Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2013. december

Kavitációs kazán avagy hőgenerátor, hőturbina, folyadékforgatásos hőszivattyú

Csiha András |  46 861
1

Működésük közös alapelve a kavitáció, ami régóta, de sokak által nem eléggé ismert fizikai jelenség, s így kellőképpen vissza lehet élni ezzel a tudatlansággal (a jelenség néhány magyarázatát a mellékletben adom meg). A kavitációt mesterségesen, céltudatosan idézik elő ezekben a gépekben: speciálisan kialakított víztérben villanymotorral forgatnak furatokkal ellátott „kavitációs testet” (gyűrűt, dobot, tárcsát), a képződő, majd összeroppanó kavitációs gőzbuborékokból keletkező hő felmelegíti a vizet – vagyis a villamos árammal végzett mechanikai munkát alakítják hővé. Ez eddig teljesen rendben is volna (bár kétszeres energiaátalakítás = kétszeres veszteség), ha feltalálóik-gyártóik-forgalmazóik-telepítőik nem állítanák magabiztosan és nagy hangon, hogy a keletkező hőenergia többszöröse a befektetett villamos energiának, ami viszont abszolút képtelenség, teljesen ellentmond az energia-megmaradás alaptörvényének!

(Bio)energia a végeken

Bíró Ernő |  3872
1

2003-2004. Nagy nekirugaszkodás lent és fent. Pellet: a laikusok ismerkednek a kifejezéssel. Hazai pellet, energiafű a fa helyett. Grippen-program és ellentételezés, svéd-magyar szélhámosok járják az országot, csillió tonna magyar pelletet készülnek venni Svédországnak. A kiskutya füle is pelletkazángyártásra készül. Olasz licenc, svéd licenc, német koppintás, osztrák másolat. Sokan, komoly szakemberek is magabiztosan nyilatkoznak: meg vagyunk mentve, a magyar ugar erre van kitalálva. Jönnek az első kazánok… jók? Jók. Drágán? Drágán. Pelletre? Hát persze, pelletre. Bezzegéknél, ott már a kerítés is pelletből van, és íme, itt a hozzávaló kazán. A pellet meg, ugye tudjuk, az olyan egyforma…

Politikai pártok épületenergetikai tervei

Fábián Attila |  2606

Fél évvel a választások előtt arra voltunk kíváncsiak, hogy is képzelik a jelenleg ellenzékben vagy a parlamenten kívül tevékenykedő pártok a magyarországi energetikai kérdések megoldását, mire költenének, mit fejlesztenének, hová tennék az uniós pénzeket. Körképünk következik, melyben a megkeresett pártok közül a Jobbik Magyarországért Mozgalom (JOBBIK), a Magyar Szocialista Párt (MSZP) a Párbeszéd Magyarországért (PM) formáció vállalta, hogy válaszol kérdéseinkre. Külön nem kérdeztük meg a Bajnai Gordon féle Együtt 2014 formációt, mivel ők szinte mindenhol a Párbeszéd Magyarországgal együtt indulnak a választásokon, és energiapolitikájuk gondolati holdudvarát a PM adja. Listánk sajnos nem teljes, mivel a Demokratikus Koalíció (DK) nem tartotta olyan fontosnak, hogy több mint egy hónap alatt megküldje válaszait.

A szén-monoxid egészségügyi hatásai

Márkus Dávid |  14 095
1

A szén-monoxid (CO) szerves anyagok tökéletlen égésekor keletkező, színtelen, szagtalan, erősen mérgező hatású gáz, levegőre tekintett relatív sűrűsége 0,97, ezért azzal könnyen elkeveredik. A mérgezések nagy része tűzesethez kapcsolódik, 70 százaléka kipufogógáz következtében, 30 százaléka pedig egyéb véletlen módon következik be. A véletlen esetek 70 százalékáért valamilyen összefüggésben a beltéri fűtőegységek felelősek.

Egy ritka siker

Fábián Attila |  2760

Pereknél nem kirívó, hogy elhúzódik az eljárás, nem szokatlan, hogy csak hosszú évek után hoz ítéletet a bíróság. A másodfokú döntésre ezen kívül minimum egy évet várni kell, és akkor még mindig nem tartunk a kifizetéseknél. A cégek 80-90 százaléka belebukik egy ilyen csörtébe. Sok fővállalkozó „életmódszerűen” él abból, hogy nem fizeti ki alvállalkozóit – ezek ellen lehet és kell is lépni. Az építőiparban fellehető anomáliák, simliskedések sok kérdést felvetnek a magyar jogrendszer csigalassúságától kezdve a vállalkozási kultúra elmaradottságán át a teljes körű dokumentációk és hosszú távú gondolkodás hiányáig. Nem mindenre van ráhatásunk, van, hogy a körülmények áldozatai vagyunk, de néhány dologra fel lehet készülni. Fontos óv- és megelőző intézkedéseket hozni, ha azt látjuk, hogy csúsznak a részletkifizetések, ha akadályozzák a munkánkat, vagy a beruházó szerződést szeg. Egy évekig elhúzódott per tükrében szeretnénk bemutatni, hogy mik azok, amikre egy kivitelezőnek figyelnie kell, és jó, ha szem előtt tart.

Drainback-rendszerek csőhálózat-számítása

Fördős Norbert |  3556
1 4 (1)

A VGF szaklap idei kiadványaiban több alkalommal cikkeztünk a fűtésrásegítésre, illetve nagyobb rendszerek napenergiával támogatott használati melegvíz-készítésére is használható drainback szolár állomás működéséről és alkalmazási lehetőségeiről. Témakörünk lezárásaként most egy konkrét példán keresztül mutatjuk be a felhasználási lehetőségek szempontjából az egyik legfontosabb tényező, a csőhálózat-számítás lépéseit.

Vízteres kandallók

Nagy Gábor |  5075
2 5 (1)

Mi, magyarok képesek vagyunk a nappaliból is kazánházat csinálni (nem csak a kazánházban fürdeni): egy vízteres kandalló kell hozzá. Az utóbbi néhány évben, meglévő, általában gázfűtéses lakásokba, szinte tömegesen építik be ezeket az épületgépészeti állatorvosi ló típusú megoldásokat, és néha bizony eltátom a számat a mesterek remekművei láttán.

A krómrúd bajnokai

|  5693

Október 14-én, mint sportolvasó ember, azonnal rákattintottam a következő hírre: „Vb-részvételt nyertek a legjobb magyar rúdtáncosok! A 2013-as Magyar Rúdtánc Bajnok, azaz a Miss Poledance Hungary versenyen az erős, mégis finom hölgyek lélegzetelállító, a fizika törvényeit meghazudtoló kűröket adtak elő: a párosoknál a legjobbnak a Toronyi Zsuzsanna–Berthold Nóra páros bizonyult.”

Nyílt levél az MMK, valamint az összes épületgépész jellegű szervezet, cég, intézmény részére II.

Homor Miklós |  3550
1 2 (1)

Homor Miklós írásának második, befejező része, melyben konkrét példákat is hoz a képzési rendszer elégtelenségére. Megjegyezzük, hogy az MMK kreditpontos rendszerét épp most szervezik át – részletek nem ismeretesek.

A sok összetevős siker

Fábián Attila |  3167
1 5 (1)

Sok szó esik intelligenciáról és annak válfajairól, bár kevésszer értjük, hogy ezek mit is jelentenek pontosan, mit mérnek, mire jók, és mire tudjuk hasznosítani. Arról sincs sok információnk, hogy többféle intelligencia van, és hogy az életben való érvényesülésünket inkább befolyásolja érzelmi intelligenciánk, mint a klasszikus IQ-nk.

Hogyan válasszunk kandallót a XXI. században?

Belinszky Ákos |  6845
1 5 (1)

Az elmúlt 30 évben nem csak épületeink, beépített készülékeink, hanem kandallóink is megváltoztak. Emiatt változtak azok a szempontok is, melyek módosíthatják választásainkat. Nézzük sorban, hogy mik azok, amiket figyelembe kell vennünk kandallóvásárláskor. Mivel épületeink szigetelése is komoly változáson ment keresztül, így ez az egyik fontos szempont, mely érinteni fogja kandallóinkat.

Milyen meleg legyen a meleg víz?

Chiovini György |  32 169
1 5 (1)

Ha gazdaságosan akarunk meleg vízhez jutni, megfontoljuk, hány fokra is melegítsük. Nem szabad azonban megfeledkezni egy másik szempontról, a legionella-veszélyről.A legionella vízben élő baktérium, mely meglehetősen elterjedt, az ivóvízben is előfordul. A vonatkozó előírásoknak (201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet) megfelelő ivóvíz egészségünk veszélyeztetése nélkül fogyasztható, ám nem steril. Egyes, a legkisebb koncentrációban is veszélyes szennyeződésektől mentes, de igen kis mennyiségben tartalmaz biológiailag aktív anyagokat.

Szobatermosztát, avagy a Nagy Játékszer

Gerhardt Norbert |  4309
1

A korszerű, beépített időjárásfüggő szabályozással rendelkező, kis teljesítményű (12-32 kW), lakásfűtést ellátó kondenzációs falikazánok esetében felmerül a kérdés: szükséges-, hasznos-e a szobatermosztátos, azaz egy „kitüntetett” helyiség hőmérsékleti viszonyai alapján történő kazánüzem-vezérlés? És ha igen, melyik ajánlott: az egyszerű ki-bekapcsolós, a heti programos vagy az ezen túl még fifikás algoritmusokkal, akár az előremenő hőmérséklet modulációjával operáló, a kazánnal adatbuszon kommunikáló „csúcskészülék”?

Előszigetelt távvezetékek minőségi purhab-szigeteléssel

|  5493

Az előszigetelt vezetékekkel egyre sűrűbben kerülnek kapcsolatba nem csak a kizárólag ezen a területen működő specialisták. Az épületgépészeti tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó cégek számára megoldandó feladatként jelentkezik például egy gyárterületen belüli új épületcsoport bekötése a meglévő távhőrendszerbe, vagy akár egy iskola hőszükségletének külső épületben lévő kazánról való biztosítása.

A MAORT-per

A magyar olaj és földgáz története IX.

Dobai Gábor |  17 459
1 5 (1)

A második világháború utáni helyzet igazán kaotikus volt: a nagyhatalmak háború utáni osztozkodása, a szovjet fennhatóságba ékelődött amerikai tulajdon, a korrupt minisztériumi tisztviselők mind bonyolították a helyzetet. Aztán jött a kommunizmus. A MAORT feje fölött két éve tornyosuló viharfelhőkből immár villámok kezdtek cikázni. 1948. augusztus 12-én Princz Gyula ÁVO őrnagy és Torda Ferenc főhadnagy letartóztatták Dr. Papp Simont, a MAORT nyugalmazott vezérigazgatóját, akadémikust, egyetemi tanárt.

Kandallóbetétek

|  8051
1 5 (1)

Összehasonlító táblázatunkban a tartalomra kattintva, billentyűzete jobbra-balra gombjaival kényelmesen mozgathatja az oszlopokat.