Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2011. július-augusztus

Csodamágnes: zseniális, de találmány vagy átverés?

Csodamágnes: zseniális, de találmány vagy átverés?

Fülöp Miklós |  13 804
1

Hosszú évekre visszanyúló történettel foglalkozunk ismét. Korábban szaklapunk hasábjain is szót ejtettünk a „csodamágnesről”, amely mágneses szénhidrogén- (esetünkben leginkább földgáz) kezelés útján ígér jelentős energia-megtakarítást. A téma azóta is aktuális, hiszen továbbra is piacon van a termék, így ismét foglakozunk vele.

Környezetbarát építőanyagok, egyszerű épületgépészet

Környezetbarát építőanyagok, egyszerű épületgépészet

Kazinczy Gyöngyvér |  3071

Az egy gyermekes házaspár tél elején keresett fel, miután az egy korábban írt cikkemben szereplő, minimális hőigényű, légfűtéssel működő házakról, az ún. bio-szolár házakról olvastak.

Kommunális hulladékból biogáz

Hódi János |  3835

A módosított Hulladéktörvény előírása szerint 2016-ra a hulladéklerakón elhelyezett hulladék szervesanyag-tartalmát 35%-ra kell csökkenteni. Ez azt jelenti, hogy évente kb. 1 millió tonna magas szervesanyag-tartalmú hulladékot nem lehet lerakni a hulladéklerakókon – de ezzel az anyaggal valamit csinálni kell. Ez lehet aerob kezelés (komposztálás), vagy az Európa nyugati országaiban egyre jobban terjedő anaerob kezelés (rothasztás).

Egy kazánrendszer műszeres mérése

 4167

Manapság ugye slágertéma az energiatakarékosság, az öko-gondolkodásmód. Hazánkban, ha ez szóba kerül, szívesen nyúlunk egyből valamilyen „totális” megoldáshoz, például lecseréljük a kazánunkat vagy az egész fűtési rendszerünket. Vagy éppen semmit nem teszünk, mert „nem fér bele a keretbe”, hiszen egy ilyen beavatkozás jelentős költséggel járhat.

Társasházi melegvíz-komfort a számok és definíciók tengerében

Fördős Norbert |  3283
1 5 (1)

A VGF 2010. szeptemberi lapszámában részletesen bemutattuk a nagyobb űrtartalmú, rétegtöltésű használati melegvíztárolók felépítését, működését, illetve fogyasztói előnyeit, decemberi lapszámunk pedig egy már megvalósult társasházi fűtéskorszerűsítés példáján ismertette ennek a vízmelegítő berendezésnek az alkalmazását.

Piaci körkép esővíz-szerelvény ügyben

 2161

Hihetetlenül hangzik – és ez nem az egyetlen ilyen dolog ebben a történetben –, de miközben véletlenül feltártam egy piaci szegmenst, a régi idők rossz emlékei (például hiánycikk, „pult alól”, COCOM-lista, protekció) is előjöttek. Ha elolvassa a tisztelt olvasó, igazat fog nekem adni. Egészen hihetetlen dolgok történtek velem…

Mekk Mester – 2011.07-08.

 3701

Az ember vizuális típus. Könnyebben felfogjuk a dolgokat, jobban nevetünk valamin, ha látjuk, és nem csak mondjuk olvassuk (ezért is hatnak ránk sajna az ostobábbnál ostobább tévéreklámok is). Az itt látható virtuális kiállításunk a szakma mulatságos oldalát, illetve fonákját mutatja meg -elgondolkodtató, hogy mik meg nem történhetnek.

Függőleges égéstermék-elvezetések (kondenzációs)

 6304

Függőleges égéstermék-elvezetések kondenzációs, csak fűtő, kb. 24 kW-os kazánokhoz (C33, valamint C53 rendszerek esetén)

Függőleges égéstermék-elvezetések (kombi)

 5019

Függőleges égéstermék-elvezetések kombi kondenzációs, kb. 24 kW-os kazánokhoz (C33, valamint C53 rendszerek esetén)

A gázipar 2010-ben

 3636

A Magyar Gázipari Egyesülés (MGE), amely (cikkünk szempontjából meghatározó módon) a legnagyobb hazai gázszolgáltatókat tömöríti, időről-időre közzéteszi éves jelentését. Most a 2010-es évből szemezgettünk érdekes, a magyarországi gázellátással összefüggő adatokat.

Uszodák hulladékvizének hőhasznosítása HMV-termelésre

 3138
1 5 (1)

Hazákban számtalan uszoda és termálfürdő üzemel folyamatos átöblítéses medencékkel, amelyekből az elfolyó „elhasznált” víz még temérdek sok energiát hordoz magában. Ezt legjobban kihasználni a fürdési használati meleg víz céljára való visszanyeréssel lehetséges, hiszen abból jellemzően igen nagy mennyiség fogy, illetve a szezonális fűtéssel szemben ez egész évben folyamatos igény.