Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk június 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2013. május

A lakossági energiaárak változása

Zöhls András |  5301
1

A januári rezsicsökkentő intézkedések ismét ráirányították a figyelmet az energiapiacra. A következőkben magam is ezt a kérdést próbálom körüljárni. Összefoglaló statisztikai adatok ezen a területen 2012 első félévéig hozzáférhetők, ezeket tudtam használni, mint kiindulási pontot.

Szolár rendszerek

Fördős Norbert |  6373

Előző lapszámunkban részletesen bemutattuk a drainback elven működő szolár állomás felépítését, illetve alkalmazási lehetőségeit. Kitértünk azokra az előnyökre, amelyek alapján ez a termék a nyomás alatt működő szolár berendezésekhez képest valós alternatívát kínál, ezenkívül felsoroltuk a főbb tervezési kritériumokat is.

Az aqua­pónia III.

Berta Katalin |  9281
1

Az „egységesített” növénytermesztés és haltenyésztés technológiáját bemutató sorozatunk harmadik részében két megvalósult magyarországi projektet mutatunk be.  A debreceni rendszer 2011 tavaszán épült, főként újrahasznosított anyagokból. A ház kialakítása és geometriája az előző cikkben leírtak alapján történt. Tájolása szinte tökéletesen déli, alapterülete 22 m2. Alapja szigetelő habbal és párazáró réteggel ellátott téglafal, amely a földbe van süllyesztve. 

Miért érdemes?

Chiovini György |  5386
1 4 (1)

Cikksorozatunk befejező részében a felfűtés, tárolás, hőleadás, kivitelezés és üzemeltetés kérdéseit vesszük górcső alá. A szoláris hőtermelés skálája nagyon széles. Ez napkollektoros rendszernek még nem nevezhető. Az a legegyszerűbb esetben kollektort, tárolót, kollektorköri keringtető szivattyút és egy vagy két hőcserélőt tartalmaz (1. ábra). Több funkciót lát el és lényegesen több szerkezeti egységből áll egy nagy épület használati meleg vizet termelő és fűtésrásegítésre is szolgáló rendszere, ha még a HMV-cirkuláció is a rendszerhez tartozik (2. ábra).

Szaporodó csodák a fűtéstechnikában

Veresegyházi Béla Csiha András |  5582

Előző, azaz áprilisi számunkban cikket közöltünk a Galan típusú ionkazánról, amelyet mint orosz technológiai csodát harangoztak be. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ígért 1,57-es COP – mint ahogy az egy elektromos fűtésnél korrekt – valójában kicsivel 1 alatti, illetve hogy az orosz elektromos szabványokra tervezett készülék beépítése Magyarországon biztonságtechnikailag legalábbis kétes.

Termálvíz hasznosítása Pullachban

 18 573
1

Pullach városa Münchentől délre fekszik. 2005. szeptember elsején látogattam először a városkába, mikor is a fúrás területén dr. Ralph Baasch, a pullachi környezetvédelmi ivatal vezetője bemutatta a pullachi termálkútfúrási rendszerének a történetét. Érdemes visszatekinteni a tervezés fontosabb lépéseire, a termálkutak fúrásának előzményeire és a kivitelezés fontosabb mérföldköveire. 2001. október 23-ára, a város vezetőinek a felkérésére, a föld hőjének a hasznosításáról készült el egy tanulmány. A geotermikus energia előnyeit a tervezés során a következők szerint fogalmazták meg:

A magyar olaj és földgáz története III

Dobai Gábor |  4534
1

Cikksorozatunk harmadik részében a két világháború közötti időszak történéseiről írunk. A magyar kormány fölismerte, hogy pénz híján elfogadható megoldást jelenthet az ország kőolajéhségére, ha él az 1911. évi VI. tc. adta lehetőséggel, és ásványolaj-bányászattal hivatásszerűen foglalkozó vállalatra bízza a kutatás és kitermelés jogát. 1919 októberében a Pénzügyminisztérium fölkínálta a lehetőséget a későbbi „hét nővér” egyikének, az Anglo-Persian Oil Company-nak. Az első külföldi cég, amely olajkutatásra szóló koncessziót kapott, az APOC cégcsoportba tartozó, angol D'Arcy Exploration Company Limited leányvállalataként 

A megújuló energia­hordozók

Szilágyi Zsombor |  3924

Bár a hazai primer energiahordozó-felhasználásban a megújuló energiaforrások még nem játszanak nagy szerepet, azonban minden további megújuló-használattal földgázt lehet kiváltani. A megújulók fontosak a környezetszennyezés csökkentésében is. A hazai adottságok és a kormányzati célkitűzések a megújulók előretörésére adhatnak lehetőséget, ha a beruházások támogatási rendszere kiteljesedik.

Válság­hatások

 2738

Szabó Péterrel,  kiváló cikkírónkkal, az épületgépészeti  szigeteléstechnika avatott ismerőjével jó 5 éve már készítettünk riportot.  Ám ő az az ember, aki a szakma e szegmensét nagy látószögű lencsével átlátva, mindig tud újat mondani – különösen most, amikor a válság ezt a területet is átstrukturálta.  Hogyan lehet talpon maradni szigetelőanyag–kereskedőként, ma, Magyarországon? Erről kérdeztük beszélgetőtársunkat.

Gondot okoz a gázszámla kifizetése?

 3558
1

Jön a gázszámla. Vizsgáljuk át, fizessük ki, határidőig. Rossz a helyzet a gázszámlák fizetése körül. A lakossági gázárak megfizetése nagyon sok családban megoldhatatlan gondot okozott a téli időszakban, annak ellenére, hogy a kormány a lakossági gázárakat leszorítja. Sajnos, a nemfizetők száma gyorsan nő. 2009 végén 3,33 millió háztartási vezetékes (ebből kb. 15 ezer pébé) gázfogyasztó volt az országban. Már 2011-ben is több mint 88 ezer felhasználó hagyott fel a földgázfogyasztással, de 2012. november végéig további 102 ezer lakossági fogyasztót kapcsoltak ki. A vezetékes szolgáltatásból való kilépésnek több oka van:

Hadüzenet a lánc­tartozásoknak

Fábián Attila |  592

Szakértői szervezetet hozott létre az Országgyűlés az építőipari vállalkozások között jellemző lánctartozások elleni hatékonyabb és gyorsabb fellépés érdekében. A kormány szerint az új szervezet képes lesz felgyorsítani a szerződésből eredő teljesítések után járó ellenszolgáltatás polgári jogi eszközökkel történő kikényszerítését.