Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szemán Róbert

VGF&HKL főszerkesztő, épületgépész mérnök

 19 981 | |

 Szemán Róbert

2000-ben alapította a „Víz-, gáz-, fűtéstechnika szaklap Szerelőknek” című szakmai lapot, amit saját építőipari tapasztalatai és a piacon akkor információhiányként megjelenő szakmai igény, a hirtelen megjelenő sok új technológia alapozott meg. Mára a szakma vezető információs tudástára, szakmai orgánuma, ami kiegészülve a hűtő, klíma és légtechnikai szakágakkal már VGF&HKL szaklap néven kerül kiadásra.

Az ügyvezetése alatt irányított kiadó terméke a Villanyszerelők Lapja, amely máig piacvezető épületvillamossági szaklap. Éveken át jelentette meg az Épületgépészeti és Villanyszerelési Ki-kicsodákat, amik akkor hiánypótló piacismeretet nyújtottak az olvasóknak. Az elmúlt években nem csak a nyomtatott szaksajtóban, de az online szakmai kommunikációban is vezető szerepet betöltő kiadó saját felületein, online közösségi oldalakon és VGF Home néven már videós online csatornákon is egyedülálló. Máig a legnagyobb hazai szakmai közönséget éri el a szaklapok előfizetői által, így meghatározó kommunikációs szakembere az iparágnak. 2004-től alapítója és ügyvezetője az Épületgépész Unió-nak, ami egy kivitelezőket és kereskedőket egyaránt tömörítő, gazdasági alapokon működő szakmai összefogás. Díjai, szakmai elismerései: 2001 – Az Év Épületgépész Vállalkozója 2003 – Macskásy Árpád-díj 2014 – Az Év Épületgépész Mérnöke (A VGF szaklap alapításáért és főszerkesztői munkájáért).

1986-ban végzett a Vági István Építőipari és Épületgépészeti szakközépiskola épületgépész szakirányán, majd 1990-ben szerzett épületgépész diplomát a Pollack Mihály műszaki főiskolán. 1986 és 1991 között főállású kenus sportoló volt, majd szakmai karrierjét 1991-ben alapított saját cégével kezdte, ami eleinte épületgépészeti kivitelezéssel és tervezéssel foglalkozott, majd 1993-tól kereskedelmi profillal bővült, mára többmilliárdos cégként egyik meghatározója a hazai épületgépész kereskedelemnek.1996-ban korábbi évfolyamtársaival közösen generálkivitelező részvénytársaság alapító tagja volt, amiben elsősorban az acélszerkezetépítési-projekteket irányította, majd 5 év után kiszállt a vállaltból.

Szemán Róbert cikkei

44 cikk. Lapozó:

Szemán Róbert

Segítene a német atom?

Frissítés: Berlin fontolóra veheti a még működő nukleáris áramtermelő kapacitásai fenntartását gázfüggése mérséklése érdekében

2022. február 28. |  691

Az Európai Unió gáztárolóinak 30 százalékos töltöttségi szintje mellett kellett megtenni az egyetlen olyan lépést, amely igazán mély sebet üt az orosz gazdaságon, mégpedig az Ukrajna ellen háborút indított rezsim levágását a nemzetközi pénzügyi elszámolásokat lehetővé tevő SWIFT-rendszerről. Csakhogy, ha nincs SWIFT, nem lehet a megszokott módon fizetni az importált energiáért sem. A gázszállítás egyelőre folyamatos, de a napnál is világosabbá vált, hogy Európának új beszerzési források után kell néznie, és az ellátásbiztonság elvét szem előtt tartva szerencsés lenne kiegészíteni energiapolitikáját. Ebbe akár az is beleférhet, hogy Németország 180 fokos fordulatot vesz az atomerőművi áramtermelés kapcsán.

Szemán Róbert

A költségvetés-készítés gyakorlata

Az építményinformációs adatbázis, vagyis a BIM lesz a jövő

2021. május 2. |  288
Társszerző: Lantos Tivadar

Egy épületgépészeti projekt költségvetésének elkészítése bonyolult folyamat. Az anyagkiírás, a beárazás mind a tervezők, mind a kivitelezők, mind pedig a kereskedők részéről nagy odafigyelést igényelne. Magyarországon egyetlen szoftver áll rendelkezésre, amit általánosan használnak, Németországban jóval több lehetőségük van a szakembereknek. Cikkünkben arra keressük a választ, hogyan születik meg a költségvetéskiírás, ennek milyen nehézségei vannak, hogyan zajlik a folyamat itthon és külföldön. Megnézzük továbbá, milyen lenne egy jól működő költségvetés-tervező rendszer a BIM égisze alatt.

Szemán Róbert

Falhűtés, szellőztetés és páratartalom

2019. december 2. |  713
Társszerző: Lantos Tivadar
1 4 (1)

Falhűtés esetén az egyik legnagyobb problémát a páratartalom kezelése jelenti. Ugyanakkor a modern lakások egészséges levegőjét, megfelelő légcseréjét szellőztetőberendezésekkel kell biztosítani. A két rendszer együttes működése komoly átgondolást, tervezést igényel, amelyek számos esetben elmaradnak, és az épületben tartózkodóknak erős diszkomfortérzést okoznak.

Szemán Róbert

Mi folyik a Dunába?

2019. november 18. |  4671
Társszerző: Szilágyi László

Ijesztő jelenséget látott november 18-án lapunk munkatársa Budapesten: a Marina-parton kékes színű folyadék ömlött a Dunába. Kollégánk értesítése nyomán a katasztrófavédelem mintát vett az anyagból, de a vizsgálat eredményét egyelőre nem ismerjük.Szemán Róbert

Kaphat még esélyt a napkollektor?

2019. október 16. |  1329
Társszerző: Rahne Eric

Minden fűtési megoldás esetén célszerű áttekinteni annak beruházási igényét, az előállításánál, karbantartásánál és végső megszüntetésénél keletkező környezeti terhelést, valamint az energiafelhasználását és annak hatásfokát.

Szemán Róbert

Gépészgenerációk

2019. április 6. |  6659
Társszerző: Lantos Tivadar

A családi vállalkozásokban mindig van egy láthatatlan összetartóerő, amely a siker záloga. A Ruzsicska név a zalaegerszegi épületgépész körökben ismert, és méltán elismert. A szakma szeretete a családban apáról fiúra öröklődött, s a tradíció mára megteremtette egy sikeres kereskedés alapjait. Ruzsicska Zsolttal beszélgettünk szakmáról, generációváltásról és a jövőről.

Szemán Róbert

Hamisított Grundfos szivattyúk

Ön meg tudja különböztetni az utánzatot az eredetitől?

2019. február 2. |  7201
Társszerző: Szilágyi László Lukács Tamás

Szemán Róbert, a VGF főszerkesztője kapott egy kéretlen reklámüzenetet az e-mail-postafiókjába. A levél egy UPS 25-60 Grundfos keringtetőszivattyút reklámozott feltűnően alacsony áron. Ráadásul ezt a terméket már nem lehet Európában gyártani és forgalomba helyezni, mert nem felel meg a hatályos energetikai és környezetvédelmi követelményeknek. Munkatársunk kíváncsi volt, kiszállítják-e egyáltalán a készüléket, ezért megvásárolta. A termék megérkezett – és megszületett ez a cikk.

Szemán Róbert

Lelepleztük a hamis Grundfos szivattyút

Ön meg tudja különböztetni a hamist az eredetitől?

2019. január 16. |  14 353
Társszerző: Szilágyi László Lukács Tamás

Interneten forgalmazzák a hamis szivattyút, aminek vizsgálatára felkértük a Grundfos szakemberét. Vásároltunk egy már gyártáson kívüli Grundfos szivattyút és utánajártunk az eredetének.

Szemán Róbert

Kondenzvíz áztatta szét a falat

Kinek a felelőssége a kondenzátumelvezetés?

2018. október 20. |  864
Társszerző: Lantos Tivadar

Ha egy épületgépészeti munkát a megrendelő szabályosan, számlákkal igazolva szeretne, megbízható, referenciákkal rendelkező kivitelezőkkel megvalósítani, akkor elvileg nem lehet baj. Hangsúlyozzuk: elvileg! A gyakorlatban viszont történhet súlyos baki, viszont a felelőst sokkal könnyebb megtalálni, nyomon követni.

Szemán Róbert

Fellélegezhet az építőipar

2018. november 9. |  1926
Társszerző: Szilágyi László

A Pénzügyminiszter javaslata szerint azoknál az új lakóingatlanoknál, amelyek 2018. november 1-én építési engedéllyel rendelkeztek, 2023. december 31-ig továbbra is 5 százalékos áfakulcs maradna.

Szemán Róbert

Zellerin Mátyás élete és halála

Az első magyar épületgépész tragédiája

2018. május 9. |  4922
Társszerző: Kósa Krisztina
1 5 (1)

Nagybádogos és ércműves, aki a fővárosban a legelsők közt gyártott világítógáz-készülékeket. Ybl Miklós kortársa volt, aki színházvilágítási berendezések készítését kezdeményezte, sőt, az Operaház eredeti világítási berendezése is az ő keze munkáját dicséri. Ám hiába e sok siker és újító törekvés, élete mégis tragikus véget ért.

Szemán Róbert

Tizenhét év – változások a VGF szerkesztői stábjában

Főszerkesztői gondolatok a változások kapcsán

2017. július 26. |  2380

Tizenhét év közös munka után eheti hírlevelünk már Veresegyházi Béla szerkesztőnk közreműködése nélkül jött létre.

Szemán Róbert

Áremelést!

2017. április 3. |  894

Lapzártánk előtt jelent meg a Statisztikai Hivatal jelentése, mely szerint 2016-ban az építési engedélyek számának robbanásszerű növekedése volt tapasztalható. A harmincezret is meghaladó (pontosan 31 559) ház, illetve lakás engedélyeztetése, bejelentése megközelíti a tíz évvel ezelőtti szintet.

Szemán Róbert

A szakmai reklámok hitelessége

2017. február 27. |  1238

Az utóbbi hetekben a szakma „gázfűtéses” gyártói képviseleteit forrásba hozta egy új piaci szereplő, amelynek hirdetései, PR cikkei a VGF szaklapnál is megjelentek. A kritikák, támadások hozzánk is eljutottak, és úgy éreztük, szerkesztőségünknek reagálnia kell ezekre

Szemán Róbert

Észbekapott a politika kazáncsere-ügyben!

2016. november 12. |  577

A VGF szaklap felhívása célba ért, és áttörte az ingerküszöböt a kazáncsere a magyar átlagpolgár számára vállalhatatlan költségoldala, ezt bizonyítja két országgyűlési képviselő önálló indítványa a Parlamentben a kémény- és kazáncsere, valamint a szén-monoxid-vészjelző beszerzésének támogatásáról.

Szemán Róbert

Az átmosás és a kazánok vízkezelésének fontossága

2016. április 5. |  3933

Előző számunk 42. és 43. oldalán már foglalkoztunk a kondenzációs kazánok kilyukadásának okaival – most, a témát folytatva, az alábbi tanulságos történeten keresztül szeretnénk felhívni a szerelők figyelmét munkájuk jelentőségére, és körültekintő, alapos eljárásuk fontosságára.

Aki időt nyer, ErP-t nyer!

2015. november 13. |  842
Társszerző: Lantos Tivadar

„Felszállt a fehér füst”, 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket a lakossági fogyasztók számára. Nagyfogyasztókra ez a módosítás nem vonatkozik, ott maradt a szeptember 26. Kérdés, hogy elég lesz-e ez az idő a felkészülésre? Egyesek szerint igen, mások a valódi problémák elnyújtását látják az új határidőben. A szakma két évet kért, ebből tíz hónap maradt.

Szemán Róbert

Konferencia a homlokzati elvezetések könnyítéséért

2015. november 3. |  1876
Társszerző: Veresegyházi Béla

A VGF, a korábban már három szakmai szervezet, a homlokzati égéstermék-elvezetési előírások módosításáról szóló beadványát támogatva, szakmai vitát és egyeztetést kezdeményez az indokolatlanul szigorú előírások megváltoztatásáról. ErP-ügyben már sikeresen és eredményesen összefogott a szakma! Ha ez is fontos és hasznos, fogjunk össze most is!

Szemán Róbert

Aki időt nyer, ErP-t nyer!

Most a kommunikáció lehet a legfontosabb

2015. november 3. |  1568
Társszerző: Lantos Tivadar

„Felszállt a fehér füst”, 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket a lakossági fogyasztók számára. Nagyfogyasztókra ez a módosítás nem vonatkozik, ott maradt a szeptember 26. Kérdés, hogy elég lesz-e ez az idő a felkészülésre? Egyesek szerint igen, mások a valódi problémák elnyújtását látják az új határidőben. A szakma két évet kért, ebből tíz hónap maradt.44 cikk. Lapozó: