Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hűtéstechnika

Higiénikus kondenzátumelvezetés

2018/4. lapszám | Gémes Atilla |  7314 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Higiénikus kondenzátumelvezetés

Ha a légkondicionálást, légkezelést és a higiéniát együtt említik, sokaknak a legionárius betegség jut az eszükbe. 1976-ban Philadelphiában megtartott veterán légiós találkozó után ugyanis a résztvevőknél tömegesen jelentkeztek tüdőgyulladás tünetei.

Mint kiderült, a légkondicionáló berendezésben pangó kondenzátumban egy bizonyos baktérium szaporodott el. A készülék bekapcsolásával ez a (legionellának elnevezett) baktérium a pangó vízzel együtt a légtérbe porlasztódott és a résztvevők tüdejébe jutva súlyos betegséget idézett elő. Közülük 30 ember életét vesztette. Tehát kiderült, hogy biztosan vannak olyan „mikroszkopikus törpe bigyuszok”, melyek az épületgépész dolgát is nehezíthetik. Ezért azóta sokkal nagyobb figyelmet fordítunk a légkondicionálók karbantartására, tisztítására.

A cikk még 4 802 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Zárszó

A kondenzátumok higiénikus elvezetése hazánkban még nem követelmény az egészségügyi beruházásoknál, bár több tervező is hallott róla azok közül, akikkel volt szerencsém erről beszélni az utóbbi időben. Fontos megjegyezni, hogy vannak már nálunk is ennek a követelménynek a szellemében kialakított kondenzátumelvezető-rendszerek.

Szerintem minden olvasó be tudna számolni olyan kórházi fertőzésről, melynek közeli vagy távoli ismerőse volt a szenvedő alanya. Mindenképp érdemes elgondolkodni tervezőnek, kivitelezőnek azon, hogy nem volna-e érdemes mindenféle kötelező diktátum nélkül a mindennapokban alkalmazni a fent leírt elveket, ezzel ugyanis a kórházakban ápolt rokonaink, barátaink, ismerőseink és ismeretlen honfitársaink gyógyulási esélyeit növelhetnék meg annyival, amennyi tőlünk telik!

Legionella