Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ilonka Mária

 300 | |

Ilonka Mária cikkei

Ilonka Mária

Új uniós fizetési határidők

2011. február 8. |  4092

A vállalatok számára gyakran komoly nehézséget okoz, hogy kiállított számláikat késve fizetik ki számukra. Az Európai Parlament (EP) régóta támogatja, hogy szigorú, egyértelmű szabályokkal lépjenek fel e jelenség ellen, különösen a kis és közepes cégek, vállalkozások védelmében. Az elfogadott s az Európa Tanáccsal már egyeztetett javaslat értelmében harminc nap lenne az általánosan kötelező fizetési határidő.

Ilonka Mária

Hamis ígéretek, valódi veszélyek

2010. augusztus 2. |  3986

Az egyre szaporodó hamis árucikkek miatt az Európai Közösségek Bizottsága 2009. szeptember 11-én beterjesztette az Európai Parlament, a Tanács, valamint az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elé a szellemitulajdon-jogok érvényesítésének megerősítéséről szóló közleményét (13286/09). Ebben a dokumentumban – összhangban a hamisítás és a szerzői jogi kalózkodás elleni küzdelemre irányuló átfogó európai tervről szóló 2008. szeptember 25-én elfogadott tanácsi állásfoglalással – több, a szellemi tulajdonjogok érvényesítésének javítását szolgáló, a jogi szabályozáson túlmutató intézkedésre tett javaslatot.

Szigorúbb büntetések, költekező államháztartás

2009. március 31. |  2274

Január elsejével újabb adójogszabály-változások léptek életbe. Ezek nemcsak egyszerűsítést, hanem bizonyos területeken még több adminisztrációt jelentenek. Ugyanakkor az eddigieknél sokkal szigorúbb büntetést rónak ki a cégekre, ha nem tartják be a törvényeket (nyugta, számla nem adása stb.).

Ellentmondásos szabályozás, ellehetetlenülő készpénzforgalom

2009. február 9. |  2181

Az adózás rendjéről szóló törvényben a 2009. évre vonatkozó módosítások között szerepel, hogy február 1-jétől a bankszámlanyitásra kötelezett adóalanyok egymás közötti készpénzkifizetései nem haladhatják meg a 250 ezer forintot (áfásan). Az egy ügylethez tartozó kifizetéseket össze kell számítani. Amennyiben az ügylet folyamatos teljesítésű, akkor a kifizetéseket minimum egyhavi teljesítési időtartamra kell összeszámítani. A törvényben február 1-jétől a kiszabható mulasztási bírságok így kiegészültek egy újabb tényállással, nevezetesen: a cégek és egyéni vállalkozó egymás közötti 250 ezer forintot meghaladó készpénzkifizetéseik után az adóhatóság a kifizetés teljesítőjére a kifizetett teljes összeg 20 százalékával megegyező bírságot szab ki. A törvény az adóhatóság részére ezt nem lehetőségként, hanem kötelezettségként írja elő, méltányosság nem gyakorolható.

VÉSZ - Amikor betelik a pohár

2009. január 14. |  2545
Társszerző: Veresegyházi Béla

Az elmúlt fél évben a különböző médiákban több hír, tudósítás jelent meg a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége tevékenységéről – a mai sajtóstílushoz híven általában röviden, esetenként pontatlanul, célzottan a szenzációra építve. Cikkünkben most megpróbálunk mélyebbre ásni, feltárva egy a mai építőipar krónikus betegségének lehetséges kezelését, amit el lehet ítélni, de lehet megérteni is, avagy egyetérteni vele.

A jövő útja: integrált oktatás

2008. június 10. |  2735

A Szily Kálmán Kéttannyelvű Műszaki Középiskola, Szakiskola és Kollégium Budapest egykori ferencvárosi iparnegyedében, a Timót utcában található. A szakközépiskolák integrációja során központosított oktatási intézménnyé alakul. 2007 szeptembere óta 600 tanulóval bővült a létszámuk, jelenleg 1533 tanulójuk van. A szakképzés központi átalakítása miatt az elkövetkező években további hat fővárosi szakiskola szakképzését veszi át az intézmény. 180 fős tantestület gondoskodik a szakmai oktató- és nevelőmunkáról. Jelenleg négy szakmacsoportban (gépész, informatikus, elektrotechnikai és elektronikai, nyomdaipari) képeznek diákokat. Kérdéseinkre Márkusné Gábor Ildikó igazgató, gépészmérnök, mérnöktanár és acélszerkezetes szakmérnök, Németh László-díjas pedagógus válaszolt.

Az élhető Budapestért

2015. november 20. |  2545

Budapest egykori főépítésze, dr. Schneller István építészmérnök, urbanista ma egyetemi tanár a Corvinus Egyetem Tájépítész Kar Településépítészeti Tanszékén.

Szabadalmak

2012. december 11. |  2261

Szabadalmak cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Fordított áfa

2012. december 11. |  3244

Fordított áfa cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Új alapokon az áfa-törvény

2015. december 8. |  5219

Az Országgyűlés 2007. november 12-én elfogadta az új áfa-törvényt, amely 2008. január 1-jével teljesen új alapokra helyezi az áfa-gondolkodást. A csoportos adóalanyiságot, a magánszemélyek adó- alanyiságát egyszeri értékesítés esetén, az áfa-fizetési kötelezettséget, az adólevonást és a számlázást egyaránt érintik a változások. Kérdéseinkre az APEH illetékes szakértője válaszolt.

Pelletégetők és pelletgyártók

2013. szeptember 30. |  2716

Magyarországon a globális energiaválság hatása már most érezhető: drágább a gáz, a villany, a szénhidrogén üzemanyagok. Nem telik el olyan nap, hogy ne hallanánk a témáról. Ezért egyre inkább előtérbe kerülnek azok a természetes anyagok, amelyek kiválthatják a jelenleg leginkább fogyó energiaalapanyagokat. Tőlünk nyugatabbra, például Ausztriában már nagyon jól ismerik a biobrikettet és a pelletet, mint tüzelőanyagot. Nálunk még csak most van terjedőben a kazánban való eltüzelésük.

Új Magyarország Lakás Felújítási Program

2008. január 30. |  2404

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium illetékes államtitkára 2007. december 27-én bejelentette, hogy "Új Magyarország Lakás Felújítási Program" néven folytatódik az eddigi panel-, valamint a kémény-felújítási program. A program bővíti és egységesíti a lakásfelújítást célzó állami támogatások rendszerét, amelyre a kormány 2008-ban 10 milliárd forintot biztosít. A jövőben már nem csak a panelházak, hanem a családi és társasházak felújítására is lehetőség nyílik.

Környezetbarát védjegyek az építőiparban

2012. december 11. |  2621

A környezetbarát védjegyek alkalmazása még az 1970-es évek végére nyúlik vissza. 1977-ben megalapították Németországban a „Kék Angyal” elnevezésű környezeti címkét, amely eredetileg az ENSZ emblémája és szimbóluma volt.

Zöld szállodák

2007. július 30. |  6080
1 5 (1)

A zöld szállodák fogalma az utóbbi évtizedben kezdett előtérbe kerülni a magyar szállodaiparban. A Magyar Szállodaszövetség kétévenként ír ki pályázatot a minősítés elnyeréséért. Arról, hogy ehhez milyen feltételeknek kell megfelelni, Nádas Gábor, a Magyar Szállodaszövetség környezetvédelmi szekciójának vezetője beszélt.

A korszerű hulladékkezelés módszerei

2012. december 11. |  5004

A korszerű hulladékkezelés módszerei cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Ilonka Mária

A biomassza felhasználása az épületgépészetben

2012. december 11. |  3007

Az ember „energiaétvágya” az utóbbi évszázadban rendkívüli módon megnőtt. Ez annak az eredménye, hogy egyre több gépet, berendezést használnak. Az energiaipar a kényelmet hivatott biztosítani nagyon szervezett formában, különböző energiaellátó rendszerek segítségével. Ez a tendencia a ma élő emberiségnek kellemesnek tűnik. A mindennapi tevékenység végzése közben meg sem fordul az emberek fejében, hogy a fosszilis energiaforrások készletei végesek.

Megújuló energiák Hárskúton

2012. december 11. |  2158
Társszerző: Bábel Gabriella

Megújuló energiák Hárskúton cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.