Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szemán Róbert

VGF&HKL főszerkesztő, épületgépész mérnök

 3786 | |

 Szemán Róbert

1986-ban végzett a Vági István Építőipari és Épületgépészeti szakközépiskola épületgépész szakirányán, majd 1990-ben szerzett épületgépész diplomát a Pollack Mihály műszaki főiskolán. 1986 és 1991 között főállású kenus sportoló volt, majd szakmai karrierjét 1991-ben alapított saját cégével kezdte, ami eleinte épületgépészeti kivitelezéssel és tervezéssel foglalkozott, majd 1993-tól kereskedelmi profillal bővült, mára többmilliárdos cégként egyik meghatározója a hazai épületgépész kereskedelemnek.1996-ban korábbi évfolyamtársaival közösen generálkivitelező részvénytársaság alapító tagja volt, amiben elsősorban az acélszerkezetépítési-projekteket irányította, majd 5 év után kiszállt a vállaltból. 2000-ben alapította a „Víz-, gáz-, fűtéstechnika szaklap Szerelőknek” című szakmai lapot, amit saját építőipari tapasztalatai és a piacon akkor információhiányként megjelenő szakmai igény, a hirtelen megjelenő sok új technológia alapozott meg. Mára a szakma vezető információs tudástára, szakmai orgánuma, ami kiegészülve a hűtő, klíma és légtechnikai szakágakkal már VGF&HKL szaklap néven kerül kiadásra. Az ügyvezetése alatt irányított kiadó a Villanyszerelők Lapja máig piacvezető épületvillamossági szaklap. Éveken át jelentette meg az Épületgépészeti és Villanyszerelési Ki-kicsodákat, amik akkor hiánypótló piacismeretet nyújtottak az olvasóknak. Az elmúlt években nem csak a nyomtatott szaksajtóban, de az online szakmai kommunikációban is vezető szerepet betöltő kiadó saját felületein, online közösségi oldalakon és VGF Home néven már videós online csatornákon is egyedülálló. Máig a legnagyobb hazai szakmai közönséget éri el a szaklapok előfizetői által, így meghatározó kommunikációs szakembere az iparágnak. 2004-től alapítója és ügyvezetője az Épületgépész Unió-nak, ami egy kivitelezőket és kereskedőket egyaránt tömörítő, gazdasági alapokon működő szakmai összefogás. Díjai, szakmai elismerései: 2001 – Az Év Épületgépész Vállalkozója 2003 – Macskásy Árpád-díj 2014 – Az Év Épületgépész Mérnöke (A VGF szaklap alapításáért és főszerkesztői munkájáért)

Szemán Róbert cikkei

Szemán Róbert

Falhűtés, szellőztetés és páratartalom

2019. december 2. |  503
Társszerző: Lantos Tivadar
1 4 (1)

Falhűtés esetén az egyik legnagyobb problémát a páratartalom kezelése jelenti. Ugyanakkor a modern lakások egészséges levegőjét, megfelelő légcseréjét szellőztetőberendezésekkel kell biztosítani. A két rendszer együttes működése komoly átgondolást, tervezést igényel, amelyek számos esetben elmaradnak, és az épületben tartózkodóknak erős diszkomfortérzést okoznak.

Szemán Róbert

Mi folyik a Dunába?

2019. november 18. |  3479
Társszerző: Szilágyi László

Ijesztő jelenséget látott november 18-án lapunk munkatársa Budapesten: a Marina-parton kékes színű folyadék ömlött a Dunába. Kollégánk értesítése nyomán a katasztrófavédelem mintát vett az anyagból, de a vizsgálat eredményét egyelőre nem ismerjük.

Szemán Róbert

Kaphat még esélyt a napkollektor?

2019. október 16. |  893
Társszerző: Rahne Eric

Minden fűtési megoldás esetén célszerű áttekinteni annak beruházási igényét, az előállításánál, karbantartásánál és végső megszüntetésénél keletkező környezeti terhelést, valamint az energiafelhasználását és annak hatásfokát.

Szemán Róbert

Gépészgenerációk

2019. április 6. |  299
Társszerző: Lantos Tivadar

A családi vállalkozásokban mindig van egy láthatatlan összetartóerő, amely a siker záloga. A Ruzsicska név a zalaegerszegi épületgépész körökben ismert, és méltán elismert. A szakma szeretete a családban apáról fiúra öröklődött, s a tradíció mára megteremtette egy sikeres kereskedés alapjait. Ruzsicska Zsolttal beszélgettünk szakmáról, generációváltásról és a jövőről.

Szemán Róbert

Hamisított Grundfos szivattyúk

Ön meg tudja különböztetni az utánzatot az eredetitől?

2019. február 2. |  719
Társszerző: Szilágyi László Lukács Tamás

Szemán Róbert, a VGF főszerkesztője kapott egy kéretlen reklámüzenetet az e-mail-postafiókjába. A levél egy UPS 25-60 Grundfos keringtetőszivattyút reklámozott feltűnően alacsony áron. Ráadásul ezt a terméket már nem lehet Európában gyártani és forgalomba helyezni, mert nem felel meg a hatályos energetikai és környezetvédelmi követelményeknek. Munkatársunk kíváncsi volt, kiszállítják-e egyáltalán a készüléket, ezért megvásárolta. A termék megérkezett – és megszületett ez a cikk.

Szemán Róbert

Lelepleztük a hamis Grundfos szivattyút

Ön meg tudja különböztetni a hamist az eredetitől?

2019. január 16. |  12 863
Társszerző: Szilágyi László Lukács Tamás

Interneten forgalmazzák a hamis szivattyút, aminek vizsgálatára felkértük a Grundfos szakemberét. Vásároltunk egy már gyártáson kívüli Grundfos szivattyút és utánajártunk az eredetének.

Szemán Róbert

Kondenzvíz áztatta szét a falat

Kinek a felelőssége a kondenzátumelvezetés?

2018. október 20. |  626
Társszerző: Lantos Tivadar

Ha egy épületgépészeti munkát a megrendelő szabályosan, számlákkal igazolva szeretne, megbízható, referenciákkal rendelkező kivitelezőkkel megvalósítani, akkor elvileg nem lehet baj. Hangsúlyozzuk: elvileg! A gyakorlatban viszont történhet súlyos baki, viszont a felelőst sokkal könnyebb megtalálni, nyomon követni.

Szemán Róbert

Fellélegezhet az építőipar

2018. november 9. |  1543
Társszerző: Szilágyi László

A Pénzügyminiszter javaslata szerint azoknál az új lakóingatlanoknál, amelyek 2018. november 1-én építési engedéllyel rendelkeztek, 2023. december 31-ig továbbra is 5 százalékos áfakulcs maradna.

Szemán Róbert

Zellerin Mátyás élete és halála

Az első magyar épületgépész tragédiája

2018. május 9. |  4256
Társszerző: Kósa Krisztina
1 5 (1)

Nagybádogos és ércműves, aki a fővárosban a legelsők közt gyártott világítógáz-készülékeket. Ybl Miklós kortársa volt, aki színházvilágítási berendezések készítését kezdeményezte, sőt, az Operaház eredeti világítási berendezése is az ő keze munkáját dicséri. Ám hiába e sok siker és újító törekvés, élete mégis tragikus véget ért.

Szemán Róbert

Tizenhét év – változások a VGF szerkesztői stábjában

Főszerkesztői gondolatok a változások kapcsán

2017. július 26. |  1922

Tizenhét év közös munka után eheti hírlevelünk már Veresegyházi Béla szerkesztőnk közreműködése nélkül jött létre.

Szemán Róbert

Áremelést!

2017. április 3. |  774

Lapzártánk előtt jelent meg a Statisztikai Hivatal jelentése, mely szerint 2016-ban az építési engedélyek számának robbanásszerű növekedése volt tapasztalható. A harmincezret is meghaladó (pontosan 31 559) ház, illetve lakás engedélyeztetése, bejelentése megközelíti a tíz évvel ezelőtti szintet.

Szemán Róbert

A szakmai reklámok hitelessége

2017. február 27. |  1053

Az utóbbi hetekben a szakma „gázfűtéses” gyártói képviseleteit forrásba hozta egy új piaci szereplő, amelynek hirdetései, PR cikkei a VGF szaklapnál is megjelentek. A kritikák, támadások hozzánk is eljutottak, és úgy éreztük, szerkesztőségünknek reagálnia kell ezekre

Szemán Róbert

Észbekapott a politika kazáncsere-ügyben!

2016. november 12. |  425

A VGF szaklap felhívása célba ért, és áttörte az ingerküszöböt a kazáncsere a magyar átlagpolgár számára vállalhatatlan költségoldala, ezt bizonyítja két országgyűlési képviselő önálló indítványa a Parlamentben a kémény- és kazáncsere, valamint a szén-monoxid-vészjelző beszerzésének támogatásáról.

Szemán Róbert

Az átmosás és a kazánok vízkezelésének fontossága

2016. április 5. |  3576

Előző számunk 42. és 43. oldalán már foglalkoztunk a kondenzációs kazánok kilyukadásának okaival – most, a témát folytatva, az alábbi tanulságos történeten keresztül szeretnénk felhívni a szerelők figyelmét munkájuk jelentőségére, és körültekintő, alapos eljárásuk fontosságára.

Aki időt nyer, ErP-t nyer!

2015. november 13. |  725
Társszerző: Lantos Tivadar

„Felszállt a fehér füst”, 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket a lakossági fogyasztók számára. Nagyfogyasztókra ez a módosítás nem vonatkozik, ott maradt a szeptember 26. Kérdés, hogy elég lesz-e ez az idő a felkészülésre? Egyesek szerint igen, mások a valódi problémák elnyújtását látják az új határidőben. A szakma két évet kért, ebből tíz hónap maradt.

Szemán Róbert

Konferencia a homlokzati elvezetések könnyítéséért

2015. november 3. |  1640
Társszerző: Veresegyházi Béla

A VGF, a korábban már három szakmai szervezet, a homlokzati égéstermék-elvezetési előírások módosításáról szóló beadványát támogatva, szakmai vitát és egyeztetést kezdeményez az indokolatlanul szigorú előírások megváltoztatásáról. ErP-ügyben már sikeresen és eredményesen összefogott a szakma! Ha ez is fontos és hasznos, fogjunk össze most is!

Szemán Róbert

Aki időt nyer, ErP-t nyer!

Most a kommunikáció lehet a legfontosabb

2015. november 3. |  1403
Társszerző: Lantos Tivadar

„Felszállt a fehér füst”, 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket a lakossági fogyasztók számára. Nagyfogyasztókra ez a módosítás nem vonatkozik, ott maradt a szeptember 26. Kérdés, hogy elég lesz-e ez az idő a felkészülésre? Egyesek szerint igen, mások a valódi problémák elnyújtását látják az új határidőben. A szakma két évet kért, ebből tíz hónap maradt.

Konferencia a homlokzati elvezetések könnyítéséért

2015. november 5. |  3663
Társszerző: Veresegyházi Béla

A VGF kezdeményezi a homlokzati füstgáz-elvezetések indokolatlanul szigorú előírásainak megváltoztatását! ErP-ügyben már sikeresen és eredményesen összefogott a szakma, fogjunk össze most is! Az ErP konferencián a legparázsabb vita e témában alakult ki; a gépészkivitelezők indulatosan érveltek az ésszerűtlen szabályozás ellen, melyre a kéményseprő-szakma képviselője a jelenlegi előírások ismertetésével válaszolt. Véleményünk szerint az ErP-szigorítások bevezetésével fenntarthatatlanok azok a rendelkezések (pl. 2 és 10 méteres szabály), amelyek megvalósíthatatlanná teszik a homlokzati füstgáz-elvezetést.

15 éves a VGF

2015. április 3. |  1112

Tizenöt éve nem kis feladatra vállalkoztunk. A semmiből, tapasztalat és újságírói gyakorlat nélkül, egy épületgépész szaklap kiadását tűztük ki célul. Tudtuk, hogy a szkma igényel egy olvasható, nagy példányszámú és jól terjesztett, havi megjelenésű magazint. Nemcsak a mérnököknek, hanem szélesebb szakmai közönségnek szántuk az újságot, Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szerelőknek cím alatt megjelentetve. Most már biztosan állítható, hogy sikert értünk el, és a százötven lapszám több ezer szakcikke hozzájárult az épületgépész társadalom informálásához.

Szemán Róbert

Cseh Laci: az élsportoló és az épületgépészet

2015. március 2. |  2017
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

Egy ház okosan megtervezett, szakszerűen kivitelezett épületgépészet nélkül nem válhat igazi kényelmes otthonná. Hogy mennyire igaz ez a feltevés, erről kérdeztük a világbajnok, olimpiai ezüstérmes úszót, Cseh Lászlót a Magyar Épületgépészek Napján, aki az egyik műanyagcsőgyártó cég meghívására látogatott el a rendezvényre. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a BME-n tanuló sportoló hogyan viszonyul a szakmához, otthona építése során milyen anyagokat, berendezéseket használt fel.

Nyílt levél a belügyminiszterhez

2014. december 8. |  135
Társszerző: Veresegyházi Béla

Tisztelt Belügyminiszter Úr! Egy a hatáskörébe tartozó, életeket veszélyeztető problémára szeretnénk felhívni a figyelmét. A probléma, amely nem más, mint a CO-vészjelzők forgalomba hozatali szabályozatlansága, orvosolható kormányzati szinten.

Horganyzott acélcsövek

2014. szeptember 5. |  13 804
Társszerző: Fábián Attila
2

Kétségbeesett egyéni vállalkozó kereste meg szerkesztőségünket történetével, egy olyan kolléga, akinek egész egzisztenciája veszélybe került egy bírósági döntés után, amely több tízmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte. Mi aztán több hasonló esetre is fényt derítettünk.

Azért a víz az úr - Mélygarázsok kereszttűzben

2014. március 4. |  5333
Társszerző: Fábián Attila

Felhőszakadáskor elöntötte a csatorna- és az esővíz egy mélygarázs -2. szintjét egy budapesti társasházban. A kár 15 millió forint volt, emiatt a biztosító pert indított a három épületgépész cég: a generálkivitelező, illetve két gépészkivitelező alvállalkozó ellen, de a szakértő megállapította, hogy a balesetet nem kivitelezési hiba, hanem a rossz tervezés okozta. Egy újabb érdekes történet a magyar építőipar hétköznapjaiból.

Néhány Kiválasztott Magyar Épületgépész Szövetsége

2013. március 18. |  4100
1 5 (1)

A Magyar Épületgépészek Szövetségének elnöksége úgy döntött, hogy egységes marad, és nem enged soraiba olyanokat, akik szerint lehetne ezt jobban is csinálni. A kérdés már csak az, hogy mi mögött sorakoznak fel a tisztelt urak, és mennyien? Azaz: a MÉGSZ egyenlő az elnökével, avagy az elnökségével, akik szerintünk – tisztelet a kivételnek – nem azért és nem úgy dolgoznak, hogy a szakma jobb legyen? Jó szándékunk újabb jeleként az általuk hozzánk eljuttatott közleményt változtatás nélkül leközöltük decemberi lapszámunkban.

A látszat csalhat

2012. november 26. |  2454

Előző, azaz novemberi lapszámunkban megjelent egy cikk a tollamból, „MÉGSZ: Kiállítás Szervezők Szövetsége?” címmel. Sejtettem, hogy éles vitákat kavar majd, ez így is lett. Valaki elindult, talán jó felé. A Magyar Épületgépészek Szövetsége nehezményezte írásunkat – joggal, hiszen ki szereti a kritikát, főleg, ha jogtalannak érzi? –, és kérte, hogy válaszát minden kommentár nélkül, változatlan formában közöljük le, ez minden további együttműködésük feltétele. Jó szándékunk bizonyítéka, hogy kérésüknek eleget teszünk, és reméljük, néhány alábbi sorunkat nem tekintik kommentárnak, mert nem annak szántuk, inkább egyfajta alapállás-tisztázásnak. Mi is volt a szándékunk a cikk megírásával? Semmiképpen sem az, hogy a szaksajtóban bírt erőfölényünkkel visszaélve lejárassuk a Magyar Épületgépészek Szövetségét, sokkal inkább, hogy felhívjuk a figyelmet egy létező, remélhetőleg orvosolható problémára. Ez, úgy hiszem, sikerült, és talán elindulhat egy folyamat, ami a szövetséget és/vagy a reputációját javítja.

Szennyvíz a lakásban

2009. április 16. |  4397
Társszerző: Fülöp Miklós
1 5 (1)

E havi tanulságos történetünk szorosan kapcsolódik a március számunkban megjelent visszatorlás-gátlóval foglalkozó cikkhez, akár annak a folytatása is lehetne, rávilágítva az említett szerelvény fontosságára.  Főhősünk éppen lakásvásárláson töri a fejét. A választás végül egy régi építésű XI. kerületi sorházi lakásra esett, amely ugyan elég drága volt, de kitűnő fekvése és a jó környék kárpótolták a házaspárt a magas vételárért.

Válság van, volt és lesz

2009. április 8. |  1887

Néhány nappal ezelőtt a Pécsi Egyetem által szervezett szakmai napon egy vezető épületgépészeti cég képviselője kérte, hogy ha cikket írunk, akkor véletlenül se rontsuk tovább az országban és a gazdaságban uralkodó negatív hangulatot. Véleménye szerint a nagyon borús helyzetértékelés és a pánik tovább gerjeszti a napjainkban dúló bizonytalan állapotot.

Tervező tervezzen, szerelő szereljen!!

2004. június 10. |  12 565

2004 évi áprilisi lapszámunkban az Év szerelője pályázat díjnyertesének írását a hitelesség érdekében változtatás nélkül tettük közzé. Félreérthető volt a leközölt írásban, hogy a tervezési feladatot ki végezte valójában, ezért a Tisztelt Olvasóktól elnézést kérünk! Szerkesztőségünk azonban a pályázatok elbírálását megelőzően tájékozódott a tervezés vonatkozásában is.

Pokoli torony,avagy a magasság ára

2002. június 10. |  2846

Az építőipari fellendülés hatására néhány épületgépész mester olyan formabontó feladatokat is kap, melyek kivitelezésében kellő tapasztalatot még nem szerzett, így a tanulópénzt is meg kell fizetnie. A következő néhány sorban megpróbálunk egy problémakört felvázolni és arra olyan megoldási javaslatot tenni, ami mentesít az esetleges garanciális kötelezettségek viselése alól az átlagosnál magasabb építmények esetén.

Néhány szó az épületgépészetről

2002. április 10. |  2038

Tavaly a HUNGAROTHERM kiállítás idején megjelent számunkban a szakkereskedelem helyzetéről és felelősségéről írtunk. Most a Construma Építőipari Kiállítás idején úgy érezzük, ismét foglalkoznunk kell a szakma általános helyzetével és nem csak szerelési – problémamegoldási módszerek férnek be ezen megemelt példányszámú kiadványunkba. Az úgy egy évvel ez előtti cikkhez képest a kereskedelem helyzete még inkább romlott, átláthatatlanabbá vált. Reméljük mostani témánk egyszerűbb. Miről is van szó?

Energiatakarékosság?

2002. március 10. |  501

Manapság fontos az energiatakarékosság, a tévéhirdetések és az óriásplakátok is sugallják, hogy cseréljük ki nyílászáróinkat, és újítsuk fel fűtési rendszerünket. Sajnos, néha a hozzáértés és az összefüggések vizsgálatának a képessége is hiányzik a pályáztatók részéről, és ennek következményeit az ingatlantulajdonosok viselik.

Utazás a gázszerelő igazolvány körül

2002. január 30. |  4615
1

Arcképes gázszerelő igazolvány. Fontos dolog, rengeteg visszássággal a háttérben. Ezeket nincs szándékunkban most, itt, újra leírni. Azért jelentettük meg az olvasói leveleket, mert egyetértünk tartalmukkal, azért tettük fel a kérdéseinket, mert lényegbevágóknak tartjuk őket. A GM illetékesei is úgy vélik, hogy változtatni kell, változtatni lehet. Szándékukban áll társadalmi célú tévéreklámokat leadatni azért, hogy az embereknek egyáltalán fogalmuk legyen arról, mi is az a gázszerelői igazolvány. Talán lesz idő, mikor a megrendelő azonnal kérni fogja azt a szerelőtől, amikor nem juthat munkához az, akinek nincs. Most a 4750 regisztrált gázszerelőre legalább ugyanennyi regisztrálatlan jut.

Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci

2001. november 10. |  2346

Történetünk főszereplője ez alkalommal egy Budapest környéki településen élő szerelő, aki munkáit főleg a fővárosban végzi, és naponta ingázik otthona és a munkahelye között.

A rézcsöves gázszerelés előnyei

2001. október 10. |  11 096

Néhány hete, volt középiskolai társammal úgynevezett „Vágis" osztálytalálkozón vettem részt, ahol legnagyobb meglepetésemre kiderült, hogy az osztálylétszám jelentős hányada épületgépészként dolgozik. Néhányan alkalmazottak, de sokan egyéni és társas vállalkozásban „harcolnak" a piacon.

Magyarország 2003

2003. április 10. |  8349

Olvasóink valószínűleg észrevették, hogy lapunk hangvételében változás állt be az utóbbi időben, és ez nem csak a formai megújulásnak köszönhető. Magam és szerkesztő kollégáim számtalan levelet, felvetést, kérdést kapunk, melyben választ, segítséget kérnek tőlünk különféle problémákban, ügyes-bajos dolgokban. Míg egy éve a szakmai témák voltak előtérben, manapság inkább a magyar bürokrácia, jog, jogbiztonság és az EU-csatlakozás körülményei érdeklik legjobban az épületgépész kollégákat.