Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Kandallóépítés lehetőségei passzívházba

2018/4. lapszám | Szabó Bence |  8033 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kandallóépítés lehetőségei passzívházba

Kandallóval manapság nem csak a kellemes meleg miatt fűtünk. A tűz látványa, szertartásszerű táplálása egyaránt hozzátartozik ehhez a fűtési módozathoz. Bármilyen furcsán hangzik is, a passzív, illetve a közel nulla energiaigényű (KNE) házakban is megvalósítható a kandallós fatüzelés élménye.

A passzív ház tulajdonságai

Ahhoz, hogy megértsük a passzívház elvárásainak megfelelő kandallóbetét kiválasztásának fontosságát, először tisztáznunk kell a passzívház fogalmát. A passzívház egy olyan energiatakarékos épület, amely megfelel a német Passzívház Intézet (Passivhaus Institut) által felállított szigorú követelményrendszernek. Éppen ezért ez nem egy márkajelzés és nem is egyfajta konkrét építési megoldás. Passzívház sokféle módon, sokféle építőanyagból készülhet, változó éghajlaton. Ez a fogalom azokat az épületeket foglalja magába, amelyek megfelelnek a felállított egyszerű, ám szigorú követelményeknek. Észrevehetjük, hogy ebben a definícióban nincs semmilyen számérték, ez azt jelenti, hogy mindenhol a lokális környezeti viszonyokhoz igazítva és ennek megfelelve építhető passzívház.

A cikk még 6 605 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szilárd tüzelés