Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Rendszerszemlélet – rendszergarancia

2011/5. lapszám | VGF&HKL online |  2623 |

Figylem! Ez a cikk 13 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az egyik online lexikon meghatározása szerint a rendszerszemlélet alapelve, hogy egy rendszer nem egyszerűen az alkotóelemek halmaza, hanem azoknak együttesként viselkedő egysége.

Lehet, hogy sokan ezt nem gondolják végig, amikor a rendszergaranciát kockáztatva vegyítenek különböző rendszerelemeket, ezzel mintegy kényszerházasságokat hozva létre. Egy ilyen öszvér megoldásnál a garanciát is saját felelősségre kellene adniuk. Hallottam olyan kereskedőről, aki a többrétegű csövet és a présidomokat (típusonként és méretenként tekintve) a mindenkori legolcsóbb beszerzésből vásárolta, így nem volt ritka, hogy 5-6 gyártmány keveredett az idomoknál, és akcióról akcióra más márkanevű csövet tartott készleten. Ő reklamáció esetén a rendszergaranciát két kézzel adta, méghozzá két magasba tartott kézzel, jelezve ezzel, hogy ő aztán nem tehet semmiről! Ha bármi probléma adódott, azért soha nem volt felelős, nem voltak álmatlan éjszakái, mindig egy gyártót ostorozott, vagy a szerelő szakmaiságát kérdőjelezte meg.

Rendszergarancia csak arra a rendszerre adható, melynek elemeit megfelelő módon vizsgálták, nemcsak egyenként, hanem egymással összeépítve is

Összeszedtem mindazt, amiről úgy gondolom, hogy a rendszergaranciával kapcsolatban illik szem előtt tartani:

  • Csak rendszerre adható, melynek elemeit megfelelő módon vizsgálták, nemcsak egyenként, hanem egymással összeépítve is (az ÉMI is együtt vizsgálja a csövet és az idomot, rendszerre adja ki az engedélyt).
  • Igazi rendszergaranciát csak nagy és tőkeerős gyártók adnak, természetesen biztosítói háttértámogatással.
  • A feltételeit tisztán, világosan kell megfogalmazni, hogy számon kérhető legyen.
  • Esetleges káresemény bekövetkezésekor a lehető leggyorsabban kell a kivitelező segítségére sietni; az anyagi kár mértékének minimálisra csökkentése érdekében konstruktív hozzáállást kell tanúsítani úgy a gyártó, mint a forgalmazó részéről.
  • Cső és idom.
    Sokszor két különböző gyártó. Amennyiben e két rendszerelemre a gyártó vagy a forgalmazó rendszergaranciát ad, az nem jelenti azt, hogy az adott cső minden más gyártmányú idommal tömítetlen kötést hozhat csak létre. Sőt, számos gyártó fittingjével tömör nyomáspróbát produkálhat, annak ellenére, hogy együtt nem vizsgálták, közös engedéllyel nem rendelkezik. A többrétegű csövek – és így a rájuk préselt idomok is – nagyrészt elburkolásra kerülnek. A falban, aljzatban elhelyezett kötések számát ugyan általában igyekszünk minimálisra csökkenteni, de sokszor győz a beruházó költségoptimalizálása. Ilyenkor nincs mód arra, hogy osztóról kössünk le minden egyes fogyasztót, így idomok kerülnek elburkolásra. Aki ilyet rendszergarancia nélkül elkövet, az egyéb aljasságra is képes.
 Igazi rendszergaranciát csak nagy és tőkeerős gyártók adnak, természetesen biztosítói háttértámogatással.
 A garanciához a gyártó által előírt feltétel a csővég előkészítéséhez szükséges kalibráló szerszám használata.
A feltételeit tisztán, világosan kell megfogalmazni, hogy számon kérhető legyen. 

Mindannyian hallhattunk nagy értékű ingatlanokban évek múltán bekövetkezett károkról, melyekért később senki nem akarta a felelősséget vállalni...

  • Egy a jó hírére valamit is adó gyártó vagy annak képviselője ilyenkor mindent elkövet, hogy a hiba okát mielőbb kiderítse. Majd, ha az gyártási vagy anyaghibára vezethető viszsza, akkor a károkért jótálljon. Az ingatlanban és egyéb vagyontárgyakban esett járulékos kár, a bontás és a helyreállítás költségei könnyen elérhetik a milliós nagyságrendet, melynek kifizetése már biztosítói védelmet igényel.
  • A kivitelező felelőssége nem áll meg ott, hogy nem keveri össze a különböző rendszereket. A gyártók által előírt technológia betartása, a megfelelő szerszám használata, az ösz-szetettebb feladatoknál a tervező bevonása is fontos kritériumai egy rendszer megfelelő működésének. Nem elég, hogy a cső is és az idom is minőségi gyártó terméke. Elengedhetetlen, hogy együtt, rendszerbe beépítve is különféle teszteknek vessék alá, melyről legjobban az tanúskodik, hogy a rendszer rendelkezik az ÉMI által kiadott Építőipari Műszaki Engedéllyel.
  • Az egyes gyártók eltérő geometriai méreteket (Ø, falvastagság pl. Ø20x2 – Ø20x2,25 vagy Ø26x3 – Ø25x2,5) használnak a cső előállításakor. Elmondható ez a fittinggyártók préselési kontúrjainak kialakításáról is. Ez a magyarázata, hogy annyi mintázatú préspofa létezik.
A kivitelező felelőssége nem áll meg ott, hogy nem keveri össze a különböző rendszereket.
  • Szükséges továbbá a szerszámok időszakos felülvizsgálata is. A présgép általános átvizsgálásán kívül meg kell méretni a szervizzel a préserő nagyságát is, és indokolt esetben a megfelelő karbantartási munkákat el kell végeztetni. A préspofák állapota is befolyásolhatja a csőkötés minőségét, ezért ezek tisztítására, karbantartására is figyelmet érdemes fordítani. A garanciához a gyártó által előírt feltétel a csővég előkészítéséhez szükséges kalibráló szerszám használata. A présidomokban rendszerint egy vagy kettő O-gyűrű biztosítja a tökéletes tömítést, melyek biztonságáról a megfelelő kalibráló szerszám használata tud gondoskodni. A minőségi szerszám visszaállítja a – vágás során torzult – kör keresztmetszetet, merőlegesre forgácsolja a ferde csővéget, és ferde letörést készít a cső belső (esetleg a külső) élére.
  • A kivitelező, aki a minőségi munkavégzés mellett teszi le a voksot, mindig rendszerben szerel, betartja a gyártó által előírt technológiát, használja a megfelelő szerszámokat, és elvégzi, valamint dokumentálja a nyomáspróbát. Így biztonságban érezheti magát, mert a háta mögött egy világcéggel soha nem marad magára egy esetleges meghibásodásnál. Ebben a szellemben kívánok Önöknek jó munkát, és nyugodt éjszakákat!

Tömpe Balázs