Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2011. január-február

Etikátlan reklámok, mediterrán termékek, balul sikerült kivitelezések

Kardos Ferenc |  4581
1 4 (1)

Az épületgépészetben, azon belül a megújuló területen nagyon fontos a megfelelő minőségű teljesítés, mert egy rosszul sikerült rendszer hosszú távra fejti ki negatív hatását. Ezt a nézetet tükrözi cégfilozófiánk.

Új uniós fizetési határidők

Ilonka Mária |  4542

A vállalatok számára gyakran komoly nehézséget okoz, hogy kiállított számláikat késve fizetik ki számukra. Az Európai Parlament (EP) régóta támogatja, hogy szigorú, egyértelmű szabályokkal lépjenek fel e jelenség ellen, különösen a kis és közepes cégek, vállalkozások védelmében. Az elfogadott s az Európa Tanáccsal már egyeztetett javaslat értelmében harminc nap lenne az általánosan kötelező fizetési határidő.

Grafikus kijelzés és füstgázmátrix

Engel György |  2955

A füstgázelemző műszerek piacán tavaly újabb újdonságok láttak napvilágot. A grafikus kijelzés megjelenésével további igen hasznos új funkciók teszik még vonzóbbá a műszert, a füstgázmátrix pedig lehetőséget nyújt a füstgázban távozó maradék oxigén mennyisége és a kibocsátott szén-monoxid alapján a tüzelőberendezés aktuális állapotának konkrét elemzésére.

Kisméretű, átfolyós rendszerű elektromos vízmelegítők

|  34 922
1

Ma még általánosan nem ismert tény, de az Európai Unió, illetve a nemzetközi előírások, valamint a különböző európai direktívák is az energiafelhasználás csökkentését tűzték ki célul az elkövetkező évekre vonatkozóan a háztartásokban, illetve a közintézményekben, szolgáltató egységekben használt melegvíz-készítő berendezések kapcsán. Ez az irány – az energiatakarékosság tekintetében – örvendetes és támogatandó, de az eddig megszokott és elvárt komfort vonatkozásában új lehetőségek felkutatását is igényli.

Az Óbudai Gázgyár története I.

Fischer Zoltán |  8330
1 4 (1)

A budapesti gázszolgáltatás 100 éve epizódokban. Előző számunk szakmatörténeti anyagát ott hagytuk abba, hogy 1910. december 16-ra fővárosi köztulajdonba kerültek a budapesti, konkrétan a józsefvárosi – a legrégebben működő –, a II. kerületi Ország úti (ma Margit körút), az újpesti és a ferencvárosi gázgyárak.

Tervezési segédlet – napkollektor

Chiovini György |  4893

A svájci épületgépészeti vezérfonal egyik elemének, a tervezési segédletnek a harmadik témaköre a napkollektor épületgépészeti alkalmazása. Ez is, mint a szellőzéssel és a fűtéssel foglalkozó tervezési segédletek, azt a célt szolgálja, hogy a projektek problémamentes átadás-átvétellel, a megrendelő maradéktalan megelégedettségével záruljanak.

Padlófűtés Petőfi Sándor szülőházában

Fülöp Miklós |  11 185
2 3 (1)

Van egy város az Alföldön, ahol a szilveszter sokkal többet jelent annál, hogy fordul egyet az évszámláló kereke. Kiskőrösön az újesztendő köszöntése egybeforrt Petőfi Sándor születésnapjának ünneplésével. A helyiek Petőfi Szilveszter elnevezésű programsorozattal emlékeznek a nagy költőre, ám idén duplán volt ok az ünneplésre, hiszen ekkor került átadásra a Petőfi-ház új padlófűtési rendszere, amely igazi kuriózumnak számít a maga nemében.

Víztermelő bányaüzem

Ahol a csapból is ásványvíz folyik

Fülöp Miklós |  16 381
1

Tudták-e, hogy Tatabánya, Tata, Oroszlány és további 60 település lakosainak elég kinyitni a vízcsapot, hogy kiváló minőségű ásványvizet fogyaszthassanak? És ha ehhez hozzávesszük, hogy ez a víz Európában is egyedülálló vízbányákból érkezik 250 méteres mélységből, úgy már mindenképp megérte, hogy utánajárjunk.

Már Magyarországon is előállítanak biogázból gépkocsi üzemanyagot

Hódi János |  4604
1 5 (1)

A Magyar Biogáz Egyesület szervezésében 2008. november 27-én 24 fő meglátogatta a Schwehat-i repülőtér szomszédságában elhelyezkedő Margarethen am Moos-i biogázüzemet. A látogatásról Hódi János által készített cikk szaklapunk 2009. márciusi számában jelent meg, ahol ismertetésre került, hogy a biogázüzemben évente 2,8-3,2 millió Nm3 a megtermelt biogáz mennyisége. A biogázt először kazánban és gázmotorban hasznosították, de 2008. augusztus 29-én a sikeres próbaüzem után megnyitották a biometán- előállító rendszert és a biogáz gépkocsi üzemanyagtöltő állomást is.

Energiahatékonyság, frekvenciaváltók

Várföldi Róbert |  4419

Bármilyen irányból közelítjük is meg a mindannyiunk életét alapvetően befolyásoló globális folyamatokat, a végkövetkeztetések nagyjából egy irányba mutatnak. Nézzük akár a globális gazdasági nehézségeket, a klímaváltozást okozó környezetszennyezést, az emberek mindennapjait megkeserítő egzisztenciális problémákat, melyek következményeként mind többeknek kell átgondolniuk megszokott kiadásaik szükségszerűségét, a megoldás egyik kulcsa az egyre átgondoltabb takarékoskodás lehet.

Pelletek áttekintő táblázata

|  5907

Pelletek áttekintő táblázata