VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk október 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2009. március

Gáz van

Taba Gábor |  1366

Az utóbbi hónapokban ismét megnőtt a füstgáz-mérgezésből kifolyólag bekövetkezett súlyos vagy halálos balesetek száma: ezek a szomorú esetek sok más mellett arra is ráirányítják a figyelmet, hogy a tájékoztató kampányok, a kötelező kéményellenőrzések még mindig nem elegendők a veszélyforrások tudatosítására és elhárítására.

Kb. 32 kW maximális hőteljesítményű, csak fűtő kondenzációs kazánok

 2031

Kb. 32 kW maximális hőteljesítményű, csak fűtő kondenzációs kazánok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Kb. 32 kW maximális hőteljesítményű, csak fűtő kondenzációs kazánok / II. rész

 394

Kb. 32 kW maximális hőteljesítményű, csak fűtő kondenzációs kazánok / II. rész cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A gégecsövek rejtelmei

Piskóty Miklós |  4790
1 5 (1)

Az üdítő hatású, finom, meleg vízzel való zuhanyozás még egy elvízkövesedett, régi zuhanyfejjel is kellemes, és egy kis ráfordítás árán akár pompás élménnyé varázsolható. Ha a régi zuhanyfejet és a fémspirál borítású, elöregedett gégecsövet egy jó zuhany-szettre cseréljük, akkor nemcsak a fürdőszoba összhatását emeljük, hanem a zuhanyozást is lényegesen kényelmesebbé és kellemesebbé tehetjük. Zuhany-szettet említettünk, hiszen a zavarmentes fürdéshez a jó kézizuhanyon kívül a falirúd és a kifogástalan gégecső is szükségszerűen hozzá tartozik.

Tervtől (eltekintve) a megvalósításig

 2233

Elöljáróban annyit szeretnék elmondani, hogy a beruházó és egyben kivitelező személyes ismerősöm, aki tanácsért, segítségért fordult hozzám a múlt esztendő tavaszán az általa üzemeltetett társasházzal kapcsolatosan. Ismerősömmel az 1990-es évek elejéig több közös munkánk is volt. Jó szándékú épületgépész szakembert ismertem meg személyében. Emiatt kicsit kellemetlenül is érzem magam, ha esetleg olvassa a cikkemet, nehogy úgy érezze, kiadom őt a szakmai közvéleménynek. Ám ez az eset sokunknak tanulságul szolgálhat, ezért is teszem közzé, vállalva ezzel esetleges szemrehányását is.

Tűzszakaszok funkciója, szabályozása

 3224

Immár több mint egyéves, már nem is annyira „új” az OTSZ, vagyis a 2/2008. (I. 22.) ÖTM rendelettel életbe léptetett tűzvédelmi előírás-gyűjtemény. A tűzvédelmi szakmában szélsőségesen változatos fogadtatásban részesült a rendelet. Más-más véleménye, ellenvetése volt a tűzoltóknak, az építő és építtető cégeknek, és megint más szemszögből értékelték a szabályzat bevezetését a beépített oltóberendezéseket kivitelező cégek. Nagy várakozás előzte meg és szélsőséges vitát eredményezett a szakmában az új OTSZ. Minden rétegnek, szakmának volt hozzáfűzni valója az új, minden tűzvédelmi kérdést megválaszolni hívatott írásműnek. Jelen eszmefuttatás a szabályzatnak azzal a részével foglalkozik, amely a tűzszakaszok tervezésével és kivitelezésével foglalkozik.

Az acélcső kötései I. - Gázhegesztés

 4351
1

Az épületgépészetben a leggyakrabban alkalmazott, egyes esetekben előírt hegesztés a gázhegesztés. A folyamat elve viszonylag egyszerű, a munkaanyag megolvasztásához szükséges hőmennyiséget egy éghető gáz és oxigén keverékének elégetésével nyerik. A hegesztőpisztoly furatán kiáramló keverék rendkívül nagy hőmérsékletű lángot képez, (3200 ºC), ami az alapanyagot és a hozaganyagot (hegesztőpálcát) megömleszti.

Szigorúbb büntetések, költekező államháztartás

Ilonka Mária |  2197

Január elsejével újabb adójogszabály-változások léptek életbe. Ezek nemcsak egyszerűsítést, hanem bizonyos területeken még több adminisztrációt jelentenek. Ugyanakkor az eddigieknél sokkal szigorúbb büntetést rónak ki a cégekre, ha nem tartják be a törvényeket (nyugta, számla nem adása stb.).

Elkészült hazánkban az első minősített passzívház

Fülöp Miklós |  2516

Az elmúlt években több kísérleti projekt indult hazánkban passzív lakóházak kialakítására, s bár kifejezetten jó energetikai tulajdonságokkal bírnak, egyik épület sem felelt meg a passzívház-minősítéshez szükséges szigorú kritériumoknak. Az első passzívházat 1990-ben építették a németországi Darmstadt városában, s alig néhány évvel később a hesseni településen már intézetet hoztak létre a passzívház-mozgalom felkarolására, illetve támogatására. Azóta mintegy 15 ezer passzívház jött létre, a legtöbb Németországban, Ausztriában és Svájcban, de Svédországban és Dániában is.

A nyugdíj küszöbén

 2019

Aki végigdolgozott évtizedeket, abban felébred a gondolat, hogy milyen javadalmazást kap majd akkor, ha eljönnek a nyugdíjas évek. Olvasóinktól gyakran kapunk kérdéseket az előrehozott öregségi nyugdíjazással kapcsolatban.

Használati útmutató fatüzelésű cserépkályhához

Uhrinyi László |  10 634
1

Hazánkban évente közel három millió köbméter tűzifát használunk fel. Ebből közel nyolcszázezer köbmétert az erőművek hasznosítanak, a többi a kazánokban, a szobakazánokban (kandallók) és a cserépkályhákban „végzi”. Sajnálatos tapasztalatom szerint a tűzifa nem megfelelő tárolása, valamint a helytelen tüzelési módok miatt akár harminc százalékra is tehető az energiavesztés. Ez évente körülbelül hatszázezer köbméter elpazarolt fa! Erdeinkből ennyivel több fát vágunk ki haszontalanul. Kis odafigyeléssel ennek a kárnak a nagy része könnyen elkerülhető.

Életszerű helyzetek az EPH-ról

 17 908
1

Életszerű helyzetek az EPH-ról cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Korszerű, falsík előtti szaniter-szereléstechnika

Alle László |  2342

A lentiekben ismertetett korszerű szerelési megoldások nagy előnyt jelentenek a tervezőknek, a kivitelezőknek és a felhasználóknak egyaránt. Alkalmazásuk a magánépítkezésben és a nagy beruházásoknál egyaránt jelentőséggel bír, akár új létesítményről, akár felújításról van szó.

Sütők és főzőlapok

Darnyik Anikó |  2838

A tűzhely tisztán tartása az egyik legfontosabb s legnehezebb feladat. Annak érdekében, hogy takarítás közben ne karcoljuk a felületet, válasszunk megfelelő tisztítószert. A legkönnyebben még frissen tudjuk eltávolítani a főzőlapra vagy a sütőbe került foltokat, amihez egy nedves rongy is elég lehet. Az odaégett zsíros foltokat először áztassuk fel, majd valamilyen zsíroldó szerrel (konyhai zsíroldó, mosogatószer stb.) tisztítsuk meg a felületet.

Az Ing-Reorg Kft. logisztikai központjának energiaellátása

 3757

Az Ing-Reorg Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által 2005-ben elindított „Autonóm ház” című projekt célkitűzése az alternatív energiaforrások alkalmazásának, hatékonyságának vizsgálata. A Debrecenben létesített új logisztikai központ kialakításánál az alternatív és megújuló energiaforrások maximális felhasználására épülő irodaépületet alakítottunk ki, és olyan mérőberendezések kerültek beépítésre, amelyek biztosítják a különböző fajtájú energiahordozók vizsgálatát az üzemszerű működési környezetben.

Lakcimke - Energetikai minőségtanúsítás

 1935

Az emberiség előtt egyre komolyabb kihívások állnak, ugyanis az eddigi fejlődésünk két fontos eleme, a viszonylag stabil éghajlat és a nagy mennyiségben elérhető hagyományos energiaforrások megléte egyre bizonytalanabb.

A leggyorsabban terjedő szigetelőanyag: Szintetikus kaucsuk

Szabó Péter |  3648

Magyarra fordítva: mesterséges gumi. Ám a nevét az Inka „Cahuchu” szóból származtatjuk, ami „fakönnyet” jelent. Őshazájára, Brazíliára, majd az Azték és az Inka birodalom bukására gondolva, a könny szó használata helyesebb, mint a fa nedv kifejezés.

Karbantartói tapasztalatok: semmit nem lehet lekapcsolni

 1463

Az alábbi tanulságos történetben – mely testvérfolyóiratunkból, a Villanyszerelők Lapjából származik, de nagyon tanulságos lehet egy épületgépész számára is – egy karbantartóként dolgozó villanyszerelő tapasztalatait bocsátjuk közre. Szaklapunk inkább gyártói-technológiai irányultságú, izgalmas most egy üzemeltetői tapasztalatról olvasni. Természetesen az itt megfogalmazott benyomások nem szolgálhatnak alapot általános következtetések levonására, mindazonáltal érdekes fejezetét képezik a manapság egyre keresettebb karbantartói állással járó nehézségeknek. Várjuk a hasonló vagy ellentétes tapasztalatokkal rendelkező kollégák jelentkezését!

Ökotelepülés: a jővő útja?

 5080

A nyolcvanas évek közepén még utópisztikusnak tűnő gondolat mára meggyőzte a kétkedőket is, hiszen a bőrünkön érezzük, hogy energiaválság hatásait senki sem kerülheti el. Gázválság, üzemanyag árak drágulása, folyamatosan apadó nyersanyagforrások, kiszolgáltatottság a szolgáltatók felé, hétköznapi szalagcímek, amelyekkel megpróbálunk együtt élni, pedig létezik másik választás is.

Ki a rossz tulajdonos?

 2573

Az alábbi cikk 2008 szeptemberében íródott,és az akkor kibontakozó világgazdasági válság kapcsán bocsátkozik fejtegetésekbe. Kérdezhetnék, hogy miért közlünk mi egy fél éve túlhaladott cikket? Két okból: egyrészt, mert nagyon jól rávilágít akkori várakozásainkra, másrészt, mert olyan dolgokról beszél, amikről szólni kellett (volna) akkor, és szólni kell ma is.

Ingatlan-beruházás olcsón, de mikor?

Veresegyházi Béla |  1212

Örök kérdés egy ingatlan-beruházásnál, hogy mikor legyen olcsó? Merthogy lehet maga a megvalósítás csekély költségből abszolválva, ilyenkor aztán az üzemeltető, a tulajdonos egy összegben relatíve keveset fizet, a fővállalkozó pedig ahol tud, a végletekig butít a műszaki tartalmon. (Abba most nem megyünk bele, hogy milyen egyéb módszerekkel tehet szert haszonra a kivitelező…)

Birodalmi lépegető, betongomba, mákgubó és társaik avagy kis hazai víztoronykörkép

Gábor-Szabó Zsuzsanna |  3089
1

Birodalmi lépegető, betongomba, mákgubó és társaik avagy kis hazai víztoronykörkép cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Biogáz földgázminőségben

 2985

Gáz vagy megújulók? Esetleg gáz helyett gáz, „föld” helyett „bio”? A földgáz kiváltását persze nem kell elsietni, de az alternatív megoldások kutatása felgyorsulhat. A cikkíró a schwehati repülőtér szomszédságában elhelyezkedő Margarethen am Moos-i biogázüzemet látogatta meg többedmagával, a Magyar Biogáz Egyesület szervezésében. A programfelelős Pallagi Ferenc, a Grennet Magyarország projektmenedzsere volt.

A gázszolgáltató szemszögéből

Aszódi János |  3125

A lentiek rávilágítanak azokra a felelősségekre, amelyek egymástól ugyan szigorúan elválasztva, ám egymásra utaltságuknál fogva együtt kell, hogy működjenek abban a létesítési folyamatban, amelynek végeredményeként egy csatlakozó vezeték és/vagy fogyasztói berendezés elkészül, és az a legnagyobb biztonsággal szolgálja a gázfogyasztót.

GEO tarifa végre megérkezett a kedvezményes áramtarifa

Ádám Béla |  1321

Végre az új, a 2009-es évet egy örömteli információ közzétételével kezdhetjük, amely a kedvezményes hőszivattyús áramtarifa, más néven GEO-tarifa 2009. márciusi bevezetésére vonatkozik. Ez a kedvező döntés már jó ideje váratott magára, hogy általa a magyarországi hőszivattyúzás igazi lendületet tudjon venni.

Ökológia és szennyvíztisztítás

Elek Edina |  4248
1 5 (1)

Az „Élőgépek” szennyvíztisztítási technológia olyan magyar mérnökök által kifejlesztett eljárás, amely ma nem csupán hazánkban, de a nemzetközi piacokon is egyre elismertebb. Ennek elsődleges oka, hogy míg a hagyományos szennyvíztisztítók meglehetősen sok negatív hatással (kellemetlen szagok, zajhatás, környezetbe nem illő kialakítás) járnak, az Élőgépek-telepek a városias környezetbe remekül illeszkedő, esztétikus, botanikus kert külsejű, szaghatások nélkül működő létesítmények. Külső adottságaikon túl kiemelkedően magas tisztítási hatásfokra képesek úgy, hogy üzemeltetési költségeik jóval alulmúlják a hagyományos rendszereket. A következőkben bemutatjuk önöknek magát a technológiát, az előnyeit, gazdaságosságát és alkalmazási területeit.

A passzívház gépészet lelke, a hővisszanyerős szellőzés

Kucsera Mihály |  4182

Mint az örvendetes sajtóvisszhang jelezte, megtörtént első hazai passzívház tanúsítás. Hosszú évek feltételezései, kételkedése után új fejlődési szakaszba lépett a magyar építési piac. Külön érdekes, hogy épp egy eleve nehezítő feltételt képviselő földszintes épület esetén bizonyosodott be, hogy a passzívház-technológia megfelelő erőfeszítéssel elsajátítható, sőt, ha szűk körben is, de mára hazánkban is rendelkezésre áll a szükséges szakismeret, és a kivitelezés szinte az igényes épületek átlagos árszintjén nálunk is megvalósítható.

A pince védőszentje, a visszatorlás-gátló

Gémes Atilla |  6069
1 5 (1)

Kiadós nyári záporok után a rádió, a tévé az újságok egyre-másra tudósítanak a tűzoltók odaadó munkájáról, amint a családi és társasházak, de akár vadonatúj irodaépületek alagsoraiban az esővízzel keveredett szennyvízben derékig gázolva, hatalmas szivattyúikkal próbálják menteni, ami még menthető.  

Gázrobbanás

Fülöp Miklós |  2310

Szomorú hírek, megrázó képek jutnak el hozzánk a média különböző csatornáin keresztül újra és újra, amelyek a gáz okozta tragédiákról számolnak be. A téli hónapokban megsokszorozódnak ezek az esetek, amelyek között olykor már csak a halálos áldozatok száma és a keletkezett kár mértéke szerint tudunk különbséget tenni. A közelmúltban Polgáron történt halálos kimenetelű tragédia, amely a robbanás hatalmas erejével és a velejáró pusztítással még a gázipai szereplőket is megdöbbentette, így ez az eset kiemelkedik a többi szomorú baleset közül.

Válság van, volt és lesz

Szemán Róbert |  1817

Néhány nappal ezelőtt a Pécsi Egyetem által szervezett szakmai napon egy vezető épületgépészeti cég képviselője kérte, hogy ha cikket írunk, akkor véletlenül se rontsuk tovább az országban és a gazdaságban uralkodó negatív hangulatot. Véleménye szerint a nagyon borús helyzetértékelés és a pánik tovább gerjeszti a napjainkban dúló bizonytalan állapotot.