VGF&HKL szaklap

Gémes Atilla

műszaki tanácsadó

 85 | |

Gémes Atilla cikkei

Gémes Atilla

Higiénikus kondenzátumelvezetés

2018. április 10. |  228

Ha a légkondicionálást, légkezelést és a higiéniát együtt említik, sokaknak a legionárius betegség jut az eszükbe. 1976-ban Philadelphiában megtartott veterán légiós találkozó után ugyanis a résztvevőknél tömegesen jelentkeztek tüdőgyulladás tünetei.

Minőség a hosszú élet titka

2012. április 11. |  8283

A vízelvezető rendszer az épület igen kis része, a beruházás értékének csak ezrelékekben meghatározható tételét jelenti, viszont a követelményeknek nem megfelelő gyártmány kiválasztása nagy károkat okozhat (pl. beázás), illetve a ház használati értékét nagymértékben lerontja, a felhasználó életminőségére és egészségére is hatással van!

A bűzzárás története

2012. február 7. |  4148

A bűzzárás igénye valószínűleg az emberré válással jelentkezett. Valószínűleg őseink a műveletet a legegyszerűbb módon, orruk cimpáinak két ujjal történő kiserejű összeszorításával érték el. A korabeli feljegyzések szerint a homo sapiens erre a célra már fából, behasítással készült csipeszszerű eszközt használt.

A pince védőszentje, a visszatorlás-gátló

2009. április 7. |  4976
1 5 (1)

Kiadós nyári záporok után a rádió, a tévé az újságok egyre-másra tudósítanak a tűzoltók odaadó munkájáról, amint a családi és társasházak, de akár vadonatúj irodaépületek alagsoraiban az esővízzel keveredett szennyvízben derékig gázolva, hatalmas szivattyúikkal próbálják menteni, ami még menthető.