Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fülöp Miklós

szerkesztő, Media12

 632 | |

 Fülöp Miklós

2008 óta dolgozik a kiadónál, 4 évig a VGF szerkesztőjeként és szerzőjeként tevékenykedett, 2012 óta a Villanyszerelők Lapja főszerkesztője. Szerkesztője a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti és Elektrotechnikai Tagozatai online felületeinek, az e-gépésznek és az e-villamosnak. 2017–2019 között a Magyar Energetikai Társaság lapjának, a Magyar Energetika szaklapnak az olvasószerkesztője volt.

Fülöp Miklós cikkei

Fülöp Miklós

Az elektromos fűtések korában jól jöhet a villanyszámla-csökkentő készülék

2019. szeptember 3. |  4991

A háztartásokban napi szinten felmerülő igény a közműszolgáltatások költségeinek csökkentése. Az egyre szaporodó elektromos készülékek miatt – legyenek azok háztartási elektronikai készülékek vagy fűtéshez-hűtéshez használt berendezések – az áramár mindig is érzékeny téma. Tudják ezt a csalók is.

Fülöp Miklós

Mobilklímákat hív vissza a gyártó

2019. július 24. |  737

FAST Hungary Kft. arra kéri az ügyfeleit, akik a közelmúltban Sencor SAC MT1221CH, illetve SAC MT1222CH mobil klímát vásároltak, hogy ne használják a termékeket, azokat áramtalanítsák, mert a készülék tűzveszélyes és vegyék fel a céggel a kapcsolatot.

Fülöp Miklós

Vizsgálják a háztartási szilárdhulladék-égetés hatásait

2019. március 4. |  1214

Az első méréseket már elvégezte a háztartási szilárdhulladék-égetés hatásait vizsgáló, a Pannon Egyetem vezette nemzetközi konzorcium.

Fülöp Miklós

Áprilisban ismét Szolár Konferencia

2019. április 24.

2019. február 28. |  903

Az idei évben is megrendezésre kerül a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség szervezésében a Szolár Konferencia az Óbudai Egyetem Tavaszmező utcai kampuszán.

Fülöp Miklós

Eldőlt ki képviseli a szakmánkat és hazánkat Oroszországban

2019. február 15. |  2959

2019. február 14-én a BGSZC Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskolában került megrendezésre a WorldSkills 2019 – szakmák világbajnoksága verseny, víz-, gáz és fűtésszerelő (plumbing and heating) szakmájának nemzeti döntője.

Fülöp Miklós

Előfizetői akcióban páros színházjegyet adunk ajándékba

Mi a különbség a kazán és a bojler között?

2019. február 5. |  1070

Amennyiben még nem a VGF előfizetője, itt az alkalom, hogy egy különleges színházi élménnyel egybekötve csatlakozzon elkötelezett olvasótáborunkhoz.

Fülöp Miklós

Tisztújító közgyűlést tart az Épületgépészeti Tagozat

Figyelem, helyszínváltozás!

2019. február 5. |  1365

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata négyéves működési ciklusának lezárásaként, 2019. február 8-án, pénteken tisztújító küldöttgyűlésre készül.

Fülöp Miklós

Szerelői pólók és pulóverek 4 új mintával a VGF Shopban

Víz-, gáz-, fűtés- és klímaszerelők, szevasztok!

2018. november 13. |  1954

A különboző szakágakat megszólítva, teljesen megújulva, négy különböző mintával tölt újra a VGF kollekciója, amely többféle pólón és pulóveren is elérhető a VGF Shopban.

Fülöp Miklós

Vízszerelők, segítség!

Olvasói levél

2018. május 17. |  6617

A segítségüket szeretném kérni, hátha tud segíteni valaki egy vízelfolyás felderítésében. Egy újépítésű lakásban lakom, ahol az átadás után egy hónappal megjelentek a falakon vizesedések...

Csodamágnes: zseniális, de találmány vagy átverés?

2011. augusztus 8. |  12 479
1

Hosszú évekre visszanyúló történettel foglalkozunk ismét. Korábban szaklapunk hasábjain is szót ejtettünk a „csodamágnesről”, amely mágneses szénhidrogén- (esetünkben leginkább földgáz) kezelés útján ígér jelentős energia-megtakarítást. A téma azóta is aktuális, hiszen továbbra is piacon van a termék, így ismét foglakozunk vele.

Mindaddig

2011. május 16. |  16 236

Budapest felduzzadt agglomerációja sokak számára a remény földje. A remény földje a zsúfolt és koszos várost elhagyó, nyugalmasabb, zöldebb otthont kereső emberek számára, és a remény földje a jókor jó helyen telkeket vásárló, azokon kulcsrakész házakat, lakóparkokat építő vállalkozók számára is. Az építőipar sokaknak ad megélhetést: a lelkiismeretes szakemberektől kezdve a hasznot a minőség rovására kereső vállalkozón át a szaktudás hiányát olcsóbb munkabérével kompenzáló munkaerőig. Utóbbiakról szól a cikkünk…

Fülöp Miklós

Látogatás a fővárosi kéményseprőknél

2011. március 17. |  5088
1 5 (1)

A kéményseprőkkel évente legalább egyszer találkoznunk kell, ugyanis a szolgáltató és a tulajdonos részére is kötelező éves kéményellenőrzés és -felülvizsgálat alkalmával biztos, hogy becsönget hozzánk. A kéményseprők a munkájuk révén rengeteg emberrel kerülnek kapcsolatba, és feltételezhetően számtalan érdekes történet van a tarsolyukban.

Fülöp Miklós

Víztermelő bányaüzem

Ahol a csapból is ásványvíz folyik

2011. február 8. |  7839
1

Tudták-e, hogy Tatabánya, Tata, Oroszlány és további 60 település lakosainak elég kinyitni a vízcsapot, hogy kiváló minőségű ásványvizet fogyaszthassanak? És ha ehhez hozzávesszük, hogy ez a víz Európában is egyedülálló vízbányákból érkezik 250 méteres mélységből, úgy már mindenképp megérte, hogy utánajárjunk.

Fülöp Miklós

Padlófűtés Petőfi Sándor szülőházában

2011. február 8. |  10 456
2 3 (1)

Van egy város az Alföldön, ahol a szilveszter sokkal többet jelent annál, hogy fordul egyet az évszámláló kereke. Kiskőrösön az újesztendő köszöntése egybeforrt Petőfi Sándor születésnapjának ünneplésével. A helyiek Petőfi Szilveszter elnevezésű programsorozattal emlékeznek a nagy költőre, ám idén duplán volt ok az ünneplésre, hiszen ekkor került átadásra a Petőfi-ház új padlófűtési rendszere, amely igazi kuriózumnak számít a maga nemében.

Fülöp Miklós

A mekmesterek köztünk járnak

2010. március 12. |  2809

Aktuális tanulságos történetünk szerepelhetne a Mekkmester rovatban is, ám ezúttal az elbaltázott dolgok mögé is benézünk, és a megmosolyogtató megoldások kárvallottja is szóhoz jut.

Fülöp Miklós

Az év háza

2010. február 8. |  3725

Az év háza díj egy másfél évtizedes múltra visszatekintő építészeti elismerés. Cikkünkben annak próbáltunk utána járni, hogy egy ilyen rangos díj esetében mekkora súllyal kerülnek latba az épületgépészeti szempontok, amelyek komplett épületek díjazásánál nem elhanyagolható tényezők.

Az első panelházas napkollektor Budapesten

2009. augusztus 11. |  2135

A megújulók alkalmazása egyre inkább beszivárog az átlagemberek gondolataiba is, így nem csoda, hogy egyre több újépítésű ház készül környezettudatos szemlélettel, sokszor vállalva a magasabb telepítési költségeket, amelyeknél a hosszú távú, gazdaságos és környezetkímélő üzemeltetés az elsődleges szempont. Emellett egyre gyakoribb, hogy a tulajdonosok meglévő rendszereket alakítanak át és bővítenek újabb összetevőkkel, törekedve a mind optimálisabb komfortra és üzemeltetési költségekre. Az olcsón építeni és mindegy milyen áron üzemeltetni szemlélet úgy tűnik, a múlté, ám a régi építkezési szokások még sokáig velünk lesznek, hiszen a lakosság jelentős része él öreg belvárosi bérházakban vagy a rengeteg panelház egyikében.

Szennyvíz a lakásban

2009. április 16. |  4396
Társszerző: Szemán Róbert
1 5 (1)

E havi tanulságos történetünk szorosan kapcsolódik a március számunkban megjelent visszatorlás-gátlóval foglalkozó cikkhez, akár annak a folytatása is lehetne, rávilágítva az említett szerelvény fontosságára.  Főhősünk éppen lakásvásárláson töri a fejét. A választás végül egy régi építésű XI. kerületi sorházi lakásra esett, amely ugyan elég drága volt, de kitűnő fekvése és a jó környék kárpótolták a házaspárt a magas vételárért.

Gázrobbanás

2009. április 7. |  2455

Szomorú hírek, megrázó képek jutnak el hozzánk a média különböző csatornáin keresztül újra és újra, amelyek a gáz okozta tragédiákról számolnak be. A téli hónapokban megsokszorozódnak ezek az esetek, amelyek között olykor már csak a halálos áldozatok száma és a keletkezett kár mértéke szerint tudunk különbséget tenni. A közelmúltban Polgáron történt halálos kimenetelű tragédia, amely a robbanás hatalmas erejével és a velejáró pusztítással még a gázipai szereplőket is megdöbbentette, így ez az eset kiemelkedik a többi szomorú baleset közül.

Elkészült hazánkban az első minősített passzívház

2009. április 3. |  2634

Az elmúlt években több kísérleti projekt indult hazánkban passzív lakóházak kialakítására, s bár kifejezetten jó energetikai tulajdonságokkal bírnak, egyik épület sem felelt meg a passzívház-minősítéshez szükséges szigorú kritériumoknak. Az első passzívházat 1990-ben építették a németországi Darmstadt városában, s alig néhány évvel később a hesseni településen már intézetet hoztak létre a passzívház-mozgalom felkarolására, illetve támogatására. Azóta mintegy 15 ezer passzívház jött létre, a legtöbb Németországban, Ausztriában és Svájcban, de Svédországban és Dániában is.