Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kavitációs kazán avagy hőgenerátor, hőturbina, folyadékforgatásos hőszivattyú

2013/12. lapszám | Csiha András |  46 941 |

Figylem! Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Működésük közös alapelve a kavitáció, ami régóta, de sokak által nem eléggé ismert fizikai jelenség, s így kellőképpen vissza lehet élni ezzel a tudatlansággal (a jelenség néhány magyarázatát a mellékletben adom meg). A kavitációt mesterségesen, céltudatosan idézik elő ezekben a gépekben: speciálisan kialakított víztérben villanymotorral forgatnak furatokkal ellátott „kavitációs testet” (gyűrűt, dobot, tárcsát), a képződő, majd összeroppanó kavitációs gőzbuborékokból keletkező hő felmelegíti a vizet – vagyis a villamos árammal végzett mechanikai munkát alakítják hővé. Ez eddig teljesen rendben is volna (bár kétszeres energiaátalakítás = kétszeres veszteség), ha feltalálóik-gyártóik-forgalmazóik-telepítőik nem állítanák magabiztosan és nagy hangon, hogy a keletkező hőenergia többszöröse a befektetett villamos energiának, ami viszont abszolút képtelenség, teljesen ellentmond az energia-megmaradás alaptörvényének!

Ugyanezt a hőt természetesen máshogy is elő lehetne állítani: a víz akkor is melegedne, ha csak „simán”, kavitáció nélkül kevergetnénk, akár villanymotorral, akár kézzel, akár mixerrel, akár fakanállal – legfeljebb, hál istennek, nem képződhetnének a berendezést roncsoló üregek (lat. cavus: kiváj, ang. cavity: üreg) a felületeken. Mikor ezt elmondtam az egyik feltalálónak (a később említendő cégek közül a harmadiké3), csak annyit reagált rá, hogy az ő készüléke ezt a hőt sokkal jobb hatásfokkal állítja elő! Az nagyon meglepte például, amikor a kavitációs állapotváltozást a T-s diagramban magyaráztam el neki (hogy miért nem lehet ott több ezer fok, miért nem lehet „energiaforrás” a víz, miért nem keletkezhet hasznosítható „vákuumenergia”…), mondván, ilyet ők nem tanultak az egyetemen (nem tudom hol).

Érdeklődéssel hallgatta azt is, hogy a kavitáció miért kapcsolódik törvényszerűen valamilyen felülethez. Nem tudta elmagyarázni, ők hogyan tudták azt elérni, hogy a kavitáció náluk egy vízben forgó gyűrű palástjába fúrt lyukak közepén történjen (egy vízdugó kellős közepén, nem felületen), nem okozva kavitációs eróziót, azaz üregképződést az alumínium gyűrű anyagában – sőt, mutatni akart olyan gyűrűket, amik át is lyukadtak a kavitációtól, de azt állította, hogy az csak a nem megfelelő fordulatszám miatt történő, kivételes dolog volt.

Tárgyalás

Magyarországon ma az egyik legújabb sláger ez az innovatívnak, energiatakarékosnak, környezetbarátnak és pénztárcabarátnak feltüntetett, és ilyen csáberővel felruházva eladni próbált energetikai csodakészülék, ami azonban nem más, mint a fizika alaptörvényeit semmibe vevő perpetuum mobile-k egy újabb mintapéldánya. Ezekből sokat ismerhettünk már eddig is (például a vízüzemű motor…), de sajnos időről időre napvilágot látnak újabb testvéreik.

Létüket feltalálói-gyártói-kereskedői oldalról leginkább a tudományos ismeretek hiánya vagy azok semmibe vétele, az önmagukba vetett vakhit és az emberi kapzsiság élteti, vevői-felhasználói oldalról pedig szintén a butaság, a hiszékenység, a csodavárás és az ingyen pénzhez jutás vágya jelenti a biztos táptalajt. Ha – igazán minimális elvárásként – legalább az energia-megmaradás alaptörvényét ismernék (és komolyan is vennék!) az emberek, és nem ülnének fel az oly szépen hangzó áltudományos, hasba akasztó szövegeknek, nagyon sok kudarctól, becsapástól és önbecsapástól kímélhetnék meg magukat, és másokat is.

Feltalálókból nincs hiány, és sietek leszögezni: egyáltalán nem gondolom, nem feltételezem, hogy ab ovo mind csaló gazemberek volnának. Ha valaki csak a saját szórakoztatására foglalkozik egy maszek kavitációs kazán összebarkácsolásával, azzal jól eltöltheti az idejét és legfeljebb önmagának fog kárt okozni – vagyis csak önveszélyes, és ez eddig magánügy. Ha valaki azonban ilyet gyárt-forgalmaz-telepít, azzal közvetlen és közvetett kárt okoz mindenkinek, akit szántszándékkal megtéveszt – vagyis közveszélyes is, és ez már egyáltalán nem magánügy, ebben teljesen biztos vagyok.

Szerencsére még eléggé a kezdetén tartunk az elterjedésüknek, nincsenek ismereteim arról, hogy tömegesen adnának el, szerelnének be ilyen kavitációs csodamasinákat Magyarországon, vagyis talán még időben vagyunk, hogy „tiszta vizet öntsünk a fejekbe”. Egyetlen épületgépész szakkereskedő cég1 honlapján, web-áruházában található egy folyadékforgatásos hőszivattyúnak nevezett, PERUN márkanevű, Szlovákiából származó importtermék, egy másik cég2 kezelési utasításában saját termékeként hivatkozik ugyanerre a PERUN folyadékforgatásos hőszivattyúra (?!), egy harmadik cég3 pedig még csak a készülékfejlesztés vége felé tart, de már is tele van az Internet, a Facebook, a YouTube… a csodamasinákról szóló megtévesztő, átverő, hamis információkat tartalmazó, minden hiteles alapot nélkülöző hírekkel. (Csak zárójelben: a harmadik cég3 az „Új Széchenyi Terv” keretében a GOP-2.1.1-09/A-2009-0972 azonosítójú pályázatával 41.820.895 Ft-ot nyert el technológiai fejlesztésre az EU támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával – és ez csak az egyike nyertes pályázataiknak.)

Csak címszavakban a leggyakoribb és legdurvább hazugságok az ismertető anyagokból:

 • ez a lehető leggazdaságosabb fűtés,
 • 30-50-90 %-kal olcsóbban üzemeltethető a gázfűtésnél,
 • 1 kW befektetett villamos teljesítménnyel 2-14 kW (!) hőteljesítményt nyerhetünk ki a különféle információs anyagok szerint (COP = 2-14, a kinyert hasznos és a befektetett összes teljesítmény arányszáma, COP: Coefficient of Performance)
 • a hőenergiát „vákuumenergiából” nyeri,
 • a hőenergiát a vízből nyeri,
 • a kavitációs buborékok összeroppanásakor több ezer fokos hőmérséklet keletkezik,
 • a felszabaduló vákuumbuborékok egymással ütközve hőenergiát indukálnak oly módon, hogy belőlük kiszabaduló fény hevíti a környezetét,
 • a berendezéshez „H” (hőszivattyúhoz kialakított, kedvezményes) áramtarifa igényelhető,
 • azonnal megtérülő beruházás,
 • nem szükséges költséges hőszigetelés és ablakcsere az olcsó épületfenntartáshoz, csak kavitációs kazán,

és a sor még hosszan folytatható!

Az első cég1 hivatkozik honlapján két szlovák eredetű Certificat-ra. Az egyik, részben angol nyelvű „CONFORMITY CERTIFICATE” csupán a készülék biztonságtechnikai megfelelőségét bizonyítja, mást nem. A másik, csak szlovák nyelvű »CERTIFIKÁT” címlapján viszont COP = 4,70 érték szerepel (a tanúsítvány nem közölt utolsó oldalán COP = 2,18 érték található)! Ez ügyben Zoltán Attila MÉgKSz elnök levelezett a tesztelést végző szlovák intézettel, akik zavarosan magyarázkodtak, hogy ez a tanúsítvány nem is igazi tanúsítvány, és különben is visszavonták még 2011-ben. Ez azonban egyáltalán nem befolyásolja az első céget1, hogy erre a nem érvényes, nem tanúsítványra hivatkozzon. Zoltán Attila további érdeklődésére még zavarosabb, mellébeszélő válasz született, amiből semmi érdemleges nem derül ki, de azt például leírják, hogy a nem érvényes, nem igazi tanúsítványt visszavonó dokumentum átszervezés miatt sehol sem található!

Meg kell említeni azt a néhány ismert referenciát, próbaüzemet, ami azért már létezik Magyarországon, túl sokat nem tudtam felderíteni. Nem nagy siker, sőt, teljes ellenpropagandája a kavitációs kazánoknak, ami a Nyírmeggyesi Arany János Általános Iskolában történt 2011-ben. A régi gázkazánok helyett három (állítólag PERUN, máshol magyar találmányt említenek) kavitációs kazánt szereltek be, de a hónapokig tartó próbálkozások ellenére sem működött normálisan a rendszer, magyarul 12-15 °C volt csak a tantermekben. A vége az lett, hogy feladták, visszaálltak gázfűtésre. A leszerelt kavitációs kazánok még most is a helyszínen vannak, és az új gázkazánok számláját sem kellett kifizetni! Több helyen található hivatkozás egy zuglói, Abonyi utcai társasházra, ahol ilyen fűtést alakítottak ki (állítólag szintén PERUN), és ahol szintén gondok voltak-vannak, de erről többet sajnos Debrecenből nem sikerült megtudnom.

A harmadik cég3 saját telephelyét, a cég vezetői (köztük a feltaláló) saját házaikat fűtik saját kavitációs hőgenerátorukkal, és állítják, hogy igen olcsón, sokkal olcsóbban, mintha gázzal fűtenének. Egy debreceni mintaprojektjüket megnéztem az Egyetemen, ahol kérésükre biztosítottak lehetőséget, hogy „élesben” teszteljék készüléküket. Itt a ~80 kW számolt fűtési hőigényre 2 db 11 kW (!) egységteljesítményű kavitációs hőgenerátort építettek be, mondván, ez simán megoldja a feladatot, sőt, keringető szivattyút sem kell a rendszerbe beépíteni, mert felesleges! Jelentem, nem oldotta meg. Kb. 40-50 °C előremenő hőmérsékletű fűtővizet produkált a készülék egy ideig, ezzel a fűtési rendszer néhány közelebbi radiátorát sikerült úgy-ahogy felmelegítenie.

A jelentkező egyéb hibákat itt nem részletezem (a mellékletben igen), csak annyit jegyzek meg, hogy az épület mellé, a szabadba telepített gép ~80 dB(A) zajt keltett, amit az épültben is nagyon zavarónak találtak, zárt ablakok mellett is. A gyártó-telepítő többször ígérte, hogy jön, és megoldja a gondokat, de az ígéret csak szép szó maradt. Szerencsére a távhőről nem váltak le, egy-két hét kínlódás után most ismét erről üzemel a fűtés. Van egy másik „mintaprojektjük” is Debrecenben, ezt is megnéztem. Itt egy 15 lakásos + 8 üzletes társasházban tetőtéri gázkazánházzal fűtenek és állítják elő a HMV-t, elmondásuk szerint nagyon drágán, erre a gondjukra kerestek megoldást. Náluk hőcserélő nélkül, közvetlenül a HMV-termelő rendszerbe építették be próbaképpen előbb a kisebb, később elégtelenség miatt a nagyobb kavitációs hőgenerátort (de igazán siker esetén a teljes fűtésüket is át kívánták volna állítani erre a „gazdaságos” rendszerre), ami először a nagy hálózati víznyomás miatt nem működött, de ezt megoldották. Most a ~250.000 Ft költséggel a megadott teljesítményűre növelt 3-fázisú áramellátás sem képes működtetni a hőgenerátort, folyton leoldanak a kismegszakítók. A reklamálásra 3 hét ígérgetés és permanens nem teljesítés következett, most már teljes a lakóközösség felháborodása, a jövő hétfői közgyűlésükön nem szeretnék a meghívott cégvezető-feltaláló helyében lenni.

Ez a harmadik cég3 rendelkezik laboratóriumi bevizsgálással is saját fejlesztésű és gyártású készülékéről, két egyetemtől is. A mérések egyértelműen 1 alatti COP-t tanúsítottak, hatásfokban kifejezve 75…95 % közötti adatokat mértek, ami teljesen reális – én mérés nélkül, ingyen, előre írásba adtam volna nekik. Az egyik mérésről láttam jegyzőkönyvet (sőt, birtokomban is van), de nem kaptam felhatalmazást annak nyilvánosságra hozatalára. A cég ezt magától nem teszi meg, anyagaikban még mindig 2.4…4.2 közötti COP értékek szerepelnek! Az már csak hab a tortán, hogy ugyanezen cég K+F igazgatója, feltaláló, azt is állította nekem, hogy készülékük elpusztítja a vízben lévő baktériumokat-mikroorganizmusokat, pasztörizál 20 °C-on, kivonja a vasat, mangánt, stb. a vízből (eltünteti, mondta, mert nem lehet tudni, hova tűnik!), a szennyvizet is nagyon jól lehet vele kezelni, pálinkát szoktak vele főzni…, szóval valódi, univerzális csodaszerkezetet alkotott!

Befejezés

Összefoglalva azt kell mondanom, semmi baj nem volna, ha a fejlesztők-gyártók-kereskedők ezeket a kavitációs elven működő hőtermelő berendezéseket teljes műszaki korrektséggel a valós helyükön, az egyszerű villamos fűtőkészülékek sorában emlegetnék, minden felruházott csodálatos tulajdonságuktól megfosztva, természetesen 100 % alatti valós hatásfokukkal. Viszont ha így tennének, azonnal nyilvánvalóvá válna, hogy semmilyen gáz fűtőkészülékkel nem versenyképesek sem energetikailag, sem ár/érték arányukat nézve – de még a hagyományos villamos fűtésekkel sem, a hőszivattyúkról nem is beszélve. Természetesen akkor senkivel sem lehetne „megetetni” az egy átlagos családi házhoz tartozó, soha meg nem térülő, jóval egymillió forint feletti áraikat, vagyis nem kellenének a kutyának sem!

Az alapvető gondom tehát az, hogy a kavitációs kazánok tájékoztató anyagai szakmaiatlanok és etikátlanok, nem csak hogy alkalmasak a fogyasztók félrevezetésére, de ez a legfontosabb kitűzött céljuk, amit sajnos gyakran el is tudnak érni. Ezek az inkorrekt, hamis, tudományosan nem megalapozott adatokkal és állításokkal a potenciális vásárlókat megtévesztő információs anyagok komoly közvetlen és közvetett károkat is okoznak. A terjesztőik elleni határozott fellépést az épületgépész szakma képviseletében, szakmánk jó hírének és hitelességének védelmében nagyon indokoltnak és fontosnak tartom. Ehhez minden segítséget szívesen veszek és kérek, de úgy látom, hogy (a hatóságok hivatalos közreműködésén túl) ebben a legnagyobb szerepe és hatása a médiának lehet az emberek széles körű, korrekt tájékoztatásával.

Budapest, 2013. november 22.

Csiha András
épületgépész mérnök, ny. főiskolai docens
MMK 09-0200, tervező, szakértő

Hivatkozások:

 1. Poly-Mix Kft., 2132 Göd, Rákóczi út 103.
  Tel.:+36 (21) 200 0190,
  http://poly-mix.hu/, http://poly-mix.hu/perun/, polymix@polymix.hu, az első épületgépészeti online áruház
 2. Greencom Global Zrt., 1052 Budapest, Haris köz 6.
  Tel.: +36 (70) 367 3132
  http://greencomglobal.wix.com/nyito
 3. CAVITATION ENERGY SYSTEMS Kft., Kutató, Fejlesztő és Gyártó Korlátolt Felelősségű Társaság
  Székhely: 1064 Budapest, Podmaniczky utca 57. II. em. 14.
  Telephely: 4405 Nyíregyháza, Ipari park, Északi u. 9.
  Telefonszám: +36 (42) 401 076, +36 (42) 491 189
  http://cavi-tech.eu/ , info@cavi-tech.eu

A fontosabb és érdekesebb ajánlott linkek: