Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Chiovini György

 9339 | |

 Chiovini György

Chiovini György cikkei

34 cikk. Lapozó:

Chiovini György

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 3.

2020. november 2. |  690
3 5 (1)

Lakótere fűtésére az ember kezdetben nyitott tűzrakó helyet használt, és a füstöt az építmény tetején lévő nyíláson vezette ki. A fejlődés lényeges lépése volt a tűzrakó hely körbeburkolása, és a füst kéményen történő kivezetése. Ez az a helyiségfűtési mód, ami még ma is létezik, és nyitott kandallónak nevezzük. A lakossági fatüzelésről szóló sorozatunk záró darabja következik.

Chiovini György

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 2.

2020. október 1. |  946
3 5 (2)

A tüzeléstechnikai fejlesztések egyik célja, hogy csökkentsük a füstgázzal a környezetbe jutó káros, környezetszennyező anyagok mennyiségét. Nincs ez másként a fatüzelésnél sem. Az optimális, a lehető legtisztább üzemeltetés egyik kulcsa a megfelelő légellátás.

Chiovini György

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 1.

2020. szeptember 4. |  1014
5 5 (5)

A fatüzeléssel kapcsolatban egymással szöges ellentétben álló nézetekkel találkozunk. Fenntartható, szén-dioxid-semleges, megújuló, hazai – áll az egyik oldalon. Kifosztjuk és eltüzeljük az erdeinket, a szállópor tönkreteszi a lakosság egészségét – vélik a másik oldalon. Feloldható ez az ellentét? A válasz lényegében már megszületett: csökkentsük a fatüzelés okozta légszennyezést. Erre irányulnak az Európai Bizottság rendeletei is. Nevezetesen a 2015/1185 rendelet a legfeljebb 50 kW hőteljesítményű szilárd tüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezésekről, és a 2015/1189 rendelet a legfeljebb 500 kW hőteljesítményű szilárd tüzelésű kazánok környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról. Cikksorozatunk első része következik.

Chiovini György

Gondolatok az időszakos fűtéscsökkentésről

2019. március 4. |  706
1

A fűtés feladata az épület hőveszteségének pótlása. Ha a bevitt hőmennyiség azonos a hőveszteséggel, az épületben, fűtött helyiségben állandó hőmérséklet tartható. Ezt úgy választjuk meg, hogy komfortos legyen a hőérzetünk. Ez az egyik és egyben a legfontosabb szempont.Van egy másik szempont is. Takarékoskodjunk, ne költsünk többet a fűtésre a valóban szükségesnél. Természetesen nem úgy, hogy engedünk a komfortból.

Chiovini György

A levegő-víz hőszivattyúk üzemi tapasztalatai Ausztriában

2019. március 4. |  1229
2 3 (1)

Ausztriában, ezen belül Vorarlberg tartományban növekvő számban építenek be mind az új lakóépületekbe, mind lakásfelújítás során levegő-víz hőszivattyúkat. A tartományi kormányzat megbízta a dornbirni székhelyű Energieinstitut Vorarlberget egy tanulmány elkészítésével. A feladatuk családi házakba beépített levegős hőszivattyúk gazdaságosságának értékelése volt. Mérték és rögzítették a berendezések műszaki-gazdasági jellemzőit, hogy ezekből meghatározzák a gazdaságosság legfőbb mutatószámát, az éves munkaszámot, SCOP-értéket. (Az eredeti dokumentumban JAZ, azaz Jahresarbeitszahl.)

Chiovini György

Energiatakarékosság és komfort egyszerre

2016. március 4. |  1599

Lakásunkban jól akarjuk érezni magunkat, arra törekszünk, hogy egészséges és kellemes környezetben éljünk, lakjunk. Az ezt szolgáló fűtéssel, gépi szellőzéssel és esetleg hűtéssel szemben szigorú minőségi követelményeket támasztunk. Rendelkezésre állnak azok a berendezések, melyek képesek ezek megvalósítására, a tényleges eredmény azonban jelentősen eltérhet az elvi lehetőségtől.

Chiovini György

Kandallók, tűzhelyek és a levegő

2015. december 17. |  10 314
2

A különféle tüzelőberendezések egykor a lakások nélkülözhetetlen tartozékai voltak. Ma nincs akadálya, hogy az ételkészítés, fűtés, vízmelegítés mind villamos energiával, villamos készülékekkel történjen. Azonban előnyeik miatt, esetleg kényszerből, sőt akár divatból is, ma is nagyon sok lakásban van tűzhely, kazán, kályha, kandalló. Ennek kényszerű velejárója a keletkező égéstermék eltávolítása, vagy közvetlenül, kéményen keresztül a szabadba vezetve, vagy a helyiség megfelelő szellőztetésével.

Kondenzációs gázkazánok II.

2014. július 31. |  37 214
1

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel. Próbateremben egy kondenzációs gázkazán gazdaságosság tekintetében kiváló eredményt mutathat. A gyakorlatban azonban számos olyan körülmény áll fenn, mely ezt az optimális helyzetet kisebb vagy nagyobb mértékben rontja.

Rezsicsökkentés - Kondenzációs gázkazánok I.

2014. június 3. |  5319
1 5 (1)

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel Kondenzációs gázkazánok I. A rezsiköltségek között az egyik jelentős tétel a fűtési költség. Bár terjed a fatüzelés és a hőszivattyú, azonban meghatározó a földgáz használata. Az energiatakarékosság egyik feltétele, hogy kedvező hatásfokú berendezéseket használjunk, és a kondenzációs gázkazánokat jogosan tartjuk ilyeneknek.

Mivel fűtsünk?

2014. március 4. |  3045
1 5 (1)

Ha elégedetlenek vagyunk lakásunk vagy házunk, egyéb épületünk fűtési költségével, keressük a csökkentés számunkra legjobbnak látszó megoldását. Célszerű a következő logikát követni. Először gondoljuk meg, valóban szükség van-e a fűtésre. Természetesen nem úgy általában, de ősszel és tavasszal reális a megfontolás, hogy már vagy még valóban indokolt-e fűteni.

Optimális HMV-cirkuláció

2014. január 31. |  27 100
2 5 (1)

Épületeinkben a melegvíz-ellátás sok esetben központi rendszerű. A csapolók egy része távol esik a termelőtől. Ha egy ilyen csapolót hosszabb szünet után nyitunk meg, először a csővezetékben lehűlt víz folyik ki. A meleg vízre való kényszerű várakozást kerülhetjük el, és a feleslegesen elfolyatott víz költségét takaríthatjuk meg cirkulációs vezetékkel, illetve hálózattal.

Milyen meleg legyen a meleg víz?

2013. december 2. |  27 618
1 5 (1)

Ha gazdaságosan akarunk meleg vízhez jutni, megfontoljuk, hány fokra is melegítsük. Nem szabad azonban megfeledkezni egy másik szempontról, a legionella-veszélyről.A legionella vízben élő baktérium, mely meglehetősen elterjedt, az ivóvízben is előfordul. A vonatkozó előírásoknak (201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet) megfelelő ivóvíz egészségünk veszélyeztetése nélkül fogyasztható, ám nem steril. Egyes, a legkisebb koncentrációban is veszélyes szennyeződésektől mentes, de igen kis mennyiségben tartalmaz biológiailag aktív anyagokat.

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel IV.

2013. november 5. |  3648
1

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel IV. – Vízkőmentes vízmelegítés. A használati melegvízkészítés egyik velejárója a vízkőképződés. Jelentősége változó, mert a nyersvizek összetétele, vízkőképző hajlama eltérő. Ott, ahol a víz kemény, a vízkőképződés ellen céltudatos intézkedésekre van szükség.

HMV hulladékhőből

2013. szeptember 5. |  5159
1 5 (1)

A hulladék szónak van egy bizonyos negatív hangulata. Ami hulladék, az nem teljes értékű. A hulladékhasznosítás azért jó, mert valami kevésbé értékesből értéket hozunk létre. Az energetikában használjuk a hulladékenergia kifejezést. Berendezéseink  a bevitt energia egy részét változatlanul vagy átalakítva kibocsátják, a nélkül, hogy hasznosult volna. Ott ez veszteség,  ha úgy tetszik, energetikai hulladék, ami azonban egy másik berendezés számára ugyanolyan értékes energia lehet, mintha tüzelőanyag égetéséből, villamos energiából, napsugárzásból stb. nyertük volna. Vízre az élet minden területén szükség van, gyakran melegített állapotban. A víz melegítése jelentős mennyiségű energiát igényel, mert fajhője, fajlagos hőkapacitása nagy. Gazdaságosan tudunk vizet melegíteni, ha valamilyen hulladékhőt hasznosítunk.

Esővíz-hasznosítás tapasztalatok a háztartásokban

2013. augusztus 5. |  10 976
1

A közműves vízszolgáltatásnak olyan vízminőséget kell biztosítania, amely további kezelés nélkül ivásra, főzése, tisztálkodásra alkalmas. De felismerve, hogy a drága ivóvíz helyettesíthető olcsóbbal, WC-öblítésre, takarításra, esetleg mosásra használhatunk esővizet. Ott, ahol a vezetékes víz kemény, még előnyös is lehet a lágy esővíz. Döntés előtt már hozzávetőlegesen meghatározható, hogy mennyi ivóvizet fogunk tudni kiváltani. Mielőtt belevágnánk, felhasználhatjuk mások vonatkozó tapasztalatait.

Chiovini György

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel

2013. május 31. |  11 475
1 5 (1)

Az Akadémiai Kiadó Magyar Értelmező Kéziszótára a következő meghatározást tartalmazza a rezsi szóra: „Üzlet, üzem, vállalat működésével kapcsolatos költségek összessége.” Persze a háztartásoknak is van működési költsége, a háztartásokat is felvehetjük a felsorolásba, azaz a költségviselőtől függetlenül a működési költségeket érthetjük a rezsi szó alatt, épületgépész szempontból azokat a költségeket, melyek egy épület komfortos használatát szolgáló közegek és energiaforrások (friss levegő, tüzelőanyagok, víz, villamos áram) fogadásával, átalakításával, felhasználásával, a keletkező termékek eltávolításával kapcsolatban merülnek fel.

Miért érdemes

napkollektoros rendszerek üzemét figyelemmel kísérni? III.

2013. május 6. |  6260
1 4 (1)

Cikksorozatunk befejező részében a felfűtés, tárolás, hőleadás, kivitelezés és üzemeltetés kérdéseit vesszük górcső alá.

Napkollektoros rendszerek üzeme

2013. április 10. |  3769

Murphy törvénye szerint ami elromolhat, az el is romlik. Nem közömbös azonban a hiba következménye. Napkollektoros rendszerekben a legsúlyosabb hiba valamelyik szerkezeti rész költséges cserét igénylő meghibásodása, ami egyúttal a szoláris hozam megszűnésével jár együtt. Ez szerencsére nem fordul sűrűn elő.

Miért érdemes napkollektoros rendszerek üzemét figyelemmel kísérni?

2013. március 10. |  13 570

Egy épületgépészeti kivitelezés rendszerint átadás–átvétellel zárul. Az átvevő meggyőződik arról, hogy a tervező és kivitelező teljesítette vállalását, a berendezés megfelelően működik. Ez a minősítés mérésen, rendszerint több különböző jellemző mérésén alapul. Eltérően például sok ipari berendezéstől, az épületgépészetben az üzemvitel időjárásfüggő. Átadás– átvételkor arról lehet meggyőződni, hogy az ott és akkor tapasztalható időjárási körülmények mellett hogyan teljesít a berendezés. Teljes értékeléshez hosszabb időszak, például egy fűtési időszak vagy egy naptári év szükséges. Ennek elmúltával az összegzés már reálisabb képet ad.

Kapcsolt termelés III.

Külföldi tervek és tapasztalatok

2012. november 26. |  3688

Cikksorozatunk harmadik, egyben befejező része magával a gyakorlati alkalmazással foglalkozik.

34 cikk. Lapozó: