VGF&HKL szaklap

Bognár Gábor

okl. gépészmérnök

 216 | |

Bognár Gábor cikkei

Bognár Gábor

Vészjelzők

vezeték nélküli helyi hálózatba kötése

2017. november 3. |  435

Nem telik el úgy hét, sokszor nap sem, hogy ne értesülnénk lakástűzről vagy szén-monoxid-mérgezésről. Ha belegondolunk abba, hogy jellemzően sajnos tragédiának kell történnie ahhoz, hogy az esetből hír legyen a médiában, elképzelhetjük, hogy milyen mértékű probléma ez valójában. Ahhoz, hogy minél kevesebb tragikus kimenetelű tűzeset és szén-monoxid-mérgezés legyen, fontos, hogy az ingatlanban tartózkodók a veszélyről időben értesüljenek, és az ingatlant minél gyorsabban elhagyják.

Bognár Gábor

CO-mérgezések vizsgálata

2015. december 16. |  1551

Cikkünkben arra világítunk rá konkrét példák segítségével, hogy szén-monoxid-feldúsulás, -mérgezés minden, nyitott égésterű készüléket üzemeltető lakótérben előfordulhat, nem csak műszaki, épületgépészeti hibák esetén, hanem az adott körülmények közötti legjobb technikai feltételek mellett is. Egy naplózásra is képes CO-vészjelző remek eszköz lenne arra, hogy a hatóságok és a szakma feltérképezzék a CO-mérgezések körülményeit, és ne csak találgassanak utólag.

Külsőhőmérséklet-függő fűtési szabályzók bekötése

2008. május 10. |  17 520
1

A külsőhőmérséklet-függő fűtési szabályzók beállításakor számos tényezőt kell figyelembe venni. Az alábbi cikkünkben ezeket kívánjuk bemutatni.

Hőmérséklet-szabályzás Szobatermosztátok II.

2001. november 10. |  4209
1 4 (1)

Két létező típus azonos körülmények között végzett tesztelésének eredménye látható. A kék jelleggörbe egy fűtőellenállással szerelt "tekerős" termosztát eredménye, míg a piros egy digitális PI szabályzó szabályzási jellegét mutatja. Az ábrán jól látható, milyen jelentős lehet a különbség két - a maga nemében - kiváló minőségű, de különböző működési elvű készülék között. Míg a fűtőellenállással szerelt termosztát által tartott hőmérséklet 19,5 °C és 21 °C között ingadozott, addig a PI szabályzó hőmérséklet-ingadozása 0,5 °C-on belül maradt.

Hőmérséklet-szabályzás Szobatermosztátok I.

2001. október 10. |  28 939
1 5 (1)

Az elmúlt évtizedben robbanásszerűen bővült a hazai forgalomban kapható szobatermosztátok választéka. Ma már szinte minden ár és minőségi kategóriában kaphatóak ezek a fűtés- (hűtés-) szabályzáshoz legtöbb esetben elengedhetetlenül szükséges szerkezetek. Amint az a címből is kiderül, írásunkban nem kívánunk foglalkozni az időjáráskövető szabályozókkal, azok beltéri egységeivel, alapjel-állítóival, illetve programozóival. Cikkünkben alapvetően a szobatermosztátokról, műszaki jellemzőiről, alkalmazásukról és szolgáltatásaikról írunk.