Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szemán Róbert

VGF&HKL főszerkesztő, épületgépész mérnök

 30 505 | |

 Szemán Róbert

2000-ben alapította a „Víz-, gáz-, fűtéstechnika szaklap Szerelőknek” című szakmai lapot, amit saját építőipari tapasztalatai és a piacon akkor információhiányként megjelenő szakmai igény, a hirtelen megjelenő sok új technológia alapozott meg. Mára a szakma vezető információs tudástára, szakmai orgánuma, ami kiegészülve a hűtő, klíma és légtechnikai szakágakkal már VGF&HKL szaklap néven kerül kiadásra.

Az ügyvezetése alatt irányított kiadó terméke a Villanyszerelők Lapja, amely máig piacvezető épületvillamossági szaklap. Éveken át jelentette meg az Épületgépészeti és Villanyszerelési Ki-kicsodákat, amik akkor hiánypótló piacismeretet nyújtottak az olvasóknak. Az elmúlt években nem csak a nyomtatott szaksajtóban, de az online szakmai kommunikációban is vezető szerepet betöltő kiadó saját felületein, online közösségi oldalakon és VGF Home néven már videós online csatornákon is egyedülálló. Máig a legnagyobb hazai szakmai közönséget éri el a szaklapok előfizetői által, így meghatározó kommunikációs szakembere az iparágnak. 2004-től alapítója és ügyvezetője az Épületgépész Unió-nak, ami egy kivitelezőket és kereskedőket egyaránt tömörítő, gazdasági alapokon működő szakmai összefogás. Díjai, szakmai elismerései: 2001 – Az Év Épületgépész Vállalkozója 2003 – Macskásy Árpád-díj 2014 – Az Év Épületgépész Mérnöke (A VGF szaklap alapításáért és főszerkesztői munkájáért).

1986-ban végzett a Vági István Építőipari és Épületgépészeti szakközépiskola épületgépész szakirányán, majd 1990-ben szerzett épületgépész diplomát a Pollack Mihály műszaki főiskolán. 1986 és 1991 között főállású kenus sportoló volt, majd szakmai karrierjét 1991-ben alapított saját cégével kezdte, ami eleinte épületgépészeti kivitelezéssel és tervezéssel foglalkozott, majd 1993-tól kereskedelmi profillal bővült, mára többmilliárdos cégként egyik meghatározója a hazai épületgépész kereskedelemnek.1996-ban korábbi évfolyamtársaival közösen generálkivitelező részvénytársaság alapító tagja volt, amiben elsősorban az acélszerkezetépítési-projekteket irányította, majd 5 év után kiszállt a vállaltból.

Szemán Róbert cikkei

47 cikk. Lapozó:

Energiatakarékosság?

2002. március 10. |  799

Manapság fontos az energiatakarékosság, a tévéhirdetések és az óriásplakátok is sugallják, hogy cseréljük ki nyílászáróinkat, és újítsuk fel fűtési rendszerünket. Sajnos, néha a hozzáértés és az összefüggések vizsgálatának a képessége is hiányzik a pályáztatók részéről, és ennek következményeit az ingatlantulajdonosok viselik.

Utazás a gázszerelő igazolvány körül

2002. január 30. |  6713
1

Arcképes gázszerelő igazolvány. Fontos dolog, rengeteg visszássággal a háttérben. Ezeket nincs szándékunkban most, itt, újra leírni. Azért jelentettük meg az olvasói leveleket, mert egyetértünk tartalmukkal, azért tettük fel a kérdéseinket, mert lényegbevágóknak tartjuk őket. A GM illetékesei is úgy vélik, hogy változtatni kell, változtatni lehet. Szándékukban áll társadalmi célú tévéreklámokat leadatni azért, hogy az embereknek egyáltalán fogalmuk legyen arról, mi is az a gázszerelői igazolvány. Talán lesz idő, mikor a megrendelő azonnal kérni fogja azt a szerelőtől, amikor nem juthat munkához az, akinek nincs. Most a 4750 regisztrált gázszerelőre legalább ugyanennyi regisztrálatlan jut.

A paksi atomerőmű II.

2001. szeptember 10. |  3717
Társszerző: Szontág László
1 5 (1)

A Paksi Atomerőműről szóló cikkünk első részében a maghasadás folyamatával és a reaktor működésével ismerkedhettünk meg. Most – folytatva dr. Kemenes Lászlóval, az erőmű információs szolgálatának vezetőjével megkezdett beszélgetést -, az erőmű főbb egységeinek bemutatásával fejezzük be.

Találkozás a 100 éves dr. Endre Árpáddal

2001. március 10. |  3561
1 5 (1)

Amint erről már múlt lapszámunkban is beszámoltunk, a közelmúltban ünnepelte 100. születésnapját dr. Endre Árpád. E kiemelkedő évforduló alkalmat adott, hogy az épületgépész generációkat felnevelő tanárral interjút készítve, bepillantást nyerhessünk szakmánk múltjának, jelenének és jövőjének néhány vonatkozásába.

Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci

2001. november 10. |  2695

Történetünk főszereplője ez alkalommal egy Budapest környéki településen élő szerelő, aki munkáit főleg a fővárosban végzi, és naponta ingázik otthona és a munkahelye között.

A rézcsöves gázszerelés előnyei

2001. október 10. |  11 761

Néhány hete, volt középiskolai társammal úgynevezett „Vágis" osztálytalálkozón vettem részt, ahol legnagyobb meglepetésemre kiderült, hogy az osztálylétszám jelentős hányada épületgépészként dolgozik. Néhányan alkalmazottak, de sokan egyéni és társas vállalkozásban „harcolnak" a piacon.

Magyarország 2003

2003. április 10. |  8900

Olvasóink valószínűleg észrevették, hogy lapunk hangvételében változás állt be az utóbbi időben, és ez nem csak a formai megújulásnak köszönhető. Magam és szerkesztő kollégáim számtalan levelet, felvetést, kérdést kapunk, melyben választ, segítséget kérnek tőlünk különféle problémákban, ügyes-bajos dolgokban. Míg egy éve a szakmai témák voltak előtérben, manapság inkább a magyar bürokrácia, jog, jogbiztonság és az EU-csatlakozás körülményei érdeklik legjobban az épületgépész kollégákat.

47 cikk. Lapozó: