Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2013. május

A lakossági energiaárak változása

Zöhls András |  6652
1

A januári rezsicsökkentő intézkedések ismét ráirányították a figyelmet az energiapiacra. A következőkben magam is ezt a kérdést próbálom körüljárni. Összefoglaló statisztikai adatok ezen a területen 2012 első félévéig hozzáférhetők, ezeket tudtam használni, mint kiindulási pontot.

Szolár rendszerek

Fördős Norbert |  6669

Előző lapszámunkban részletesen bemutattuk a drainback elven működő szolár állomás felépítését, illetve alkalmazási lehetőségeit. Kitértünk azokra az előnyökre, amelyek alapján ez a termék a nyomás alatt működő szolár berendezésekhez képest valós alternatívát kínál, ezenkívül felsoroltuk a főbb tervezési kritériumokat is.

Az aqua­pónia III.

Konkrét megvalósulások

Berta Katalin |  10 795
1

Az „egységesített” növénytermesztés és haltenyésztés technológiáját bemutató sorozatunk harmadik részében két megvalósult magyarországi projektet mutatunk be.

Miért érdemes

napkollektoros rendszerek üzemét figyelemmel kísérni? III.

Chiovini György |  6088
1 4 (1)

Cikksorozatunk befejező részében a felfűtés, tárolás, hőleadás, kivitelezés és üzemeltetés kérdéseit vesszük górcső alá.

Szaporodó csodák a fűtéstechnikában

Veresegyházi Béla Csiha András |  6015

Előző, azaz áprilisi számunkban cikket közöltünk a Galan típusú ionkazánról, amelyet mint orosz technológiai csodát harangoztak be. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ígért 1,57-es COP – mint ahogy az egy elektromos fűtésnél korrekt – valójában kicsivel 1 alatti, illetve hogy az orosz elektromos szabványokra tervezett készülék beépítése Magyarországon biztonságtechnikailag legalábbis kétes.

Termálvíz hasznosítása Pullachban

|  26 336
1

Pullach városa Münchentől délre fekszik. 2005. szeptember elsején látogattam először a városkába, mikor is a fúrás területén dr. Ralph Baasch, a pullachi környezetvédelmi ivatal vezetője bemutatta a pullachi termálkútfúrási rendszerének a történetét. Érdemes visszatekinteni a tervezés fontosabb lépéseire, a termálkutak fúrásának előzményeire és a kivitelezés fontosabb mérföldköveire. 2001. október 23-ára, a város vezetőinek a felkérésére, a föld hőjének a hasznosításáról készült el egy tanulmány. A geotermikus energia előnyeit a tervezés során a következők szerint fogalmazták meg:

A magyar olaj és földgáz története III

Dobai Gábor |  5336
1

Cikksorozatunk harmadik részében a két világháború közötti időszak történéseiről írunk.

A megújuló energia­hordozók

Szilágyi Zsombor |  4270

Bár a hazai primer energiahordozó-felhasználásban a megújuló energiaforrások még nem játszanak nagy szerepet, azonban minden további megújuló-használattal földgázt lehet kiváltani. A megújulók fontosak a környezetszennyezés csökkentésében is. A hazai adottságok és a kormányzati célkitűzések a megújulók előretörésére adhatnak lehetőséget, ha a beruházások támogatási rendszere kiteljesedik.

Válság­hatások

|  10 138

Szabó Péterrel, kiváló cikkírónkkal, az épületgépészeti szigeteléstechnika avatott ismerőjével jó 5 éve már készítettünk riportot. Ám ő az az ember, aki a szakma e szegmensét nagy látószögű lencsével átlátva, mindig tud újat mondani – különösen most, amikor a válság ezt a területet is átstrukturálta. Hogyan lehet talpon maradni szigetelőanyag–kereskedőként, ma, Magyarországon? Erről kérdeztük beszélgetőtársunkat.

Gondot okoz a gázszámla kifizetése?

|  4421
1

Jön a gázszámla. Vizsgáljuk át, fizessük ki, határidőig. Rossz a helyzet a gázszámlák fizetése körül. A lakossági gázárak megfizetése nagyon sok családban megoldhatatlan gondot okozott a téli időszakban, annak ellenére, hogy a kormány a lakossági gázárakat leszorítja. Sajnos, a nemfizetők száma gyorsan nő. 2009 végén 3,33 millió háztartási vezetékes (ebből kb. 15 ezer pébé) gázfogyasztó volt az országban. Már 2011-ben is több mint 88 ezer felhasználó hagyott fel a földgázfogyasztással, de 2012. november végéig további 102 ezer lakossági fogyasztót kapcsoltak ki. A vezetékes szolgáltatásból való kilépésnek több oka van:

Hadüzenet a lánc­tartozásoknak

Fábián Attila |  7338

Szakértői szervezetet hozott létre az Országgyűlés az építőipari vállalkozások között jellemző lánctartozások elleni hatékonyabb és gyorsabb fellépés érdekében. A kormány szerint az új szervezet képes lesz felgyorsítani a szerződésből eredő teljesítések után járó ellenszolgáltatás polgári jogi eszközökkel történő kikényszerítését.