Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2004. április

Csapok

Melyiket hová?

Piskóty Miklós |  2811

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók mindössze két csapfajtát; a hagyományos, „kétgombos” csaptelepet, és az egykaros keverőcsapot ismerik és keresik. Sajnos sok szerelő, de még tervező sem tud ennél sokkal többet. Pedig a paletta lényegesen szélesebb. E tanulmány keretében – egy kicsit a kezelés kényelme és a használat gazdaságosságának szempontjait is érintve – rövid áttekintést szeretnénk nyújtani a mosdócsapok széles választékáról. A megállapítások természetesen értelemszerűen a kád-, zuhany-, bidé- és mosogatócsapokra is vonatkoznak. Gömbkartusos, egykaros keverőcsap

Épületgépészet – Miben fejlődhetünk?

Csiha András |  2948

Egy nagy nemzetközi kiállítás jó alapot nyújthat arra, hogy körülnézzünk leendő tagtársaink háza táján, milyen területen mekkora a lemaradásunk, másutt mit tekintenek fontosnak. Február 3. és 6. között immár 18. alkalommal rendezték meg Párizsban, a Porte de Versailles-i vásárvárosban az Interclima 2004 épületgépészeti szakkiállítást.

Napenergia a kertben

|  2914

Az új megoldások keresése, a megújuló energiaforrások mindig is lapunk érdeklődésének homlokterében voltak. Éppen ezért lehet érdekes az alábbi írás, ami a napenergia egyik – bár nem közvetlenül az épületgépészethez tartozó – felhasználási területébe nyújt bepillantást. Ki tudja, hátha némely olvasónknak ötleteket adunk, hol lehetne még alkalmazni a Nap erejét…?

Gépészet a villanyszerelő szemével

|  3020

Civil – mindenki, aki nem épületgépész. A szembesülés saját munkánkkal mindig hasznos, mert megmutatja azt, amit mi nem biztos, hogy észreveszünk. Az alábbiakban egy villanyszerelő gépészettel kapcsolatos tapasztalatait osztjuk meg önökkel, ami abból a szempontból is hasznos lehet, hogy végre tisztába jöjjünk azzal, egy kazán esetében meddig kell, hogy terjedjen a mi kompetenciánk, és hol kezdődik a villanyszerelőé.

Fűtési rendszer korszerűsítése

|  3600

Alábbi írásunkban egy konkrét fűtéskorszerűsítést mutatunk be tételesen, bekerülési költséggel és várható megtakarításokkal együtt. A cikkből tisztán látszik, hogy érdemes egyszer nagyobb összeget rákölteni az épületgépészetre, mert egy modern rendszer az üzemeltetés során gyorsan behozza az árát.

Csőtisztítás

|  4036

A csőtisztítás és a csövek vizsgálata sok esetben nem a legegyszerűbb feladat az épületgépészeti munkák közül. Ez a cikk kis segítséget nyújt a megfelelő eszköz kiválasztásához olvasóinknak. Az ilyen jellegű munkák közben fellépő hibák, károsodások az esetek nagy részében a nem megfelelő szerszám vagy technológia megválasztásából adódnak, ezért fokozottan ügyelni kell ezekre a munka megkezdése előtt.

Milyen szerszámok szükségesek gázkészülékek javításakor?

|  5266
1

A készülékek javításánál-karbantartásánál elsődleges szempont, hogy csak hozzáértő szakember álljon neki szerelni! 1986-óta vagyok a szakmában, de a mai napig nem nyúlok olyan típusú készülékhez, amelyről nem kaptam képzést. Ennek a legfontosabb oka, hogy a gázkészülék veszélyes üzem, és itt semmiben sem lehet találgatni. Fontos szempont azonban az is, hogy bizonyos típusoknál speciális szerszámok kellenek. Általánosságban szeretném leírni azokat az eszközöket, amelyek szükségesek egy szerelőnek a jó munka elvégzéséhez.

Pillanatképek az építőipari visszásságok köréből

|  2282

Előző lapszámunkban a munkaadók szempontjait ismertettük a fővállalkozó-alvállalkozó kapcsolatrendszerben. Az alábbi írásban - amely nem törekszik átfogó képet adni a magyar építőiparban található visszaélésekről, szakmai és egyéb hiányosságokról, torz tendenciákról, mindössze néhány magánvéleményt fogalmaz meg – egy munkavállaló tapasztalatairól olvashatnak.

Csatlakozunk, de mihez???

Szemán Róbert |  2329

2004. május 1. minden bizonnyal jelentős dátumként fog bekerülni hazánk történelmébe. Most megjelenő lapszámunk az utolsó, mely még ezen időpont előtt jelenik meg. Talán sokan unják már ezt a témát, hiszen az összes média ezzel foglalkozott és foglalkozik, de ezt mi eddig még nem tettük, és úgy vélem, talán sikerül írásomban a szokványostól eltérő nézőpontot is bemutatni. Mi is az EU?

Adósarok – Elveszett számlák pótlása

Tomcsányi Erzsébet |  2610

A számlázás minden vállalkozás alapja; ha meg akarunk élni, keresnünk kell, ha keresünk, számlázunk is (persze már aki, de optimistán maradjunk a törvényesség talaján). Az építőiparban bizony gyakran előfordul, hogy az adós nem akar fizetni, ilyenkor sokszor magyarázkodásba fog (bár van, amikor nem veszi erre sem a fáradtságot), de indokként többször előjön, hogy elveszett a számla. Mi a teendő ilyenkor? Erre a kérdésre kapunk választ az alábbiakban.

Gépészfórum – Gázmérgezés 2003-2004

|  2860

Sajnos erről a témáról „nem lehet eleget írni”. Minden évben újra és újra világgá röppentik a hírügynökségek a rémes híreket, amelyek száma ahelyett, hogy csökkenne, mintha még növekedne is. Az idei pohár a lenti hírrel telt be, ennek apropóján kérdeztünk gázipari szakembereket, mi a véleményük a „gázbiztonságról”. A hír:

Szigetelőanyag gyártás – Bazalt- és üveggyapot szigetelőanyagok

Szabó Péter |  7495

Az épületgépészeti szigetelőanyagok felhasználhatósága nagyban függ attól, hogyan, milyen módszerekkel készítették azokat. Noha manapság a nagy gyártók módszerei közt nincs akkora különbség, érdemes röviden belemennünk a témába. Bazaltgyapot

Szemléző

|  2785

Sok színvonalas írás jelenik meg a szaklapokban, nagy a pezsgés. Nem szégyen az, hogy ha ezekre hivatkozva a témáikat tovább gondoljuk. Olvasva az egyik épületgépészeti szaklap példányát, a neves szerző cikkében éppen a vízellátás szerelvényeit vizsgálja az európai normák (MSZ-EN) szerint.

Szilárdtüzelésű kazánok

Áttekintő táblázat

|  2280