Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Higiénikus kondenzátumelvezetés

2018/4. lapszám | Gémes Atilla |  441 |

Higiénikus kondenzátumelvezetés

Ha a légkondicionálást, légkezelést és a higiéniát együtt említik, sokaknak a legionárius betegség jut az eszükbe. 1976-ban Philadelphiában megtartott veterán légiós találkozó után ugyanis a résztvevőknél tömegesen jelentkeztek tüdőgyulladás tünetei.

Mint kiderült, a légkondicionáló berendezésben pangó kondenzátumban egy bizonyos baktérium szaporodott el. A készülék bekapcsolásával ez a (legionellának elnevezett) baktérium a pangó vízzel együtt a légtérbe porlasztódott és a résztvevők tüdejébe jutva súlyos betegséget idézett elő. Közülük 30 ember életét vesztette. Tehát kiderült, hogy biztosan vannak olyan „mikroszkopikus törpe bigyuszok”, melyek az épületgépész dolgát is nehezíthetik. Ezért azóta sokkal nagyobb figyelmet fordítunk a légkondicionálók karbantartására, tisztítására.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Zárszó

A kondenzátumok higiénikus elvezetése hazánkban még nem követelmény az egészségügyi beruházásoknál, bár több tervező is hallott róla azok közül, akikkel volt szerencsém erről beszélni az utóbbi időben. Fontos megjegyezni, hogy vannak már nálunk is ennek a követelménynek a szellemében kialakított kondenzátumelvezető-rendszerek.

Szerintem minden olvasó be tudna számolni olyan kórházi fertőzésről, melynek közeli vagy távoli ismerőse volt a szenvedő alanya. Mindenképp érdemes elgondolkodni tervezőnek, kivitelezőnek azon, hogy nem volna-e érdemes mindenféle kötelező diktátum nélkül a mindennapokban alkalmazni a fent leírt elveket, ezzel ugyanis a kórházakban ápolt rokonaink, barátaink, ismerőseink és ismeretlen honfitársaink gyógyulási esélyeit növelhetnék meg annyival, amennyi tőlünk telik!

Legionella