Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Engel György

 1741 | |

Engel György cikkei

Engel György

Komfortos otthon, egészséges lakókörnyezet

2020. október 1. |  475

Ne felejtsük el, hogy jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatos és szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez!

Engel György

Komfortos otthon, egészséges lakókörnyezet szabályozott intelligens szellőzéssel

2020. szeptember 30. |  772

Jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatos és szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez.

Engel György

Hővisszanyerős szellőzés másképpen

2020. március 31. |  8068
1 5 (1)

Ma már elvárás egy korszerű épülettől, hogy rendelkezzen hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel, ám ennek kiépítését számos külső körülmény, adottság nehezítheti. Ilyenkor olyan berendezéseket kell választani, amelyek például kis helyet foglalnak el és szabadon méretezhetők a környezeti szélsőértékekhez.

Engel György

Jó levegőt minden épületbe!

2019. szeptember 6. |  734
Társszerző: Lantos Tivadar
2 4 (2)

Egy idén tavasszal készült online felmérésben azt kérdezték meg a lakosságtól, mennyire tartják jónak lakásuk belsőlevegő-minőségét. Az 1300 válaszadó 65 százaléka ítélte kifogásolhatónak, illetve rossznak a helyzetet. A felmérést kitöltők fele számolt be páralecsapódásról, további 30 százalékuk pedig penészedési problémáról is beszámolt.Engel György

Mobilra optimalizált méréstechnika

2016. február 1. |  8136

Az igazi költséghatékonyság az, amikor alacsony beruházási költség mellett olyan eszközt vásárolunk, amelynek segítségével szélesebb mérési paletta és komplexebb dokumentálási lehetőség áll rendelkezésünkre, mint más, hasonló árfekvésű termékkel.

Fűtési idény meglepetések nélkül

2014. november 4. |  2287

Sajnos a mai napig is a legtöbb háztartásban csak az első hideg napok beálltával merül fel az igény a gázkészülék átvizsgálására. Sok esetben csak akkor, ha probléma van a készülékkel. Pedig a biztonságos üzem és a túlzott gázfogyasztás elkerülése a rendszeres és szakszerű karbantartás nélkül elképzelhetetlen.

Közös gondolkodás, szakszerű tájékoztatás

2014. január 31. |  2298

Az épületgépész szakma részéről jogos panasz, hogy az építések, felújítások alkalmával az épületgépészeti beruházásokra szánt költségeken akarnak leginkább spórolni a megrendelők. Pedig egy ésszerűtlen vagy nem teljes gépészeti megoldás sok bosszúságot okozhat a tulajdonosnak, illetve üzemeltetőnek, sőt akár az ingatlan állagának romlását is eredményezheti. Erre tipikus példa az épületszigetelés és a nyílászárók cseréje alkalmával „elfelejtett” légutánpótlás kérdése.

A műszaki-biztonsági felülvizsgáló műszerei

2013. szeptember 5. |  2558

Mit jelent a műszaki biztonsági felülvizsgálat végzésére feljogosított szakember számára az, hogy a Kormány ezt a vizsgálati kötelezettséget a gázszolgáltató felelősségi körébe rendelte? Az elmúlt hónapokban jelentősen megnövekedett az érdeklődés a műszaki felülvizsgálói tanfolyamok iránt. Ennek elsődleges oka, hogy minden ingatlanon 5 évente kötelezően el kell végezni ezt a vizsgálatot. A kéményseprőtörvény változása okán a kéményseprő szakmunkásnak a sormunka során 2015. január 1. után ellenőriznie kell, hogy a felülvizsgálat megtörtént-e.

Új design, több funkció a füstgázelemzés területén

2012. szeptember 7. |  2263

A megfelelő műszer használata ma már nem luxus, hanem alapvető követelmény a tüzelőberendezések vizsgálata terén. A különböző tevékenységek sok esetben különböző mérési feladatot is jelentenek. Ezért rendkívül fontos a megfelelő eszköz kiválasztása. Azok a szakemberek, akik ipari tüzelőberendezések javítását is végzik, magasabb méréstartományú és több paraméter mérésére alkalmas füstgázelemző műszert kell, hogy válasszanak, mint a csak lakossági berendezésekkel foglalkozó társaik.

Energia-megtakarítást célzó felújítások és műszeres állapotfelmérés

2012. április 11. |  2384

A tartósan magas energiaárak és az elöregedett épületállomány következtében mind nagyobb igény jelentkezik az energiahatékonyságot növelő felújítások iránt. A hagyományos nyílászárók hőszigetelési képessége nagyságrenddel rosszabb lehet a modern kor elvárásait kielégítő, fokozott légzárásúakénál. A régi fa tokszerkezetek az időjárással szemben kevésbé ellenállók, ez további hőveszteséget okozhat.

Engel György

Grafikus kijelzés és füstgázmátrix

2011. február 8. |  2955

A füstgázelemző műszerek piacán tavaly újabb újdonságok láttak napvilágot. A grafikus kijelzés megjelenésével további igen hasznos új funkciók teszik még vonzóbbá a műszert, a füstgázmátrix pedig lehetőséget nyújt a füstgázban távozó maradék oxigén mennyisége és a kibocsátott szén-monoxid alapján a tüzelőberendezés aktuális állapotának konkrét elemzésére.