Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Csiha András

 780 | |

Csiha András cikkei

Kavitációs kazán avagy hőgenerátor, hőturbina, folyadékforgatásos hőszivattyú

2013. december 2. |  46 584
1

Működésük közös alapelve a kavitáció, ami régóta, de sokak által nem eléggé ismert fizikai jelenség, s így kellőképpen vissza lehet élni ezzel a tudatlansággal (a jelenség néhány magyarázatát a mellékletben adom meg). A kavitációt mesterségesen, céltudatosan idézik elő ezekben a gépekben: speciálisan kialakított víztérben villanymotorral forgatnak furatokkal ellátott „kavitációs testet” (gyűrűt, dobot, tárcsát), a képződő, majd összeroppanó kavitációs gőzbuborékokból keletkező hő felmelegíti a vizet – vagyis a villamos árammal végzett mechanikai munkát alakítják hővé. Ez eddig teljesen rendben is volna (bár kétszeres energiaátalakítás = kétszeres veszteség), ha feltalálóik-gyártóik-forgalmazóik-telepítőik nem állítanák magabiztosan és nagy hangon, hogy a keletkező hőenergia többszöröse a befektetett villamos energiának, ami viszont abszolút képtelenség, teljesen ellentmond az energia-megmaradás alaptörvényének!

Szaporodó csodák a fűtéstechnikában

2013. május 6. |  6204
Társszerző: Veresegyházi Béla

Előző, azaz áprilisi számunkban cikket közöltünk a Galan típusú ionkazánról, amelyet mint orosz technológiai csodát harangoztak be. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ígért 1,57-es COP – mint ahogy az egy elektromos fűtésnél korrekt – valójában kicsivel 1 alatti, illetve hogy az orosz elektromos szabványokra tervezett készülék beépítése Magyarországon biztonságtechnikailag legalábbis kétes.

Épületgépészet – Miben fejlődhetünk?

2004. április 10. |  2949

Egy nagy nemzetközi kiállítás jó alapot nyújthat arra, hogy körülnézzünk leendő tagtársaink háza táján, milyen területen mekkora a lemaradásunk, másutt mit tekintenek fontosnak. Február 3. és 6. között immár 18. alkalommal rendezték meg Párizsban, a Porte de Versailles-i vásárvárosban az Interclima 2004 épületgépészeti szakkiállítást.