Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2011. november

Vízmelegítés régen és ma

 3321
1 5 (1)

A kényelmes lakás igénye gyakorlatilag egyidős az emberrel. Már az ősember is törekedett valamilyen komfortszint elérésére kunyhóiban, barlangjaiban. Az új- és legújabb kor pedig kifejezetten bővelkedik azokban a technikai megoldásokban, amelyek az ember életé- nek megkönnyítéséhez, otthonának komfortosabbá tételéhez szükségesek. Ilyen technikai megoldás a melegvíz-készítő eszközök egyik legelterjedtebb típusa, az átfolyós vízmelegítő is.

Még mindig a kéményekről

 2309

Tárgy: a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete álláspontja a „Biztonságosak a modern kémények?” című írásban foglalt megállapításokra. (A rövidített cikk e címen jelent meg hírlevelünkben. Versits úr a teljes szöveget, mely „Zárt égésterű tüzelőberendezések égéstermék-elvezetése és a kapcsolatos nézeteltérések” címen jelent meg, olvasta, és az alapján is fenntartotta lentebb ismertetett véleményét. A szerk.

Az új közbeszerzési törvény

 2112

Az Országgyűlés 2011. július 21-én elfogadta a közbeszerzésekről szóló jelenleg hatályos jogszabályt teljes egészében felváltó új közbeszerzési törvényt. Tekintettel arra, hogy a közbeszerzések témaköre az építőiparban működő vállalkozások számára kiemelt jelentőséggel bír, így jelen cikkünkben az új közbeszerzési szabályok 2012. január 1-jén hatályba lépő fontosabb rendelkezéseit foglaljuk össze.

Termográfia a gyakorlatban

 2692

A termográfia szó hallatán sokaknak az épületek hőveszteségeivel kapcsolatos mérések, színes hőképek ugranak be. A hőkamerák alkalmazhatósága viszont nem merül ki csak az épületek szigetelésének vizsgálatában.

A három kulcs a tökéletes hidraulikai beszabályozáshoz II.

 5743
1

A tervezett közvetítőközeg-térfogatáramok az egyes fogyasztóknál témakörének ismertetése után az állandó nyomáskülönbségek biztosítása tárgykörrel folytatjuk, és a térfogatáramok kompatibilitása résszel lezárjuk cikksorozatunkat.

Új energiák zeolit kristályokkal III. Felépítés és működés 2. rész

 2997

Szeptemberben indított cikksorozatunk befejező részében tovább folytatjuk a zeolit-gáz-hőszivattyú működési sajátosságainak részletes bemutatását a különböző üzemállapotok ismertetésével.

Az épületgépészeti múzeum

 2824

Aki járt már Rómában, az találkozhatott a legnagyobb régészeti dilemmával: hogyan lehetne megmenteni – mi több, eredeti lelőhelyén illően megtartani – a milliomodik mozaikot, a romok alatt megbúvó ókori építmény- vagy szobortöredékeket? Ott a feltárásokhoz még mindig hozzáférhetően, gazdagon kínálkoznak a régmúltat tanúsító műemlékek.

A hőtermelő rendszerek műszeres vizsgálata mellet

 2353

„Ma a Magyarországon felhasznált összes energia 40%-át az épületeinkben használjuk el; ennek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. Épületeink a legnagyobb CO2-kibocsátók, jócskán megelőzve az ipart, a közlekedést és a földhasználatot.” ( VGF 2011/3. szám, 6-9. oldal.) Emiatt is fontosnak tartjuk, hogy ahol lehet, csökkenteni tudjuk az energia-felhasználást.

Szegénylegényből királyfi

 2862

A meséket mindannyian szeretjük. Ott a gonosz elnyeri büntetését, jó tett helyébe jutalom jár, a szerelmesek pedig boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Mai mesénk a szegénylegényről szól, aki elment a nagyvárosba szerencsét próbálni. Hogy hősünk elnyerte-e a királylány kezét, és övé lett-e a fele királyság, a történet végére megtudjuk.

Múzeumok, kiállítóterek épületgépész tervezési követelményei

 4488
1 5 (1)

Az ország egyik legkorszerűbb művészeti központja 2006 szeptemberében nyílt meg Debrecen belvárosában. A háromszintes, 4650 négyzet- méteres művészeti központ a modern és kortárs képzőművészet bemutatására vállalkozott, azzal a céllal, hogy a közönséggel megismertesse nemcsak a magyar, de a határon túli képzőművészeti alkotásokat, élet- műveket és törekvéseket, illetve ide vonzza a látogatókat az országból és a világ minden tájáról.

Mekmester 2011. 11.

 4172

Mekmester 2011. 11. cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Kb. 20 kW-os pelletkazánok

 6717

Kb. 20 kW-os pelletkazánok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.