Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Chiovini György

 789 | |

 Chiovini György

Chiovini György cikkei

Chiovini György

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 3.

2020. november 2. |  246
2

Lakótere fűtésére az ember kezdetben nyitott tűzrakó helyet használt, és a füstöt az építmény tetején lévő nyíláson vezette ki. A fejlődés lényeges lépése volt a tűzrakó hely körbeburkolása, és a füst kéményen történő kivezetése. Ez az a helyiségfűtési mód, ami még ma is létezik, és nyitott kandallónak nevezzük. A lakossági fatüzelésről szóló sorozatunk záró darabja következik.

Chiovini György

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 2.

2020. október 1. |  437
1

A tüzeléstechnikai fejlesztések egyik célja, hogy csökkentsük a füstgázzal a környezetbe jutó káros, környezetszennyező anyagok mennyiségét. Nincs ez másként a fatüzelésnél sem. Az optimális, a lehető legtisztább üzemeltetés egyik kulcsa a megfelelő légellátás.

Chiovini György

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 1.

2020. szeptember 4. |  446
3 5 (3)

A fatüzeléssel kapcsolatban egymással szöges ellentétben álló nézetekkel találkozunk. Fenntartható, szén-dioxid-semleges, megújuló, hazai – áll az egyik oldalon. Kifosztjuk és eltüzeljük az erdeinket, a szállópor tönkreteszi a lakosság egészségét – vélik a másik oldalon. Feloldható ez az ellentét? A válasz lényegében már megszületett: csökkentsük a fatüzelés okozta légszennyezést. Erre irányulnak az Európai Bizottság rendeletei is. Nevezetesen a 2015/1185 rendelet a legfeljebb 50 kW hőteljesítményű szilárd tüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezésekről, és a 2015/1189 rendelet a legfeljebb 500 kW hőteljesítményű szilárd tüzelésű kazánok környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról. Cikksorozatunk első része következik.

Chiovini György

Gondolatok az időszakos fűtéscsökkentésről

2019. március 4. |  367
1

A fűtés feladata az épület hőveszteségének pótlása. Ha a bevitt hőmennyiség azonos a hőveszteséggel, az épületben, fűtött helyiségben állandó hőmérséklet tartható. Ezt úgy választjuk meg, hogy komfortos legyen a hőérzetünk. Ez az egyik és egyben a legfontosabb szempont.Van egy másik szempont is. Takarékoskodjunk, ne költsünk többet a fűtésre a valóban szükségesnél. Természetesen nem úgy, hogy engedünk a komfortból.

Chiovini György

A levegő-víz hőszivattyúk üzemi tapasztalatai Ausztriában

2019. március 4. |  682
1

Ausztriában, ezen belül Vorarlberg tartományban növekvő számban építenek be mind az új lakóépületekbe, mind lakásfelújítás során levegő-víz hőszivattyúkat. A tartományi kormányzat megbízta a dornbirni székhelyű Energieinstitut Vorarlberget egy tanulmány elkészítésével. A feladatuk családi házakba beépített levegős hőszivattyúk gazdaságosságának értékelése volt. Mérték és rögzítették a berendezések műszaki-gazdasági jellemzőit, hogy ezekből meghatározzák a gazdaságosság legfőbb mutatószámát, az éves munkaszámot, SCOP-értéket. (Az eredeti dokumentumban JAZ, azaz Jahresarbeitszahl.)

Chiovini György

Energiatakarékosság és komfort egyszerre

2016. március 4. |  1181

Lakásunkban jól akarjuk érezni magunkat, arra törekszünk, hogy egészséges és kellemes környezetben éljünk, lakjunk. Az ezt szolgáló fűtéssel, gépi szellőzéssel és esetleg hűtéssel szemben szigorú minőségi követelményeket támasztunk. Rendelkezésre állnak azok a berendezések, melyek képesek ezek megvalósítására, a tényleges eredmény azonban jelentősen eltérhet az elvi lehetőségtől.

Chiovini György

Kandallók, tűzhelyek és a levegő

2015. december 17. |  9590
2

A különféle tüzelőberendezések egykor a lakások nélkülözhetetlen tartozékai voltak. Ma nincs akadálya, hogy az ételkészítés, fűtés, vízmelegítés mind villamos energiával, villamos készülékekkel történjen. Azonban előnyeik miatt, esetleg kényszerből, sőt akár divatból is, ma is nagyon sok lakásban van tűzhely, kazán, kályha, kandalló. Ennek kényszerű velejárója a keletkező égéstermék eltávolítása, vagy közvetlenül, kéményen keresztül a szabadba vezetve, vagy a helyiség megfelelő szellőztetésével.

Kondenzációs gázkazánok II.

2014. július 31. |  29 924
1

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel. Próbateremben egy kondenzációs gázkazán gazdaságosság tekintetében kiváló eredményt mutathat. A gyakorlatban azonban számos olyan körülmény áll fenn, mely ezt az optimális helyzetet kisebb vagy nagyobb mértékben rontja.

Rezsicsökkentés - Kondenzációs gázkazánok I.

2014. június 3. |  4151
1 5 (1)

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel Kondenzációs gázkazánok I. A rezsiköltségek között az egyik jelentős tétel a fűtési költség. Bár terjed a fatüzelés és a hőszivattyú, azonban meghatározó a földgáz használata. Az energiatakarékosság egyik feltétele, hogy kedvező hatásfokú berendezéseket használjunk, és a kondenzációs gázkazánokat jogosan tartjuk ilyeneknek.

Mivel fűtsünk?

2014. március 4. |  2414
1 5 (1)

Ha elégedetlenek vagyunk lakásunk vagy házunk, egyéb épületünk fűtési költségével, keressük a csökkentés számunkra legjobbnak látszó megoldását. Célszerű a következő logikát követni. Először gondoljuk meg, valóban szükség van-e a fűtésre. Természetesen nem úgy általában, de ősszel és tavasszal reális a megfontolás, hogy már vagy még valóban indokolt-e fűteni.

Optimális HMV-cirkuláció

2014. január 31. |  20 866
2 5 (1)

Épületeinkben a melegvíz-ellátás sok esetben központi rendszerű. A csapolók egy része távol esik a termelőtől. Ha egy ilyen csapolót hosszabb szünet után nyitunk meg, először a csővezetékben lehűlt víz folyik ki. A meleg vízre való kényszerű várakozást kerülhetjük el, és a feleslegesen elfolyatott víz költségét takaríthatjuk meg cirkulációs vezetékkel, illetve hálózattal.

Milyen meleg legyen a meleg víz?

2013. december 2. |  15 399
1 5 (1)

Ha gazdaságosan akarunk meleg vízhez jutni, megfontoljuk, hány fokra is melegítsük. Nem szabad azonban megfeledkezni egy másik szempontról, a legionella-veszélyről.A legionella vízben élő baktérium, mely meglehetősen elterjedt, az ivóvízben is előfordul. A vonatkozó előírásoknak (201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet) megfelelő ivóvíz egészségünk veszélyeztetése nélkül fogyasztható, ám nem steril. Egyes, a legkisebb koncentrációban is veszélyes szennyeződésektől mentes, de igen kis mennyiségben tartalmaz biológiailag aktív anyagokat.

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel IV.

2013. november 5. |  2785
1

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel IV. – Vízkőmentes vízmelegítés. A használati melegvízkészítés egyik velejárója a vízkőképződés. Jelentősége változó, mert a nyersvizek összetétele, vízkőképző hajlama eltérő. Ott, ahol a víz kemény, a vízkőképződés ellen céltudatos intézkedésekre van szükség.

HMV hulladékhőből

2013. szeptember 5. |  4014

A hulladék szónak van egy bizonyos negatív hangulata. Ami hulladék, az nem teljes értékű. A hulladékhasznosítás azért jó, mert valami kevésbé értékesből értéket hozunk létre. Az energetikában használjuk a hulladékenergia kifejezést. Berendezéseink  a bevitt energia egy részét változatlanul vagy átalakítva kibocsátják, a nélkül, hogy hasznosult volna. Ott ez veszteség,  ha úgy tetszik, energetikai hulladék, ami azonban egy másik berendezés számára ugyanolyan értékes energia lehet, mintha tüzelőanyag égetéséből, villamos energiából, napsugárzásból stb. nyertük volna. Vízre az élet minden területén szükség van, gyakran melegített állapotban. A víz melegítése jelentős mennyiségű energiát igényel, mert fajhője, fajlagos hőkapacitása nagy. Gazdaságosan tudunk vizet melegíteni, ha valamilyen hulladékhőt hasznosítunk.

Esővíz-hasznosítás tapasztalatok a háztartásokban

2013. augusztus 5. |  8507
1

A közműves vízszolgáltatásnak olyan vízminőséget kell biztosítania, amely további kezelés nélkül ivásra, főzése, tisztálkodásra alkalmas. De felismerve, hogy a drága ivóvíz helyettesíthető olcsóbbal, WC-öblítésre, takarításra, esetleg mosásra használhatunk esővizet. Ott, ahol a vezetékes víz kemény, még előnyös is lehet a lágy esővíz. Döntés előtt már hozzávetőlegesen meghatározható, hogy mennyi ivóvizet fogunk tudni kiváltani. Mielőtt belevágnánk, felhasználhatjuk mások vonatkozó tapasztalatait.

Chiovini György

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel

2013. május 31. |  4377
1 5 (1)

Az Akadémiai Kiadó Magyar Értelmező Kéziszótára a következő meghatározást tartalmazza a rezsi szóra: „Üzlet, üzem, vállalat működésével kapcsolatos költségek összessége.” Persze a háztartásoknak is van működési költsége, a háztartásokat is felvehetjük a felsorolásba, azaz a költségviselőtől függetlenül a működési költségeket érthetjük a rezsi szó alatt, épületgépész szempontból azokat a költségeket, melyek egy épület komfortos használatát szolgáló közegek és energiaforrások (friss levegő, tüzelőanyagok, víz, villamos áram) fogadásával, átalakításával, felhasználásával, a keletkező termékek eltávolításával kapcsolatban merülnek fel.

Miért érdemes?

2013. május 6. |  5376
1 4 (1)

Cikksorozatunk befejező részében a felfűtés, tárolás, hőleadás, kivitelezés és üzemeltetés kérdéseit vesszük górcső alá. A szoláris hőtermelés skálája nagyon széles. Ez napkollektoros rendszernek még nem nevezhető. Az a legegyszerűbb esetben kollektort, tárolót, kollektorköri keringtető szivattyút és egy vagy két hőcserélőt tartalmaz (1. ábra). Több funkciót lát el és lényegesen több szerkezeti egységből áll egy nagy épület használati meleg vizet termelő és fűtésrásegítésre is szolgáló rendszere, ha még a HMV-cirkuláció is a rendszerhez tartozik (2. ábra).

Napkollektoros rendszerek üzeme

2013. április 10. |  3049

Murphy törvénye szerint ami elromolhat, az el is romlik. Nem közömbös azonban a hiba következménye. Napkollektoros rendszerekben a legsúlyosabb hiba valamelyik szerkezeti rész költséges cserét igénylő meghibásodása, ami egyúttal a szoláris hozam megszűnésével jár együtt. Ez szerencsére nem fordul sűrűn elő.

Miért érdemes napkollektoros rendszerek üzemét figyelemmel kísérni?

2013. március 10. |  13 100

Egy épületgépészeti kivitelezés rendszerint átadás–átvétellel zárul. Az átvevő meggyőződik arról, hogy a tervező és kivitelező teljesítette vállalását, a berendezés megfelelően működik. Ez a minősítés mérésen, rendszerint több különböző jellemző mérésén alapul. Eltérően például sok ipari berendezéstől, az épületgépészetben az üzemvitel időjárásfüggő. Átadás– átvételkor arról lehet meggyőződni, hogy az ott és akkor tapasztalható időjárási körülmények mellett hogyan teljesít a berendezés. Teljes értékeléshez hosszabb időszak, például egy fűtési időszak vagy egy naptári év szükséges. Ennek elmúltával az összegzés már reálisabb képet ad.

Kapcsolt termelés III.

2012. november 26. |  3151

Cikksorozatunk harmadik, egyben befejező része magával a gyakorlati alkalmazással foglalkozik. A monovalens rendszerről hasznos információkat ad az a terepi adatgyűjtés, amit Németországban végeztek családi házakban telepített kapcsolt energiatermelő berendezésekkel. A gép kéthengeres gázmotorral működik. Névleges teljesítménye: villamos 4 kW, hő 12 kW (arány 1:3). Részterhelésen is működtethető, a legkisebb értékek: 2 és 5 kW. Névleges részhatásfok-adatai kedvezők: 25% villamos és 70% hő, a veszteség mindössze 5%. Az üzemviteli adatok részben rosszabbak a névlegesnél, de ez természetes. Szakaszos üzemben, részterhelések mellett nem érhetők el a próbatermi értékek. A 10% veszteség jónak mondható. A termelt hőenergia helyben elfogyasztásra került. A villamosenergia-termelés télen nagyobb volt a fogyasztásnál, nyáron nem fedezte azt.

Kapcsolt termelés II.

2012. október 29. |  2968

A kapcsolt áram- és hőtermelés közismert előnye, hogy a két termék együttes előállítása kevesebb tüzelőanyaggal történik,  mint ha azt két külön folyamatban végeznénk. Más megfogal- mazásban a nem kapcsoltan termelt áram előállításánál  veszteségbe menő hő hasznosul, így lesz ez a technológia gazda- ságosabb. Vagyis a hőhasznosítás a kapcsolt termelés kulcsa.

Kapcsolt termelés háztartási méretben I.

2012. október 18. |  3448

A villamos energia előállításának egyik módja, hogy valamilyen tüzelőanyagot elégetve, annak kémiailag kötött energiáját néhány lépésben villamos energiává alakítjuk át. Az elégetéskor a közvetítőközeg energiát vesz fel, majd ennek felhasználásával mechanikai munkát végez. A mechanikai energia a generátorban alakul át villamos energiává. A hőkörfolyamatban nem tudjuk a hőenergiát teljesen munkává alakítani. A hő egy része hasznosítható, vagy hasznosítás nélkül a környezetbe távozik. Ha a villamos energiatermeléssel egy időben hasznos hőigény is jelen van, akkor lehetőség van kapcsolt termelésre. A kapcsolt termelést pozitív értelemben szoktuk említeni. Előnyös, mert egy folyamatban két terméket – áramot és hőt – állítunk elő, és a ráfordítás kedvezőbb, mintha ezeket külön állítottuk volna elő. Ha az újságírói stílusból indulunk ki, akkor nem is szabadna másban gondolkodnunk. Az egyik országos napilap szerzője így lelkesedett: „Háztartási erőmű – halk, biztonságos, és alig kell hozzá energia.” Ezt még fokozta is azzal, hogy a terméket népszerűsítő modell „szinte örökmozgóként forog.” Szerencsére odakerült a szinte szó, mert különben egy szavát sem kellene elhinnünk. De mi az igazság? Mennyi az „alig”? Közhely, hogy minden műszaki termék hasznos, csak a megfelelő alkalmazást kell megtalálni hozzá. Nem csak elméletileg igazolható a kapcsolt termelés előnyössége, hanem sok-sok referencia is szól mellette. Az igazi kérdés az, hogy melyek a kapcsolt termelés sikeres alkalmazási területei. Leszűkítve: érdemes-e, illetve hogyan érdemes kapcsoltan áramot és hőt termelni háztartási méretben? Ez a kérdés időszerű Ausztriában és Németországban is; tanulságos megismerni tapasztalataikat és terveiket.

Kérdőjelek a fatüzelés körül IV.

2012. augusztus 22. |  4535
1

Az egészséges környezet fontosságát senki nem vitatja. Megvalósítani nehezebb. Igaz ez a fatüzelésre is. Bár a fatüzelés csak egyike a PM10- (szállópor, finompor, aeroszol) szennyezés okozóinak, beavatkozásra itt is szükség van. Egy rossz fatüzelésű berendezés megkeseríti a környéken lakók életét. Az illetékeseknek a szomszédok vitájának kezelése mellett ennél sokkal nagyobb horderejű, országos, sőt európai léptékben is megoldást kell találniuk.

Kérdőjelek a fatüzelés körül III.

2012. június 11. |  4534
1

A fatüzelésből származó légszennyezést csökkenthetjük a tüzelőberendezés hatásfokának javításával. Ugyanannyi hasznosuló hőenergia előállításához kevesebb fát kell eltüzelni. Kevesebb káros anyag kerül a környezetbe akkor is, ha egységnyi égéstermék kevesebb szennyező összetevőt – többek között PM10-et – tartalmaz. Ha a káros anyagok keletkezését nem tudjuk csökkenteni, megoldás lehet azok teljes vagy részleges leválasztása.

Kérdőjelek a fatüzelés körül II.

2012. május 9. |  7688
1

Általánosan elfogadott törekvés, hogy az épületek fűtési energiaigényét csökkentsük. Ismeretes, hogy az Európai Uniónak is igen becsvágyó tervei vannak e téren. Ugyanakkor a maradó fűtési célú energiafelhasználás primerenergia-forrása is változóban van. A magyar energiastratégia három tézise: versenyképesség, fenntarthatóság, biztonságos ellátás. Ebbe jól beleillik a fatüzelés, mert költsége kedvező, és a fa folyamatosan újratermelődik.

Kérdőjelek a fatüzelés körül I.

2012. április 11. |  3586
1 5 (1)

Úgy tanultuk, hogy a levegő nitrogénből (78%) és oxigénből (21%) áll, emellett kisebb mennyiségben egyéb anyagokat is tartalmaz. Kisebb, de nem elhanyagolható mennyiségben. Különösen nem elhanyagolhatók a levegőben előforduló veszélyes anyagok. Manapság sokat beszélünk, hallunk egy ilyen anyagcsoportról, a szálló porról. A hírekben a szálló por a szmogriadóval kapcsolatban tűnik fel.

Hőszivattyú: a szakemberek és a megrendelő korrekt viszonyának alapjai II.

2011. szeptember 14. |  2593

2008-tól kezdve csökkennek a hőszivattyú-eladások Németországban. Egyre nagyobb lett az elégedetlen megrendelők száma is. Az elégedetlenség jellemző oka: nagy áramszámla. Folytatjuk és egyben le is zárjuk cikksorozatunkat.

Chiovini György

Tervezési segédlet - napkollektor

2011. február 8. |  4380

A svájci épületgépészeti vezérfonal egyik elemének, a tervezési segédletnek a harmadik témaköre a napkollektor épületgépészeti alkalmazása. Ez is, mint a szellőzéssel és a fűtéssel foglalkozó tervezési segédletek, azt a célt szolgálja, hogy a projektek problémamentes átadás-átvétellel, a megrendelő maradéktalan megelégedettségével záruljanak.

Chiovini György

Épületgépészeti vezérfonal II.

2010. december 7. |  3214
1 4 (1)

Érdemes röviden újra átgondolni ennek a Svájcban összeállított dokumentumnak a jelentőségét. Eredendően a tervezők és kivitelezők számára szánják, de előnyeit a megrendelő is élvezheti. Hiszen az a lényege, hogy ha a tervező a megrendelő egyértelmű és mindenre kiterjedő igényeinek megfelelő, szakmailag korrekt tervet készít, melyet a kivitelező gondosan megvalósít, akkor a projekt egy problémamentes átadás-átvétellel és a megrendelő maradéktalan elégedettségével zárul. A kazán kiválasztásánál lényeges szempont, hogy milyen gyakorisággal kell tüzelőanyaggal feltölteni (3. ábra). A „Standard” kazánt a nagy hidegben naponta kétszer, egyébként a fűtési időszak háromnegyed részében csak egyszer kell feltölteni. A „Komfort” kazánt a nagy hidegben is csak naponta egyszer kell feltölteni. Ez csak úgy érhető el, hogy a kazán töltőtere nagyobb. Emiatt a veszteségek is nagyobbak, az éves átlag hatásfok rosszabb.

Chiovini György

Épületgépészeti vezérfonal

2010. november 12. |  18 130
1 5 (1)

Érdemes röviden újra átgondolni ennek a Svájcban összeállított dokumentumnak a jelentőségét. Eredendően a tervezők és kivitelezők számára szánják, de előnyeit a megrendelő is élvezheti. Hiszen az a lényege, hogy ha a tervező a megrendelő egyértelmű és mindenre kiterjedő igényeinek megfelelő, szakmailag korrekt tervet készít, melyet a kivitelező gondosan megvalósít, akkor a projekt egy problémamentes átadás- átvétellel és a megrendelő maradéktalan elégedettségével zárul.

Chiovini György

Egyszerű veszteségfeltáró módszer II

2010. február 8. |  10 624
1 4 (1)

Alig van olyan család, ahol ne mutatnának érdeklődést a fűtési költség csökkentése iránt; ez lehetőség a szakma számára. Ahhoz, hogy az érdeklődőkből megrendelők legyenek, meggyőző érvelésre van szükség. Be kell mutatni, hogy egy adott fűtési rendszer elfogadható bekerülési költséggel energiatakarékossá tehető. Cikksorozatunk második részében folytatjuk a módszer ismertetését.