Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2011. május

Gondolatok a fűtési hőenergia-fogyasztás értékeléséről

Chiovini György |  9062
1 5 (1)

Tavasszal – előbb vagy utóbb – befejeződik a fűtési idény. Ki így, ki úgy, értékel. A skála széles. Van, aki csak annyit állapít meg, többet kellett költeni, mint az előző években. A másik „szélsőség”: egy épületirányítási rendszer adatbázisa, sok táblázattal és diagrammal. Akár szolgáltatást is igénybe vehetünk; van cég, amelyik vállalja a fűtési energiafogyasztás szakszerű értékelését.

Építtetői fedezetkezelő: új szereplő az építési beruházásokban

Dr. Kugler Zsolt |  6658
1 4 (1)

Az építőiparban jelentkező lánctartozások csökkentésének szándékával a kormány 2009 őszén a „Gyorsítás II” jogszabálycsomag részeként külföldi mintára Magyarországon is bevezette az építtetői fedezetkezelő intézményét, amely azt hivatott biztosítani, hogy a láncban szereplő vállalkozók időben hozzájussanak az őket megillető vállalkozói díjhoz.

Tágas családi ház fenntartható módon

Kazinczy Gyöngyvér |  3771
1 4 (1)

Az ún. fenntartható építészet gondolata a földi erőforrások kimerülésére és az egyre növekvő környezet- szennyezésre reagálva született. Ez a szemlélet, amely az építészek körében egyre elterjedtebb, a föld erőforrásaival való takarékosságot és a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekinti célnak, ugyanakkor az ember fizikai és mentális egészségének védelmét is előírja.

Központi puffertároló több hőtermelőből álló fűtési rendszerben

Fördős Norbert |  5910

Szinte minden szaklap, illetve fogyasztói magazin hasábjain évek óta több műszaki cikk értekezik a vegyestüzelésű hőtermelők előnyeiről, valamint azok rendszerbe köthetőségéről. Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy a modern, több energiaforrást hasznosító berendezések elengedhetetlen „kelléke” a szolár rendszer is, ahol az integráció kialakítására számtalan lehetőség és meg- oldás létezik. Ezek közül mutatnánk be most egy innovatív típust.

Rendszerszemlélet – rendszergarancia

|  2631

Az egyik online lexikon meghatározása szerint a rendszerszemlélet alapelve, hogy egy rendszer nem egyszerűen az alkotóelemek halmaza, hanem azoknak együttesként viselkedő egysége.

Mindaddig

Fülöp Miklós |  17 423

Budapest felduzzadt agglomerációja sokak számára a remény földje. A remény földje a zsúfolt és koszos várost elhagyó, nyugalmasabb, zöldebb otthont kereső emberek számára, és a remény földje a jókor jó helyen telkeket vásárló, azokon kulcsrakész házakat, lakóparkokat építő vállalkozók számára is. Az építőipar sokaknak ad megélhetést: a lelkiismeretes szakemberektől kezdve a hasznot a minőség rovására kereső vállalkozón át a szaktudás hiányát olcsóbb munkabérével kompenzáló munkaerőig. Utóbbiakról szól a cikkünk…

Folytatjuk sorozatunkat a „különleges” munkákról

|  2562

Helytakarékos megoldás, nyomás alatti fűtőtest, ólomlefolyó, tűzcsapbeépítés, szivattyúvédelem, tágulási tartály, kéményrögzítés.

Ipari napenergia-hasznosítás

|  3079
1

Az energiahatékonyság egy összetett kérdéskör, melyet átfogóan kell közelíteni. Napjainkban sokakat foglalkoztat az energia-megtakarítás lehetősége megújuló energiák kiaknázásával. A cikkben bemutatott projekt egy kiváló példája annak, hogy a pénzügyi és műszaki feltételek mellett milyen szemléletbeli nyitottság is szükséges ahhoz, hogy egy ilyen, 258 db napkollektorból álló ipari technológiai fűtésrásegítő rendszer megvalósulhasson. Fontos kiemelni, hogy a napkollektoros rendszer csupán egy eleme annak a folyamatnak, ami a környezettudatosság és energiaracionalizálás szem előtt tartása mellett egy vállalatnál szükségszerűen végbe kell, hogy menjen.

Hidromasszázskádak

Fülöp Miklós |  9597
1 5 (1)

Az ideális fürdőszoba egyre inkább nem csak a tisztálkodás helyszíne, hanem az ellazulás, egészséges életvitel, jó közérzet lehetőségét is kínálja. Magyarország évszázados fürdőkultúrával rendelkezik, e hagyomány jótékony hatásait az otthonunkban is élvezhetjük. A hidromasszázskád kiváló eszköz erre. A hagyományos masszázsformák mellett egyre nagyobb teret hódít a hidromasszázs, amely a masszázs előnyeit kombinálja a víz emberi testre és elmére gyakorolt pozitív hatásaival.

A biológiai szennyvíztisztítás

|  15 550
1 5 (1)

A víz a létfontosságú természeti javak egyike, ezért ősidők óta fontos szerepe volt és van a földi élet, a termelés, a társadalmi-gazdasági fejlődés alakulásában. Szinte minden emberi tevékenység kapcsolatban áll a vízzel. Egyrészt jelentős az emberi társadalom vízigénye, másrészt vannak a víznek emberi szempontból kellemetlen hatásai, melyek kiküszöbölésére törekszünk.

Alacsony hőmérsékletű radiátorok II.

|  10 965
1

A központi fűtési rendszer funkciója jól definiált: meleg szállítása a helyiségekbe olyan módon, hogy a lakók komfortosan és egészségesen érezzék magukat. Ezt energiahatékony módon kell megoldani, mivel napjainkban az energiahatékonyság fontosabb, mint bármikor. Nem csak a természeti erőforrások megvédése és a károsanyag-kibocsátások csökkentése érdekében, de azért is, hogy csökkenteni lehessen a végfelhasználó költségeit.

Hővisszanyerés a zuhanyzásnál elfolyó meleg vízből

|  3931
1 5 (1)

Energiafogyasztásunk csökkentése elkerülhetetlen feladatunk, túlélésünk záloga. Legjelentősebb energiafogyasztóink az épületeink, amelyek energia-megtakarításában – különösen Magyarországon – hatalmas potenciál van. Épületeink energiafogyasztása jelentősen csökkenthető energiatakarékos berendezések használatával, hőszigeteléssel, jobb nyílászárók vagy megújuló energiarendszerek alkalmazásával.

Általában a falfűtésről

|  9319
1 5 (1)

A meleg víz nemcsak a padlóban vezethető műanyagcsövekben, hanem a falak belső felületén a vakolatban is. Az ilyen megoldást hívják vizes falfűtésnek. A falfűtésnél használt 30-35°C-os hőmérsékletű meleg vizet szivattyú szállítja a hőtermelő berendezéstől a fűtendő helyiségek közelében elhelyezett osztó-gyűjtő csomópontig.