VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk október 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2011. május

Gondolatok a fűtési hőenergia-fogyasztás értékeléséről

 5348
1 5 (1)

Tavasszal – előbb vagy utóbb – befejeződik a fűtési idény. Ki így, ki úgy, értékel. A skála széles. Van, aki csak annyit állapít meg, többet kellett költeni, mint az előző években. A másik „szélsőség”: egy épületirányítási rendszer adatbázisa, sok táblázattal és diagrammal. Akár szolgáltatást is igénybe vehetünk; van cég, amelyik vállalja a fűtési energiafogyasztás szakszerű értékelését.

Építtetői fedezetkezelő: új szereplő az építési beruházásokban

 4177

Az építőiparban jelentkező lánctartozások csökkentésének szándékával a kormány 2009 őszén a „Gyorsítás II” jogszabálycsomag részeként külföldi mintára Magyarországon is bevezette az építtetői fedezetkezelő intézményét, amely azt hivatott biztosítani, hogy a láncban szereplő vállalkozók időben hozzájussanak az őket megillető vállalkozói díjhoz.

Tágas családi ház fenntartható módon

 3195

Az ún. fenntartható építészet gondolata a földi erőforrások kimerülésére és az egyre növekvő környezet- szennyezésre reagálva született. Ez a szemlélet, amely az építészek körében egyre elterjedtebb, a föld erőforrásaival való takarékosságot és a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekinti célnak, ugyanakkor az ember fizikai és mentális egészségének védelmét is előírja.

Központi puffertároló több hőtermelőből álló fűtési rendszerben

 5206

Szinte minden szaklap, illetve fogyasztói magazin hasábjain évek óta több műszaki cikk értekezik a vegyestüzelésű hőtermelők előnyeiről, valamint azok rendszerbe köthetőségéről. Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy a modern, több energiaforrást hasznosító berendezések elengedhetetlen „kelléke” a szolár rendszer is, ahol az integráció kialakítására számtalan lehetőség és meg- oldás létezik. Ezek közül mutatnánk be most egy innovatív típust.

Rendszerszemlélet - rendszergarancia

 2059

Az egyik online lexikon meghatározása szerint a rendszerszemlélet alapelve, hogy egy rendszer nem egyszerűen az alkotóelemek halmaza, hanem azoknak együttesként viselkedő egysége.

Mindaddig

Fülöp Miklós |  15 011

Budapest felduzzadt agglomerációja sokak számára a remény földje. A remény földje a zsúfolt és koszos várost elhagyó, nyugalmasabb, zöldebb otthont kereső emberek számára, és a remény földje a jókor jó helyen telkeket vásárló, azokon kulcsrakész házakat, lakóparkokat építő vállalkozók számára is. Az építőipar sokaknak ad megélhetést: a lelkiismeretes szakemberektől kezdve a hasznot a minőség rovására kereső vállalkozón át a szaktudás hiányát olcsóbb munkabérével kompenzáló munkaerőig. Utóbbiakról szól a cikkünk…

Folytatjuk sorozatunkat a különleges munkákról

 2076

Folytatjuk sorozatunkat a „különleges” munkákról    1. Helytakarékos megoldás, olyan vizes helyiségekbe ajánljuk, ahol nem fér el egyszerre a mosdó és a WC is.  2. Üzemelő, (1,5 bar) nyomás alatti fűtőtest. Forrás: Szlávik Gábor  3. Az ólom lefolyó praktikus bekötése.  4. Tűzcsap-beépítés egy miskolci bevásárló központban. Forrás: Lizák Attila  5. Szivattyúvédelem kiépítése egy balatoni szállodában. (Tavalyi munka.) Forrás: Lizák Attila  6. Tágulási tartály beépítése - egyébként nyitott mivel a teteje ki van vágva. Forrás: Lizák Attila  7. Kéményrögzítés. Forrás: Lizák Attila  8. Kéménykitorkollás a balatoni szállodánál. Forrás: Lizák Attila    

Ipari napenergia-hasznosítás

 2511
1

Az energiahatékonyság egy összetett kérdéskör, melyet átfogóan kell közelíteni. Napjainkban sokakat foglalkoztat az energia-megtakarítás lehetősége megújuló energiák kiaknázásával. A cikkben bemutatott projekt egy kiváló példája annak, hogy a pénzügyi és műszaki feltételek mellett milyen szemléletbeli nyitottság is szükséges ahhoz, hogy egy ilyen, 258 db napkollektorból álló ipari technológiai fűtésrásegítő rendszer megvalósulhasson. Fontos kiemelni, hogy a napkollektoros rendszer csupán egy eleme annak a folyamatnak, ami a környezettudatosság és energiaracionalizálás szem előtt tartása mellett egy vállalatnál szükségszerűen végbe kell, hogy menjen.

Hidromasszázskádak

 7232
1 5 (1)

Az ideális fürdőszoba egyre inkább nem csak a tisztálkodás helyszíne, hanem az ellazulás, egészséges életvitel, jó közérzet lehetőségét is kínálja. Magyarország évszázados fürdőkultúrával rendelkezik, e hagyomány jótékony hatásait az otthonunkban is élvezhetjük. A hidromasszázskád kiváló eszköz erre. A hagyományos masszázsformák mellett egyre nagyobb teret hódít a hidromasszázs, amely a masszázs előnyeit kombinálja a víz emberi testre és elmére gyakorolt pozitív hatásaival.

A biológiai szennyvíztisztítás

 5125
1 5 (1)

A víz a létfontosságú természeti javak egyike, ezért ősidők óta fontos szerepe volt és van a földi élet, a termelés, a társadalmi-gazdasági fejlődés alakulásában. Szinte minden emberi tevékenység kapcsolatban áll a vízzel. Egyrészt jelentős az emberi társadalom vízigénye, másrészt vannak a víznek emberi szempontból kellemetlen hatásai, melyek kiküszöbölésére törekszünk.

Alacsony hőmérsékletű radiátorok II.

 6869
1

A központi fűtési rendszer funkciója jól definiált: meleg szállítása a helyiségekbe olyan módon, hogy a lakók komfortosan és egészségesen érezzék magukat. Ezt energiahatékony módon kell megoldani, mivel napjainkban az energiahatékonyság fontosabb, mint bármikor. Nem csak a természeti erőforrások megvédése és a károsanyag-kibocsátások csökkentése érdekében, de azért is, hogy csökkenteni lehessen a végfelhasználó költségeit.

Hővisszanyerés a zuhanyzásnál elfolyó meleg vízből

 2966

Energiafogyasztásunk csökkentése elkerülhetetlen feladatunk, túlélésünk záloga. Legjelentősebb energiafogyasztóink az épületeink, amelyek energia-megtakarításában – különösen Magyarországon – hatalmas potenciál van. Épületeink energiafogyasztása jelentősen csökkenthető energiatakarékos berendezések használatával, hőszigeteléssel, jobb nyílászárók vagy megújuló energiarendszerek alkalmazásával.

Általában a falfűtésről

 5752
1 5 (1)

A meleg víz nemcsak a padlóban vezethető műanyagcsövekben, hanem a falak belső felületén a vakolatban is. Az ilyen megoldást hívják vizes falfűtésnek. A falfűtésnél használt 30-35°C-os hőmérsékletű meleg vizet szivattyú szállítja a hőtermelő berendezéstől a fűtendő helyiségek közelében elhelyezett osztó-gyűjtő csomópontig.