VGF&HKL szaklap

VGF&HKL szaklap 2011. május

Gondolatok a fűtési hőenergia-fogyasztás értékeléséről

2011. május 16. | |  5087
1 5 (1)

Tavasszal – előbb vagy utóbb – befejeződik a fűtési idény. Ki így, ki úgy, értékel. A skála széles. Van, aki csak annyit állapít meg, többet kellett költeni, mint az előző években. A másik „szélsőség”: egy épületirányítási rendszer adatbázisa, sok táblázattal és diagrammal. Akár szolgáltatást is igénybe vehetünk; van cég, amelyik vállalja a fűtési energiafogyasztás szakszerű értékelését.

Építtetői fedezetkezelő: új szereplő az építési beruházásokban

2011. május 16. | |  4061

Az építőiparban jelentkező lánctartozások csökkentésének szándékával a kormány 2009 őszén a „Gyorsítás II” jogszabálycsomag részeként külföldi mintára Magyarországon is bevezette az építtetői fedezetkezelő intézményét, amely azt hivatott biztosítani, hogy a láncban szereplő vállalkozók időben hozzájussanak az őket megillető vállalkozói díjhoz.

Tágas családi ház fenntartható módon

2011. május 16. | |  3102

Az ún. fenntartható építészet gondolata a földi erőforrások kimerülésére és az egyre növekvő környezet- szennyezésre reagálva született. Ez a szemlélet, amely az építészek körében egyre elterjedtebb, a föld erőforrásaival való takarékosságot és a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekinti célnak, ugyanakkor az ember fizikai és mentális egészségének védelmét is előírja.

Központi puffertároló több hőtermelőből álló fűtési rendszerben

2011. május 16. | |  5089

Szinte minden szaklap, illetve fogyasztói magazin hasábjain évek óta több műszaki cikk értekezik a vegyestüzelésű hőtermelők előnyeiről, valamint azok rendszerbe köthetőségéről. Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy a modern, több energiaforrást hasznosító berendezések elengedhetetlen „kelléke” a szolár rendszer is, ahol az integráció kialakítására számtalan lehetőség és meg- oldás létezik. Ezek közül mutatnánk be most egy innovatív típust.

Rendszerszemlélet - rendszergarancia

2011. május 16. | |  1974

Az egyik online lexikon meghatározása szerint a rendszerszemlélet alapelve, hogy egy rendszer nem egyszerűen az alkotóelemek halmaza, hanem azoknak együttesként viselkedő egysége.

Mindaddig

2011. május 16. | Fülöp Miklós |  13 747

Budapest felduzzadt agglomerációja sokak számára a remény földje. A remény földje a zsúfolt és koszos várost elhagyó, nyugalmasabb, zöldebb otthont kereső emberek számára, és a remény földje a jókor jó helyen telkeket vásárló, azokon kulcsrakész házakat, lakóparkokat építő vállalkozók számára is. Az építőipar sokaknak ad megélhetést: a lelkiismeretes szakemberektől kezdve a hasznot a minőség rovására kereső vállalkozón át a szaktudás hiányát olcsóbb munkabérével kompenzáló munkaerőig. Utóbbiakról szól a cikkünk…

Folytatjuk sorozatunkat a különleges munkákról

2011. május 16. | |  1993

Folytatjuk sorozatunkat a „különleges” munkákról    1. Helytakarékos megoldás, olyan vizes helyiségekbe ajánljuk, ahol nem fér el egyszerre a mosdó és a WC is.  2. Üzemelő, (1,5 bar) nyomás alatti fűtőtest. Forrás: Szlávik Gábor  3. Az ólom lefolyó praktikus bekötése.  4. Tűzcsap-beépítés egy miskolci bevásárló központban. Forrás: Lizák Attila  5. Szivattyúvédelem kiépítése egy balatoni szállodában. (Tavalyi munka.) Forrás: Lizák Attila  6. Tágulási tartály beépítése - egyébként nyitott mivel a teteje ki van vágva. Forrás: Lizák Attila  7. Kéményrögzítés. Forrás: Lizák Attila  8. Kéménykitorkollás a balatoni szállodánál. Forrás: Lizák Attila    

Ipari napenergia-hasznosítás

2011. május 16. | |  2423

Az energiahatékonyság egy összetett kérdéskör, melyet átfogóan kell közelíteni. Napjainkban sokakat foglalkoztat az energia-megtakarítás lehetősége megújuló energiák kiaknázásával. A cikkben bemutatott projekt egy kiváló példája annak, hogy a pénzügyi és műszaki feltételek mellett milyen szemléletbeli nyitottság is szükséges ahhoz, hogy egy ilyen, 258 db napkollektorból álló ipari technológiai fűtésrásegítő rendszer megvalósulhasson. Fontos kiemelni, hogy a napkollektoros rendszer csupán egy eleme annak a folyamatnak, ami a környezettudatosság és energiaracionalizálás szem előtt tartása mellett egy vállalatnál szükségszerűen végbe kell, hogy menjen.

Hidromasszázskádak

2011. május 16. | |  6719
1 5 (1)

Az ideális fürdőszoba egyre inkább nem csak a tisztálkodás helyszíne, hanem az ellazulás, egészséges életvitel, jó közérzet lehetőségét is kínálja. Magyarország évszázados fürdőkultúrával rendelkezik, e hagyomány jótékony hatásait az otthonunkban is élvezhetjük. A hidromasszázskád kiváló eszköz erre. A hagyományos masszázsformák mellett egyre nagyobb teret hódít a hidromasszázs, amely a masszázs előnyeit kombinálja a víz emberi testre és elmére gyakorolt pozitív hatásaival.

A biológiai szennyvíztisztítás

2011. május 16. | |  4701
1 5 (1)

A víz a létfontosságú természeti javak egyike, ezért ősidők óta fontos szerepe volt és van a földi élet, a termelés, a társadalmi-gazdasági fejlődés alakulásában. Szinte minden emberi tevékenység kapcsolatban áll a vízzel. Egyrészt jelentős az emberi társadalom vízigénye, másrészt vannak a víznek emberi szempontból kellemetlen hatásai, melyek kiküszöbölésére törekszünk.

Alacsony hőmérsékletű radiátorok II.

2011. május 16. | |  6532

A központi fűtési rendszer funkciója jól definiált: meleg szállítása a helyiségekbe olyan módon, hogy a lakók komfortosan és egészségesen érezzék magukat. Ezt energiahatékony módon kell megoldani, mivel napjainkban az energiahatékonyság fontosabb, mint bármikor. Nem csak a természeti erőforrások megvédése és a károsanyag-kibocsátások csökkentése érdekében, de azért is, hogy csökkenteni lehessen a végfelhasználó költségeit.

Hővisszanyerés a zuhanyzásnál elfolyó meleg vízből

2011. május 16. | |  2845

Energiafogyasztásunk csökkentése elkerülhetetlen feladatunk, túlélésünk záloga. Legjelentősebb energiafogyasztóink az épületeink, amelyek energia-megtakarításában – különösen Magyarországon – hatalmas potenciál van. Épületeink energiafogyasztása jelentősen csökkenthető energiatakarékos berendezések használatával, hőszigeteléssel, jobb nyílászárók vagy megújuló energiarendszerek alkalmazásával.

Általában a falfűtésről

2011. május 16. | |  5429
1 5 (1)

A meleg víz nemcsak a padlóban vezethető műanyagcsövekben, hanem a falak belső felületén a vakolatban is. Az ilyen megoldást hívják vizes falfűtésnek. A falfűtésnél használt 30-35°C-os hőmérsékletű meleg vizet szivattyú szállítja a hőtermelő berendezéstől a fűtendő helyiségek közelében elhelyezett osztó-gyűjtő csomópontig.