Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázellátás

Csodamágnes: zseniális, de találmány vagy átverés?

2011/7-8. lapszám | Fülöp Miklós |  16 422 |

Figylem! Ez a cikk 13 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Csodamágnes: zseniális, de találmány vagy átverés?

Hosszú évekre visszanyúló történettel foglalkozunk ismét. Korábban szaklapunk hasábjain is szót ejtettünk a „csodamágnesről”, amely mágneses szénhidrogén- (esetünkben leginkább földgáz) kezelés útján ígér jelentős energia-megtakarítást. A téma azóta is aktuális, hiszen továbbra is piacon van a termék, így ismét foglakozunk vele.

Az ajánlat nem új keletű: 20%-os nagyságrendű gázmegtakarítást ígérnek egy mágnesekkel működő készülék által, melyet a tüzelő- vagy üzemanyag-vezetékre kell rögzíteni. A technológia magyarázata viszonylag egyszerű: ha kellő erősségű és sűrűségű homogén mágneses mezőn keresztül vezetjük a szénhidrogéneket (pl. a földgázt), a sűrű erővonalak a hosszú szén-láncszerkezetet hoszszában „szétfésülik”, így az összetartó erő megszűnik a mágneses erővonalak hatására.

A folyékony halmazállapotú szénhidrogének esetében az erős mágneses tér megszünteti az üzemanyag-molekulák elektrosztatikus feltöltődését, csökkenti a viszkozitást, így a benzin porlasztáskor sokkal apróbb cseppekre bomlik. Az apróbb cseppek jobban keverednek a levegővel, és így több oxigén érintkezik az üzemanyag szénhidrogén-molekuláival, azaz felgyorsul az égés. Ennek eredményeként javul az égés minősége, és adott idő alatt több energiát tudunk felszabadítani ugyanabból a mennyiségű a szénhidrogénből. Ezt megfejelendő a tökéletesebb égés következtében a károsanyag-kibocsátást is jelentősen csökkenthetjük. Egy ugye az elv. Természetesen az eszköz hatékonyságát a forgalmazó számtalan referencia-bizonylattal dokumentálja, amelyeket a korábbi (átvert?) vevők állítottak ki és hitelesítettek. A lista valóban impozáns, hiszen közintézmények, nagyvállalatok, szállodák, sőt maga a szabadalmi hivatal is szerepel rajta, igazolva a felszerelés utáni időszakban mért 9 és 20% közötti fogyasztáscsökkenést.

Akkor hol itt a probléma?

Sok egyéb szerv mellett a Bajor Tartományi Környezetvédelmi Hivatal (Bayerisches Landesamt für Umwelt) is folytatott vizsgálatot a technológiával kapcsolatban, a véleményüket eképpen fogalmazták meg: „A készüléket értékesítő cégek csak a mágneses mezőnek a molekulákra gyakorolt általános hatásaira hivatkoznak. A bemutatott hatás azonban ellentmond az energia-megmaradás törvényének. E szerint ugyanis a készüléknek legalább azt az energiamennyiséget kellene szolgáltatnia, amely megfelel a megtakarított tüzelőanyag energiatartalmának, ahhoz, hogy az állítólagos hatást elérjék. Egy állandó mágnes azonban nem képes energiát szolgáltatni. Másképpen fogalmazva: a beépített állandó mágnesek mágneses mezői a valamely kémiai reakcióból nyerhető energiamennyiséget nem képesek befolyásolni.”

A tanulmány is hivatkozik azokra a szakmai véleményekre, melyek szerint az egyébként ténylegesen megfigyelhető energia-megtakarítást a mágnesek felhelyezésekor elvégzett karbantartás és az égőfúvókák gondos beállítása okozza. Hiszen a tüzelőberendezésekről általánosságban elmondható, hogy nincsenek optimálisan beállítva a fúvókák, így a kelleténél több tüzelőanyag kerül az égőtérbe, többletfogyasztást okozva. Az égőfúvókák helyes beállításával a hatásfok tényleges javulása és ezzel energia-megtakarítás érhető el. Ez a hatás azonban, természetesen, nem tekinthető a mágnesekének. Az LfU vizsgálatának anyaga ezekkel a sorokkal zárul: „Mivel semmilyen helytálló bizonyíték nem támasztja alá a mágnesekkel működő készülékek energia-megtakarítási hatását, a hivatal nem tanácsolja ezen készülékek megvásárlását”. Mivel ugyanezen az elven működő mágneses eszközt gépjárművekhez is árulnak – szintén 20%-os fogyasztáscsökkentést ígérve –, a német AutoBild magazin is tesztnek vetette alá a találmányt. Klettwitzben a DEKRA-próbapadon elvégzett vizsgálat során semmilyen fogyasztást és teljesítményt befolyásoló hatást nem tudtak igazolni, és „kipukkadt luftballonnak” nevezték a készüléket.

Természetesen Magyarországon is fogalmazódtak meg vélemények, és végeztek vizsgálatokat a mágneses technológiával kapcsolatban. A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete az alábbi összefoglalást adta közre a mágnesgyűrűk alkalmazásáról: „Felhívjuk fogyasztóink figyelmét, hogy a gázfogyasztás-csökkentőként reklámozott mágnesgyűrűk hatékonysága szakmai szempontból erősen megkérdőjelezhető és jogszabályba ütköző! A gázkészülékek működésébe tilos a gázkészülék gyártója, illetve tanúsítója által meg nem engedett módon beavatkozni. A Magyar Gázipari Vállalkozók által képviselt gázkészülékgyártók és -forgalmazók hatástalannak és jogszabályba ütközőnek tartják a mágnesgyűrűk alkalmazását. »Ha a mágnesgyűrűs szerkezetek beváltanák az ígért hatásfok-növekedést, annak nemcsak előnye, de számos veszélyes következménye is lenne, például:

  • A hagyományos kéménybe kötött készülékek esetében a kémény méretezését a készülék gyári paraméterei szerint végezték el. Magasabb hatásfok a tanúsítás szerinti állapottól eltérő felhajtóerőt eredményezhet a kéményben és magában a gravitációs kéményhuzat elvén működő gázkészülékben, de akár a zárt égésterű gázkészülékekben is! Ezért sem a gázkészülék, sem a kapcsolódó kémény működése nem garantálható megváltozott körülmények között.
  • Az égéstermék-ventilátorral rendelkező kondenzációs gázkazánok esetében pedig a kalkulálthoz képest megváltozó égéstermék-jellemzők az égéstermék-vezető járatok eljegesedéséhez vezethetnének, ha a mágnesgyűrű valóban hatékony lenne.
  • A mágnesgyűrűkkel kapcsolatban még nem közöltek olyan hiteles vizsgálati eredményt, amelyet gázkészülékek vizsgálatára akkreditált laboratórium állított ki. A magyar gázszakmában mértékadó szakmai források elméleti alapon és a gyakorlatban végrehajtott mérések alapján is a mágnesgyűrűk hatástalanságát támasztják alá.
  • Magyarországon csak olyan gázkészülék helyezhető üzembe, amely rendelkezik a forgalomba hozatalhoz szükséges feltételekkel. A mágnesgyűrűvel kiegészített, azaz a tanúsítotthoz képest átalakított gázkészülékek nem rendelkeznek a gázkészülék üzemeltetéséhez szükséges, jogszabályban előírt feltételekkel!

Összefoglalva

Amennyiben a mágnesgyűrűk nincsenek hatással a gázkészülék működésére, akkor a jelenlétük nem különösebben kifogásolható, nem zavaró. Ha viszont hatással vannak, akkor az alkalmazásnak jogszabályban előírt feltételei vannak. Ezért szerintünk az olyan mágnesgyűrűk alkalmazása, amelyek a mágnesgyűrűk gyártójának vagy forgalmazójának állítása szerint hatással vannak a gázkészülék működésére, ütközik a vonatkozó magyar jogszabályi előírásokkal, kivéve, ha az adott gázkészülék kifejezetten rendelkezik a mágnesgyűrű alkalmazását lehetővé tévő tanúsítvánnyal. Az ígért megtakarítások egyrészt irreálisak, illetve elméletileg is lehetetlenek, figyelembe véve a gázkészülékek eleve rendkívül magas, sok esetben az elméletileg lehetségest 3%-ra is megközelítő hatásfokát. Másrészt a mágnesgyűrűk forgalmazói nem arra akkreditált vizsgálóintézeteknek a vonatkozó európai szabványok szerint elvégzett méréseivel, hanem ugyanazon berendezéseknek egy eltérő időszakban fogyasztott, csökkent gázmennyiségével igyekeznek alátámasztani a mágnesgyűrűk hatékonyságát, ami szakmailag elfogadhatatlan.” A fentiekre tekintettel a fogyasztói berendezéseknél a mágnesgyűrűk használatához a gázelosztói engedélyes csak akkor járulhat hozzá, ha az adott gázkészülék kifejezetten rendelkezik olyan CE megfelelőségi igazolással, amely megengedi adott dokumentáció szerinti mágneseses szerkezetek alkalmazását az adott gázkészüléken, vagy az adott gázkészülék előtt lévő gázvezetékszakaszon. Már felszerelt, engedéllyel nem rendelkező mágnesgyűrűk esetében kezdeményezni fogjuk azok eltávolítását. Azok a fogyasztók, akik ilyen szerkezetet vásároltak, az alkalmazáshoz szükséges jogszabályi háttér hiányára hivatkozva visszakérhetik a mágnesgyűrűs készülék árát az eladótól.

XXI. századi illúziók

Sokan gyógyulást várunk egy a televízióból kitekintő, szuggesztívnek gondolt szempártól, vagy hiszünk abban, hogy kanalak hajlítgatása bármiféle fizikai behatás nélkül természetes dolog. Porokat veszünk be, hogy fogyjunk, sport és diéta helyett. Megveszünk termékeket, melyek hatékonyságát semmilyen hivatalos mérés nem bizonyítja. A sor hosszú, számtalan példa létezik. Azt, hogy a csodamágnes illik-e felsorolásba, döntse el mindenki maga.

Mérésekkel alátámasztott hazai tapasztalatok a mágneses elvű fogyasztáscsökkentőkről

Mótyvai Zsolt laborvezető-helyettes, FÉG Konvektorgyártó Zrt. Gáztechnikai laboratórium:

– A mágneses energiamegtakarítókkal kapcsolatban a következőket tudom elmondani. Eddig két esetben vizsgáltunk olyan mágnest, amellyel kapcsolatban a gyártó azt állította, hogy azzal gázfogyasztás-csökkentés érhető el. Mindkét esetben megengedtük, hogy a mágneses fogyasztáscsökkentő szerkezet gyártójának képviselője, ügynöke a mérőpadon lévő gázkonvektor vagy gázvízmelegítő gázcsatlakozó vezetékére a mágnesgyűrűt személyesen helyezze fel. A mágnesgyűrű felhelyezése előtt a vonatkozó EN készülékvizsgálati szabványok szerint mértük a gázkészülék hatásfokát meghatározó paramétereket: az égéstermék hőmérsékletét, oxigén-, és szénmonoxid-, valamint nitrogénoxid-tartalmát. Ezt követően a mérést megismételtük a mágnesgyűrű felhelyezése, majd ismételten a levétele után, az eredeti állapotban. Mindkét mágnes esetében megállapítottuk, hogy a mágneses fogyasztáscsökkentő szerkezet semmilyen kimutatható hatást nem gyakorolt a gázkészülék működésére. Még a szénmonoxid-tartalom ppm-ben kifejezett számszerű értéke sem változott meg egyik esetben sem.

(A FÉG Konvektorgyártó Zrt. gáztechnikai laboratóriuma korábban akkreditált gáztechnikai vizsgálólaboratóriumi státuszt szerzett, de mivel csak saját részre végeznek vizsgálatokat, az akkreditált státusz fenntartására nem volt szükség. A vizsgálatokat viszont ma is az akkreditáció szerinti rendben és érvényes kalibrálással rendelkező műszerekkel végzik).

 Összegzésként nehéz lesz megkérdőjelezhetetlen ítéletet hoznunk, ám egy dolgon mindenképpen gondolkozzunk el. Ha a fogyasztáscsökkentő mágnes valóban egy zseniális találmány, hogyan lehetséges, hogy a kazángyártó óriáscégek nem foglalkoznak a technológiával? Feltételezhetően egy 20%-kal kevesebbet fogyasztó kazán – a pluszköltség ellenére, amelyet a mágnes gyártása és a kazánhoz csomagolása okoz – jelentős lépéselőnyt jelenthetne bárki számára a konkurenciával szemben. Hogyan lehetséges, hogy egy zseniális találmány, amely mindenki számára jelentős költségmegtakarítást jelenthet, hozzá véve, hogy gyakorlatilag minden ember potenciális vásárló – hiszen viszonylag csekély azok száma, akik nem használnak gázt –, nem terjed el tömegesen, nem kínálják gyártók tucatjai és nem roskadoznak tőle a boltok a polcai? Valami biztosan nem stimmel, hiszen tudjuk, hogy a világunk nem így működik. A magunk részéről jó tanácsként, azok számára, akik csodamágnes vásárlásán törik a fejüket, azt tudjuk mondani, hogy a szerkezetre szánt összeget fordítsák inkább a gázkészülék karbantartására, beszabályozására, és így is jelentős megtakarítást fognak elérni.

Furcsa