Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Bognár Gábor

okl. gépészmérnök

 392 | |

Bognár Gábor cikkei

Bognár Gábor

Vészjelzők

vezeték nélküli helyi hálózatba kötése

2017. november 3. |  583

Nem telik el úgy hét, sokszor nap sem, hogy ne értesülnénk lakástűzről vagy szén-monoxid-mérgezésről. Ha belegondolunk abba, hogy jellemzően sajnos tragédiának kell történnie ahhoz, hogy az esetből hír legyen a médiában, elképzelhetjük, hogy milyen mértékű probléma ez valójában. Ahhoz, hogy minél kevesebb tragikus kimenetelű tűzeset és szén-monoxid-mérgezés legyen, fontos, hogy az ingatlanban tartózkodók a veszélyről időben értesüljenek, és az ingatlant minél gyorsabban elhagyják.

Bognár Gábor

CO-mérgezések vizsgálata

2015. december 16. |  1729

Cikkünkben arra világítunk rá konkrét példák segítségével, hogy szén-monoxid-feldúsulás, -mérgezés minden, nyitott égésterű készüléket üzemeltető lakótérben előfordulhat, nem csak műszaki, épületgépészeti hibák esetén, hanem az adott körülmények közötti legjobb technikai feltételek mellett is. Egy naplózásra is képes CO-vészjelző remek eszköz lenne arra, hogy a hatóságok és a szakma feltérképezzék a CO-mérgezések körülményeit, és ne csak találgassanak utólag.

Külsőhőmérséklet-függő fűtési szabályzók bekötése

2008. május 10. |  20 428
1

A külsőhőmérséklet-függő fűtési szabályzók beállításakor számos tényezőt kell figyelembe venni. Az alábbi cikkünkben ezeket kívánjuk bemutatni.

Bognár Gábor

Hőmérséklet-szabályzás Szobatermosztátok II.

2001. november 10. |  4648
1 4 (1)

Fűtésienergia-megtakarítás, különböző szabályzások együttműködése, szobatermosztátok elhelyezésének kérdései, a jövő termosztátjai.

Bognár Gábor

Hőmérséklet-szabályzás Szobatermosztátok I.

2001. október 10. |  32 581
1 5 (1)

Az elmúlt évtizedben robbanásszerűen bővült a hazai forgalomban kapható szobatermosztátok választéka. Ma már szinte minden ár és minőségi kategóriában kaphatóak ezek a fűtés- (hűtés-) szabályzáshoz legtöbb esetben elengedhetetlenül szükséges szerkezetek. Amint az a címből is kiderül, írásunkban nem kívánunk foglalkozni az időjáráskövető szabályozókkal, azok beltéri egységeivel, alapjel-állítóival, illetve programozóival. Cikkünkben alapvetően a szobatermosztátokról, műszaki jellemzőiről, alkalmazásukról és szolgáltatásaikról írunk.