Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az épületgépészeti múzeum

2011/11. lapszám | VGF&HKL online |  2824 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Aki járt már Rómában, az találkozhatott a legnagyobb régészeti dilemmával: hogyan lehetne megmenteni – mi több, eredeti lelőhelyén illően megtartani – a milliomodik mozaikot, a romok alatt megbúvó ókori építmény- vagy szobortöredékeket? Ott a feltárásokhoz még mindig hozzáférhetően, gazdagon kínálkoznak a régmúltat tanúsító műemlékek.

Az élet egyéb területein, másutt is működik a jó szándékú hagyományőrzés, és alkalmasint kiemelkedő személyiségek áldozatos munkájából csírázik ki. Csakúgy, mint általában a technika világában, ahol az újkorban a műszaki, az esztétikai, a műélvezeti igények együttes megidézése a legnemesebb cél, legalább az ipari forradalomig visszamenőleges szándékkal. (Mondhatjuk, egy igazi mérnök elsősorban a funkcionalitásban jeleskedett, ám a formavilágban, az ékesítésben, a jó anyagválasztásban egyaránt művészi kvalitásokkal bírt.) 2002-ben, második nekifutásra (Dr. Jelinek István nagy álmát követve) ismét fölvetődött egy épületgépészeti múzeum létrehozásának ötlete.

1. ábra: Ennek a lemezkádnak (mely típus az 1914-es Ulrich katalógusban szerepel) érdekessége, hogy az alja deszkából készült.

Mindenki tisztában volt azzal, hogy ez ideális hely híján fizikai képtelenség, de az értékmentés szándéka, a szakma gyöngyszemei iránti ragaszkodás minden kishitűség fölé nőtt. Mi adja az aktualitást, miért emlékezhetünk most erre az ígéretes próbálkozásra? Szerkesztőségünk is fantáziát lát néhány olyan elképzelésben, mely a múzeum szándékai közt eleve szerepel, például a régtől használatos szakmai kifejezések gyűjtésében. Másrészt egy ilyen óriási szellemi bázis segíthet fejlődéstörténeti cikkek megírásában. Mindnyájunknak erőt ad, hogy az intézmény létezik, és a világhálón elérhető. Tiszteletreméltó a grémium olyan törekvése, amelyben leginkább a műegyetemi környezetből indított gyűjtést és rendszerezést helyezi előtérbe, számítógépre felvihető könyvtárnyi irodalmat halmoz fel, emellett pedig kiállításokat szervez azokban a nagyobb városainkban, ahol ilyen irányú felsőfokú képzés folyik, mint Pécsett, Debrecenben. Hatalmas anyag fölött rendelkeznek a szakképzésben résztvevő iskolák is! 

2. ábra: A II. világháború előtti „modern” fürdőszoba berendezése, hiszen már meleg vízben lehetett fürdeni. A szén- vagy fafűtésű fürdőkályhák széles kínálata található az 1914-es Ulrich katalógusban. 

Számos célja lehet az alkalmi bemutatásoknak, tárlatoknak, például fel lehet vonultatni kizárólag hazai gyártású épületgépészeti berendezéseket, vagy fogadni külföldi, tematikus gyűjteményeket. Patinás gyártó cégek ebben komoly tapasztalatokkal rendelkeznek. Igaz, náluk ez a reklámtevékenység szerves része. A munka egyik izgalmasabb része a XX. század végére kikristályosodott szakmai határok lazítása, hisz a dr. dr. h.c. Macskásy Árpád professzor úr által megalkotott épületgépészeti keretet időben megelőző tárgyi tartalmakat szélesebben lehet és kell értelmezni. Másrészt a szakágak időrendiségét, korszakolását sem kötelező összehangolni. Ennél jóval összetettebb az a megítélés, hogy melyik készülék, kellék stb. kerülhet ebbe a múzeumba?

3. ábra: Félkör alakú öntöttvas fűtőtest gőzfűtésre a szegedi Közfürdőből. Különleges kivitelű bordáscső, levegő-szétterelő bordákkal.

Mert vannak kifejezetten modern, szinte még ajánlatképes berendezések, amelyeket labilis energetikai megfontolások, a már-már kaotikus piaci erőviszonyok száműztek ide, esetenként egyik napról a másikra. (Sokan tudnának konkrét esetekkel szolgálni, kettővel mi is előhozakodunk: a gázmotorok gazdaságtalanná tett üzemeltetési dilemmájával, valamint a primer oldalon „természetes” folyóvizet felhasználó, nagyfelületű hűtési hőcserélők Csipkerózsika-álmával.) A gyakorlatban pedig tanúi lehetünk olyan tempójú technikai fejlődésnek, ami mára meghaladta egy örvény sebességgyorsító képességét. A megőrzésre érett gépek, szerszámok, armatúrák, segédanyagok, a halmozódó szakirodalom mellett a különféle tervezési módszerek, sőt a mérnökök, tervezők kézi eszközei sem maradhatnak ki a sorból, mint ahogy erről Dr. Chappon Miklós nyilatkozott egy korábban fölvett rádióműsorban (lásd az interneten). A legnagyobb veszély a kacatosodásban rejlik, ezért üdvözölhető, hogy inkább olyan tárgyi emlékeket részesítenek előnyben, amelyek bármelyik pillanatban használhatók/üzembe helyezhetők, és egyetlen (eredeti) alkatrész sem hiányzik belőlük. A válogatást színező elkülönítések egyike lehet az ugyancsak működőképes, ám a gyakorlatban gyökértelenné vált találmányok, újítások köre, illetve átrostálása. Persze ez nem azt jelenti, hogy kiesnének az írásos archiválásból. Figyelemreméltó a múzeum olyan törekvése, hogy a megtalált antik értékhordozót – elbontását megakadályozó szándékkal – „élőhelyén” regisztrálja, ott jól láthatóan megjelölje. Ez aktív terepi munka, ami nagy szakmai felkészültséget, jó ízlést, kivételes elkötelezettséget mutat. Meglehet, a gyűjtés mellett ez lesz az anyag merítésének jövőbeni, meghatározó módszere. Mindezekért az erőfeszítésekért és anyagi áldozatokért köszönettel tartozunk!

4. ábra: Ágymelegítő, melybe forró köveket helyeztek, és így dugták a dunyhák közé, hogy a fűtetlen szobában ne legyen túl kellemetlen hideg ágyba bújni.

Álljon itt az alapítók neve, akik önkéntes áldozatot vállaltak
igazgató Dr. Chappon Miklós,
igazgatósági tagok Arnold Károly, Dr. Csoknyai István, Czentnár Zsuzsanna, Dénes István, Fejes Tamás, Feszt Ferenc Árpád, Halzer Istvánné, Hadházi László, Mészáros Ferenc, Móczár Gábor, Molnár-Tarján Ervin, Nagylucskay László, Polyák László, Pongrácz Lajos, Opiczer Pál, Tichy László, Zoltán Attila.

Ezúton kérünk elnézést mindazoktól, akik ugyancsak dolgoznak az ügyön, de a hely szűkössége miatt nevüket itt külön nem említhetjük.

Meyer József

Múzeum


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem