Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2011. június

Szivattyús szennyvízelvezetés épületen belül

Kozma Gyula |  5749
1 3 (1)

Az építőipari szakmák hagyományos felosztásában a szennyvízelvezető rendszerek tervezése és kivitelezése az épületen belül épületgépészeti, az épületen kívül közműépítési feladat. Jelen cikk az épületgépészekhez kíván szólni, tehát az épületen belüli szennyezett- és szennyvíz- (továbbiakban általában szennyvíz) elvezetés, azon belül is a szivattyús rendszerek tervezési és kialakítási problémáit kívánja sorba szedni, és a felmerülő kérdésekre megoldást adni.

Mese a nyíltszívű beruházóról

Dr. Barcsik József |  2370

Nem mese, amit elmondok, bár mint minden mesének, van eleje, mellyel a történet elkezdődött. Egy szakmafüggetlen, nem épületgépész cég munkatársai mondták el történetüket az épületükben megvalósuló fűtési rendszerrel kapcsolatban.

Kétfokozatú égővel rendelkező öntvény állókazánok

Fördős Norbert |  4119
1 5 (1)

A különböző szaklapok, illetve fogyasztói magazinok hasábjain rengeteg cikk és érv szól a kondenzációs hőtermelők létjogosultsága mellett. Ez alapvetően teljesen rendben is van – mi is így teszünk –, azonban gyakran elfelejtődik, illetve háttérbe szorul a kétfokozatú égővel rendelkező öntvény állókazán, ami nagyon sok alkalmazásnál költséghatékonyabb és üzembiztosabb megoldás régi – akár nyitott – fűtési rendszerek esetén is.

A felülvizsgálók felelőssége

Szilágyi Zsombor |  2689

A Gáztörvény előírja, hogy a földgázfelhasználó köteles a tulajdonában lévő gázfelhasználó rendszert legalább ötévente felülvizsgáltatni. Bár a törvény már 2008 óta hatályban van, mégis csak most fejeződik be a felülvizsgálatra jogosító tanfolyamok és vizsga tartalmának meghatározása, a felülvizsgálók feladatainak rögzítése. Bár már elindultak a felülvizsgálatok az új szabályok szerint, mégis maradt egy sor nyitott kérdés. Ezeket a rendezetlen kérdéseket próbáljuk áttekinteni.

Az építészet felőlünk

|  9601

Mi, épületgépészek mindig panaszkodunk, hogy az építészek nem törődnek velünk, a munkánkkal; nem hagynak helyet a gépészetnek, nem kérik ki a véleményünket, sőt, esetenként szinte választási lehetőséget sem adnak, a terveikkel bekorlátozva a miénket. Mostani riportalanyunk, Kazinczy Gyöngyvér okleveles építészmérnök, épületenergetikai szakértő és fotográfus a modern építészgeneráció jeles képviselőjeként már tudatosan egy építészeti, gépészeti, háztechnikai egységként képzeli el az épületet.

Felelősségi kérdések az építőiparban – miért felel a szakember?

Dr. Kugler Zsolt |  3908
1 4 (1)

A vállalkozási jellegű tervezési, építési, szerelési munkák esetében fontos körülmény, hogy a mérnököt, a vállalkozót vagy az egyes munkavállalót milyen jellegű és mértékű felelősség terheli az elvégzett munka vonatkozásában.

Mekk Mester – 2011.06.

|  4438
1 5 (1)

Mekk Mester – 2011.06.

Látogatás a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen

Hódi János |  9465
1 5 (1)

A 2009 augusztusában elkészült Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep 1 éves sikeres próbaüzem után, 2010. augusztus 1-én ünnepélyesen átadásra került. Ez a hír a különböző sajtóorgánumokban megjelent információk miatt széles körben ismert lett, ezért azóta sok érdeklődő szeretné megismeri ezt az új létesítményt.

Hagyományos kazánok

Aranyosi Miklós |  6926
1 4 (1)

Kondenzációs kazánoktól hangosak a magyar szakmédiumok, bárhová megyünk, lépten-nyomon arról hallunk, hogy a kondenzációs kazán miért jó! Az avatatlan szemlélő úgy láthatja, hogy a régi kazánok talán meg is szűntek. Fontos leszögezni, hogy jelen cikk nem hivatott azt az állítást megcáfolni, hogy a kondenzációs kazán jobb hatásfokkal tud dolgozni, mint a hagyományos készülékek, csupán figyelem- felhívás, hogy van még más is a tarsolyban, mint a kondenzációs technológia.

Geotermikus fűtésre váltanak Miskolcon is

Fülöp Miklós |  4314
1

A geotermikus energia a legolcsóbb és legtisztább energiaforrás, és a földhő kiaknázásának jelentősége a jövőben egyre nő majd, gondolják egyre többen. A geotermia igen jól áll a többi megújuló energiaforrással összehasonlítva is, így nem véletlen, hogy Magyarország energiastratégiájának célkitűzései alapján 2020-ig ötszörösére nő majd a földhő felhasználása.

Ne tégy szívességet!

Matiassich Péter |  7247
1

A munkabalesetek jó része köthető dekoncentráltsághoz, túlzott, a rutinból, tapasztalatból fakadó biztonságérzethez. Történetünkben is ezek a tényezők játszottak főszerepet, megtetézve a munkaidő utáni fusizás sietségével.

Függőleges égéstermék-elvezetések zárt égésterű, csak fűtő/kombi, kb. 24 kW-os kazánokhoz

|  5612

Függőleges égéstermék-elvezetések zárt égésterű, csak fűtő/kombi, kb. 24 kW-os kazánokhoz - áttekintő táblázat

Áttörés a panel-rehabilitációs eredményekben

|  2726
1 5 (1)

A jelenleg döntés előtt álló ZBR Panel Alprogram pályázatainak sikerét vetíti előre a Budapest XVII. kerület Kis u. 3. szám alatti társasház panelprogram keretében végrehajtott korszerűsítése, és az abból elért energia-megtakarítási eredmények összesítése.

A fűtés korszerűsítése

|  9089

Szerkesztői ötletet megszívlelve – valamint arra gondolva, hogy javában tart a gépészeti felújítások szezonja – e cikk a lakásléptékű fűtési rendszerekre szorítkozik. Például az csak egy szempont a hőtermelők cseréjénél, hogy a fali, gázüzemű fűtőkészülékek korábbi generációi erkölcsi és fizikai értelemben egyaránt elkoptak. Ennél fontosabb feladat a füstgázok elvezetése, az égéshez szükséges levegő biztosítása; ezek mára olyan egységes követelményrendszert alkotnak, amit a kivitelező kollégák tapasztalatból jól ismernek az engedélyeztetési és átadási procedúrákból.