VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk október 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2001. november

Hőmérséklet-szabályzás Szobatermosztátok II.

Hőmérséklet-szabályzás Szobatermosztátok II.

Bognár Gábor |  4287
1 4 (1)

Fűtésienergia-megtakarítás, különböző szabályzások együttműködése, szobatermosztátok elhelyezésének kérdései, a jövő termosztátjai.

Házi vízellátó berendezések II.

Kónya Tamás |  10 039
1 4 (1)

A közelmúlt lapszámaiban arról (is) olvashattunk, hogy milyen módon lehet kiemelni szivattyúk segítségével a megépített ásott vagy fúrt kútból a vizet. A következőkben szeretnénk bemutatni, hogy az így felszínre hozott víz milyen műszaki megoldással biztosíthatja a komfortosabb vízellátást olyan területen, ahol nincs közüzemi vízszolgáltatás. Nagyon jó tudni, hogy Magyarországon egyre kevesebb azon területek száma, ahol a lakosság saját kútból kénytelen biztosítani vízigényét.

Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci

Szemán Róbert |  2285

Történetünk főszereplője ez alkalommal egy Budapest környéki településen élő szerelő, aki munkáit főleg a fővárosban végzi, és naponta ingázik otthona és a munkahelye között.

Az életmentő kémény!

Nagy József |  3271

Magyarországon évente nagyon sok tragikus szén-monoxid-mérgezés történik a háztartásokban. Jogosan feltételezhető, hogy azoknak az eseteknek a száma még több, amikor a tragédia valamilyen szerencsés véletlen, vagy valamilyen egyéb körülmény miatt nem következik be, jóllehet a feltételek igen "kedvezőek" voltak hozzá. Olvasónk hozzánk eljuttatott írása egy ilyen eseményről szól.

Lemezes hőcserélők tisztítása

Stubner Gábor |  16 368
1

Lemezes hőcserélők tisztítása cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Saját tőke védelme, pótbefizetés

Tomcsányi Erzsébet |  6168

A gazdasági társaságokról szóló törvény a saját tőke védelmében előírja, hogy a gazdasági társaságnak biztosítania kell a minimális saját tőkét. Amennyiben két éven keresztül kisebb a vállalkozás saját tőkéjének összege, mint a társasági formára előírt, minimális jegyzett tőke, a saját tőkét rendezni kell.

Továbbképzés vagy pótvizsga?

Meszlényi Zoltán |  2695

A gázszerelők nyilvántartásáról szóló rendelet a nyilvántartásban maradás feltételeként vizsgaköteles, időszakos továbbképzésben való részvételt ír elő. A regisztrált gázszerelők továbbképzésének tanfolyami és vizsgaszabályzatát, tematikáját, elméleti és gyakorlati vizsgakérdéseit a Gazdasági Minisztérium III-2/1816/2001. számon jóváhagyta.

A meós szemével

Taba Gábor |  5371
1 5 (1)

Szerkesztőségünk meglepetésére szolgált, hogy igen élénk reakciókat váltott ki olvasóinkból a múlt lapszámunkban közölt, minőség-ellenőrzéssel foglalkozó, Fővárosi Gázműveknél készült riport. Ennek nyomán számos szerelő keresett meg minket részben panaszaival, részben azzal a céllal, hogy bővebb felvilágosítást kérjen a MEÓ-átadások menetéről. Ezért kissé tágabb összefüggésbe helyezve a problémát, ez alkalommal is, és a továbbiakban is visszatérünk erre a kérdéskörre. Mostani lapszámunkban Sütő Dezső urat, a TIGÁZ váci kirendeltségének műszaki dolgozóját - egykori műszaki ellenőrt - kérdeztük tapasztalatairól, a legfontosabb tudnivalókról, a regionális sajátosságokról.

A geotermikus energia épületgépészeti hasznosításának lehetőségei I.

Kónya Tamás |  3004

A megújuló energiaforrások mind szélesebb körű felhasználását környezetvédelmi és energiatakarékossági feladataink indokolják. A napenergia, a geotermikus energia, a szélenergia és a biomassza hasznosítására a fejlett országokban már régóta nagy hangsúlyt fektetnek. A magyar energiapolitikai célok között szerepel, hogy ezen a területen nálunk is mielőbb nagyobb előrelépés történjen. A következőkben a geotermikus energia épületgépészeti célú felhasználásának lehetőségeit tekintjük át.

Levegő- és iszapleválasztás folyadékrendszerekben I.

Gyárfás Attila |  5191
1

Az itt tárgyalt leválasztókészülékeket legelterjedtebben fűtési és hűtési rendszerekben alkalmazzák, a keringetett hőhordozó folyadékban előforduló levegő (gáz) és szennyeződések hatékony leválasztására. A levegő és a különféle szennyeződések azonban más rendszerek esetében is komoly gondokat okozhatnak. Számtalan más, ipari, technológiai folyamat üzembiztonságát sikerült megnövelni hatékony leválasztókészülékek beépítésével.

Disputa indító: kirándulás a tervezés birodalmában

Meyer József |  2127

Disputa indító: kirándulás a tervezés birodalmában cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

60 cm-es mosdók

 2342

60 cm-es mosdók cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Fényképes gázszerelői igazolvány megújítása

 2295

Fényképes gázszerelői igazolvány megújítása cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.