Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2011. január-február

Etikátlan reklámok, mediterrán termékek, balul sikerült kivitelezések

Etikátlan reklámok, mediterrán termékek, balul sikerült kivitelezések

Kardos Ferenc |  4295
1 4 (1)

Az épületgépészetben, azon belül a megújuló területen nagyon fontos a megfelelő minőségű teljesítés, mert egy rosszul sikerült rendszer hosszú távra fejti ki negatív hatását. Ezt a nézetet tükrözi cégfilozófiánk.

Új uniós fizetési határidők

Új uniós fizetési határidők

Ilonka Mária |  4399

A vállalatok számára gyakran komoly nehézséget okoz, hogy kiállított számláikat késve fizetik ki számukra. Az Európai Parlament (EP) régóta támogatja, hogy szigorú, egyértelmű szabályokkal lépjenek fel e jelenség ellen, különösen a kis és közepes cégek, vállalkozások védelmében. Az elfogadott s az Európa Tanáccsal már egyeztetett javaslat értelmében harminc nap lenne az általánosan kötelező fizetési határidő.

Grafikus kijelzés és füstgázmátrix

Grafikus kijelzés és füstgázmátrix

Engel György |  2894

A füstgázelemző műszerek piacán tavaly újabb újdonságok láttak napvilágot. A grafikus kijelzés megjelenésével további igen hasznos új funkciók teszik még vonzóbbá a műszert, a füstgázmátrix pedig lehetőséget nyújt a füstgázban távozó maradék oxigén mennyisége és a kibocsátott szén-monoxid alapján a tüzelőberendezés aktuális állapotának konkrét elemzésére.

Kisméretű, átfolyós rendszerű elektromos vízmelegítők

Kisméretű, átfolyós rendszerű elektromos vízmelegítők

 33 385
1

Ma még általánosan nem ismert tény, de az Európai Unió, illetve a nemzetközi előírások, valamint a különböző európai direktívák is az energiafelhasználás csökkentését tűzték ki célul az elkövetkező évekre vonatkozóan a háztartásokban, illetve a közintézményekben, szolgáltató egységekben használt melegvíz-készítő berendezések kapcsán. Ez az irány – az energiatakarékosság tekintetében – örvendetes és támogatandó, de az eddig megszokott és elvárt komfort vonatkozásában új lehetőségek felkutatását is igényli.

Az Óbudai Gázgyár története I.

Az Óbudai Gázgyár története I.

Fischer Zoltán |  7740
1 4 (1)

A budapesti gázszolgáltatás 100 éve epizódokban. Előző számunk szakmatörténeti anyagát ott hagytuk abba, hogy 1910. december 16-ra fővárosi köztulajdonba kerültek a budapesti, konkrétan a józsefvárosi – a legrégebben működő –, a II. kerületi Ország úti (ma Margit körút), az újpesti és a ferencvárosi gázgyárak.

Tervezési segédlet - napkollektor

Tervezési segédlet - napkollektor

Chiovini György |  4595

A svájci épületgépészeti vezérfonal egyik elemének, a tervezési segédletnek a harmadik témaköre a napkollektor épületgépészeti alkalmazása. Ez is, mint a szellőzéssel és a fűtéssel foglalkozó tervezési segédletek, azt a célt szolgálja, hogy a projektek problémamentes átadás-átvétellel, a megrendelő maradéktalan megelégedettségével záruljanak.

Padlófűtés Petőfi Sándor szülőházában

Padlófűtés Petőfi Sándor szülőházában

Fülöp Miklós |  10 896
2 3 (1)

Van egy város az Alföldön, ahol a szilveszter sokkal többet jelent annál, hogy fordul egyet az évszámláló kereke. Kiskőrösön az újesztendő köszöntése egybeforrt Petőfi Sándor születésnapjának ünneplésével. A helyiek Petőfi Szilveszter elnevezésű programsorozattal emlékeznek a nagy költőre, ám idén duplán volt ok az ünneplésre, hiszen ekkor került átadásra a Petőfi-ház új padlófűtési rendszere, amely igazi kuriózumnak számít a maga nemében.

Víztermelő bányaüzem

Víztermelő bányaüzem

Ahol a csapból is ásványvíz folyik

Fülöp Miklós |  15 123
1

Tudták-e, hogy Tatabánya, Tata, Oroszlány és további 60 település lakosainak elég kinyitni a vízcsapot, hogy kiváló minőségű ásványvizet fogyaszthassanak? És ha ehhez hozzávesszük, hogy ez a víz Európában is egyedülálló vízbányákból érkezik 250 méteres mélységből, úgy már mindenképp megérte, hogy utánajárjunk.

Már Magyarországon is előállítanak biogázból gépkocsi üzemanyagot

Már Magyarországon is előállítanak biogázból gépkocsi üzemanyagot

Hódi János |  4454
1 5 (1)

A Magyar Biogáz Egyesület szervezésében 2008. november 27-én 24 fő meglátogatta a Schwehat-i repülőtér szomszédságában elhelyezkedő Margarethen am Moos-i biogázüzemet. A látogatásról Hódi János által készített cikk szaklapunk 2009. márciusi számában jelent meg, ahol ismertetésre került, hogy a biogázüzemben évente 2,8-3,2 millió Nm3 a megtermelt biogáz mennyisége. A biogázt először kazánban és gázmotorban hasznosították, de 2008. augusztus 29-én a sikeres próbaüzem után megnyitották a biometán- előállító rendszert és a biogáz gépkocsi üzemanyagtöltő állomást is.

Energiahatékonyság, frekvenciaváltók

Energiahatékonyság, frekvenciaváltók

Várföldi Róbert |  4237

Bármilyen irányból közelítjük is meg a mindannyiunk életét alapvetően befolyásoló globális folyamatokat, a végkövetkeztetések nagyjából egy irányba mutatnak. Nézzük akár a globális gazdasági nehézségeket, a klímaváltozást okozó környezetszennyezést, az emberek mindennapjait megkeserítő egzisztenciális problémákat, melyek következményeként mind többeknek kell átgondolniuk megszokott kiadásaik szükségszerűségét, a megoldás egyik kulcsa az egyre átgondoltabb takarékoskodás lehet.

Pelletek áttekintő táblázata

Pelletek áttekintő táblázata

 5116

Pelletek áttekintő táblázata