Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gémes Atilla

műszaki tanácsadó

 8164 | |

Gémes Atilla cikkei

Gémes Atilla

Padlóösszefolyók

2020. szeptember 4. |  8042
2 5 (1)

A régebbi építésű lakások fürdőszobáiba, mosókonyháiba szinte minden esetben építettek padlóösszefolyót, padlószifont, de manapság már nem tekinthető állandó épületgépészeti elemnek ez a megoldás, sőt, új építésű lakásokban már az számít ritkaságnak, ha beépítik. Pedig a haszna ma is elvitathatatlan, és megfelelő konstrukciójú terméket választva elkerülhetők a kellemetlenségek, például a felhabzás vagy a bűzzár kiszáradása.

Gémes Atilla

Higiénikus kondenzátumelvezetés

2018. április 10. |  7314

Ha a légkondicionálást, légkezelést és a higiéniát együtt említik, sokaknak a legionárius betegség jut az eszükbe. 1976-ban Philadelphiában megtartott veterán légiós találkozó után ugyanis a résztvevőknél tömegesen jelentkeztek tüdőgyulladás tünetei.

Minőség a hosszú élet titka II.

2012. május 9. |  5732
1 5 (1)

Gyakran járok szállodákba, és nagyon sokszor szembesülök az igénytelenséggel, ésszerűtlenséggel. A hotelek, panziók üzemeltetői sajnos nem veszik számításba azt, hogy a szállodai szoba és főként annak fürdőszobája fontos, intim hely a vendégnek. Nagyon fontos azt is tudomásul venniük, hogy a vendégek lelkiállapotát befolyásolja, kedvét meghatározza a környezet, melyben intim dolgaikat intézik. Magam is így vagyok ezzel, és nem is megyek azokba a szállodákba többet, ahol a következőket tapasztaltam.

Minőség a hosszú élet titka

2012. április 11. |  9712

A vízelvezető rendszer az épület igen kis része, a beruházás értékének csak ezrelékekben meghatározható tételét jelenti, viszont a követelményeknek nem megfelelő gyártmány kiválasztása nagy károkat okozhat (pl. beázás), illetve a ház használati értékét nagymértékben lerontja, a felhasználó életminőségére és egészségére is hatással van!

A bűzzárás története

2012. február 7. |  5645
1 5 (1)

A bűzzárás igénye valószínűleg az emberré válással jelentkezett. Valószínűleg őseink a műveletet a legegyszerűbb módon, orruk cimpáinak két ujjal történő kiserejű összeszorításával érték el. A korabeli feljegyzések szerint a homo sapiens erre a célra már fából, behasítással készült csipeszszerű eszközt használt.

A pince védőszentje, a visszatorlás-gátló

2009. április 7. |  9494
1 5 (1)

Kiadós nyári záporok után a rádió, a tévé az újságok egyre-másra tudósítanak a tűzoltók odaadó munkájáról, amint a családi és társasházak, de akár vadonatúj irodaépületek alagsoraiban az esővízzel keveredett szennyvízben derékig gázolva, hatalmas szivattyúikkal próbálják menteni, ami még menthető.