Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2012. április

Mivel, hogyan fűtsünk? II.

Balajti Zsolt |  7992
1

Folytatjuk cikksorozatunkat, mégpedig a gáztüzelés után az egyéb fűtési módokkal. Érdemes feleleveníteni az előző lapszámunkban megjelenteket, de önállóan is élvezhető cikkünk.

Tágulási tartályok kiválasztása, telepítése és üzemeltetése

|  108 163
1

Folyadék hőközvetítésű fűtésrendszerek létezhetnek szivattyúk nélkül (gravitációs fűtés), létezhetnek radiátor nélkül (pl. padlófűtés), létezhetnek kazán nélkül (pl. távfűtési hőcserélő, napkollektor, hőszivattyú), és még sorolhatók lennének a nagy általánosságban használt egységek, de tágulási tartály egyik nélkül sem létezhet. (És persze a csövek nélkül sem.)

Kérdőjelek a fatüzelés körül I.

Chiovini György |  4342
1 5 (1)

Úgy tanultuk, hogy a levegő nitrogénből (78%) és oxigénből (21%) áll, emellett kisebb mennyiségben egyéb anyagokat is tartalmaz. Kisebb, de nem elhanyagolható mennyiségben. Különösen nem elhanyagolhatók a levegőben előforduló veszélyes anyagok. Manapság sokat beszélünk, hallunk egy ilyen anyagcsoportról, a szálló porról. A hírekben a szálló por a szmogriadóval kapcsolatban tűnik fel.

Minőség a hosszú élet titka

Gémes Atilla |  9707

A vízelvezető rendszer az épület igen kis része, a beruházás értékének csak ezrelékekben meghatározható tételét jelenti, viszont a követelményeknek nem megfelelő gyártmány kiválasztása nagy károkat okozhat (pl. beázás), illetve a ház használati értékét nagymértékben lerontja, a felhasználó életminőségére és egészségére is hatással van!

Mekmester - A víz a fűtésszerelő mekmester ősi ellensége

|  1970
1

Az alábbiakban Bokor András jól felépített történetét láthatjuk képekben.

Tárolótöltési sajátosságok a különböző fali gázkészülékekben

Fördős Norbert |  3783
1 5 (1)

Családi házak, illetve nagyobb méretű társasházi lakások esetén még mindig a tárolós rendszerek (hőközponti kialakítások vagy kompakt készülékek) nyújtják a legmagasabb melegvíz-komfortot. Persze ennek – a beruházás és az üzemeltetés szempontjából is – magasabb költségvonzata van, de takarékos használattal és innovatív gyártói ötletekkel gazdaságosabbá tehető az, ami a maximumot nyújtja.

Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Dr. Kugler Zsolt |  2852

Hazánkban a fogyatékkal élő munkavállalók foglalkoztatási aránya különösen alacsony az Európai Unió országainak átlagához viszonyítva. A fogyatékkal élők körében magas az inaktivitási ráta, melynek következtében a szociális kiadások megterhelik az állami újraelosztási rendszert, és magas adókat kényszerítenek az adózókra.

Hogyan tervezzem meg a fürdőszobámat?

|  4336
1

Egy új fürdőszoba tervezésekor vagy a meglévő felújításakor mérlegelni kell, mi az, amit elvárunk a fürdőszobától, figyelembe véve az ergonómiát, használhatóságot és praktikusságot. Mielőtt nekiállunk a bontásnak, építésnek vagy a berendezési tárgyak válogatásának, tegyünk fel magunknak néhány alapvető kérdést, és próbáljunk meg rájuk válaszolni:

Csővágók

|  6530
1 4 (1)

Cső- és merülőtermosztátok gyakorlati alkalmazása

Várföldi Róbert |  24 724
1

Az épületgépészeti rendszerek legegyszerűbb és egyben egyik leggyakrabban alkalmazott szabályozói az ún. termosztátok. A termosztátokon belül számos alcsoport nevesíthető, úgymint fűtési helyiség-, fan-coil-, univerzális termosztátok stb., illetve teljesen önálló csoportként kezelendők a cső-, illetve merülőtermosztátok.

Energia-megtakarítást célzó felújítások és műszeres állapotfelmérés

Engel György |  2605

A tartósan magas energiaárak és az elöregedett épületállomány következtében mind nagyobb igény jelentkezik az energiahatékonyságot növelő felújítások iránt. A hagyományos nyílászárók hőszigetelési képessége nagyságrenddel rosszabb lehet a modern kor elvárásait kielégítő, fokozott légzárásúakénál. A régi fa tokszerkezetek az időjárással szemben kevésbé ellenállók, ez további hőveszteséget okozhat.

Hibaforrások: a kivitelező, a szervizes és a tulaj

Egy igazságügyi szakértő naplójából

Kovács István |  2573

Idézek egy régi írásomból: „De mi a helyzet a szilárdtüzelésű berendezésekkel? Elmondom. Ez senki földje a fűtéstechnikában.” Olyannyira látható volt már ez 2007-ben Milánóból, hogy a velem kapcsolatban lévő gyár tulajdonosa nem csak szervizhálózat, hanem az üzembe helyezők megszervezésére is megbízást adott. Természetesen a szakemberek, akiknek a segítségét igénybe kívántam venni, és vettem is, a gázos szakma krémje, lehetőleg biztonsági felülvizsgálók. 

Egy igazságügyi szakértő naplójából

|  5932
1 4 (1)

Hibák mindig voltak és mindig is lesznek. Vannak azonban olyan hibák, melyek az egyén vagy környezete nagyobb odafigyelése mellett elkerülhetők lennének, ahogy arra a szír bölcselkedő, Kahlil Gibran idézett gondolatai híven utalnak. Az igazságügyi szakértői tevékenység, mondhatni, jórészt az ilyen ottfelejtett, vagy mi tagadás, olykor szándékosan odagördített „kövek” történetéről szól.

Alumíniumradiátorok a fűtési rendszerben

Tóth András |  28 017
1

Új fűtési rendszer kialakításakor, meglévő radiátor cseréjénél örök dilemma, hogy acél- vagy alumíniumradiátort válasszunk. (A rozsdamentes acél- vagy rézradiátor magas ára miatt jelenleg nem forgalomképes. Az öntöttvas radiátorok fokozatosan kiszorulnak a piacról. Tömegükből és nagy víztérfogatukból kifolyólag nagy a hőtehetetlenségük, ezért ma már nem felelnek meg a korszerű fűtéstechnikai elveknek, csak cserekor jöhetnek számításba.) Ehhez próbálok cikkemben talán nem elfogulatlan, de korrekt útmutatást adni.

„Szerzett” jogok, avagy korunk hőse

|  2511

Eltelt 2011, és óhatatlanul rendezi az ember a letűnt év dolgait, felszámolja a papírhegyeket, kidobja azt, ami elavult, rendszerezi azt, ami maradandó, illetve ami most éppen annak látszik, és az „Elintézendők” közé helyezi azt, ami megoldást kíván. Jelen írásunk egy ilyen esetről szól, mely igaz forrásból táplálkozik, konkrét és VALÓS tényeket írunk le, de kínosan vigyázunk a nevek említésének mellőzésére, a jogi következmények elkerülése érdekében. Tehát ami írásunkban valakire vagy valamire hasonlít, az teljességgel a véletlen műve!

Recept csöveseknek

Ring Tamás |  5159

Nem, nem a pattogatott kukorica és az ásványvíz kombinációjának laktató és kedvező élettani hatásáról akarunk írni. Inkább a csőszerelés legegyszerűbb receptjét adnám közre: melegítsd meg, majd told össze.

Energiatakarékos és/vagy környezetbarát?

Kazinczy Gyöngyvér |  3033

Egy ház tervezésénél és megépítésénél az esztétika, a funkció, a gazdaságosság mellett a környezetbarát anyagok használatára és az energiatakarékosságra is gondot kell fordítani. Az energiatakarékosságról manapság sok szó esik, de a környezetbarát és egészséges építőanyagok megválasztásáról, a valóban passzív „épületgépészeti” megoldásokról, a szelíd technológiákról már kevésbé. Pedig a fenti szempontok együttes figyelembevételével megtervezett és kivitelezett épület nevezhető valóban fenntarthatónak.

Tűz a szaunában

|  6407
1

A világban megfigyelhető tendenciát követve Magyarországon is egyre elterjedtebb a szauna-kultúra. A megszaporodó wellness-, spa-szállodák, élmény- és gyógyfürdők, fitnesztermek mellett a családi, otthoni használat is teret hódított. Ez a folyamat – sok más egyéb mellett – ugyan visszaesést mutatott az elmúlt években a gazdasági válság miatt, de ennek ellenére egyrészt a már elkészült, üzembe helyezett, valamint a továbbiakban beépítésre kerülő szaunák miatt érdemes foglalkozni a témával.

Szállodai rendszerek méretezése

|  5032
2 5 (1)

Szinte minden szállodában forróvíztárolós átfolyó rendszerű vízmelegítést alkalmaznak. A vendég–zuhanyzó arány megközelíti az 1:1-et, és nagyon nagy az esély arra, hogy egyszerre sok csapot használnak. A forróvíztároló épp azt a célt szolgálja, hogy a csapokból soha ne fogyjon ki a meleg víz.

Energiatakarékosság perlátorokkal

|  2543

Januári lapszámunkban írtunk a perlátorokról, azok energiatakarékos „képességeiről”. Jelen cikkünkben egy gyakorlati példát mutatunk be egy megvalósult felújítás kapcsán.

Több mint 39 kilométer csővezeték a sport-, és irodaközpontban

|  797

Sport- és irodakomplexum egyben: 10 000 m²-es összterületen a budapesti Spirit Corner rengeteg lehetőséget kínál: a 30 irodahelyiség mellett műkorcsolya-pálya, tornaterem, öt sportpálya és egy mozi invitál a szabadidő kellemes eltöltésére. Gigantikus építkezés, nem kevésbé gigantikus méretű beépített műszaki háttérrel a kulisszák mögött.

Mekmester 2012. 04.

|  877

Székelyhidi István több helyszínen készített fotóiból válogattunk.