Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2008. május

Épületgépész zöldben

TB |  3604
1

Németh Vilmos a kitűnő érettségi után 1972-ben végzett épületgépész szakon a Pollack Mihály Főiskolán, elvégezte a szakmérnökit, majd a munkavédelmi főiskolát. Soha nem foglalkozott mással, mint az épületgépészettel. Különböző továbbképzéseken vett és vesz részt. Diplomája megszerzése óta folyamatosan tervez és kivitelez, először a Kereskedelmi Építőnél, majd 1978-tól a Fővárosi 4-es Építőipari Vállalatnál, ahol épületgépészeti építés-vezető, majd főépítés-vezető lett.

Szabványok és direktívák

TB |  10 152

A szabvány olyan önkéntes hivatkozási dokumentum, amely a vállalatok közötti kommunikációt, a jogszabályi követelmények érvényesülését, így a piac szabályozását is segíti. A szabvány közmegegyezéssel elfogadott dokumentum. Kialakulásában nagy szerepe van a vállalati érdekeknek, amelyek a gazdaság globalizálódásának következtében egyre szélesebb körű egységesítést és alkalmazást igényelve mozgatórugói a nemzeti, a regionális és a nemzetközi szabványosításnak.

Kamarai továbbképzések

|  10 825

Az MMK által bevezetett kreditpontos továbbképzési rendszer a műszaki vezetők és műszaki ellenőrök számára is kötelező; nemcsak a tervezőknek kell tanfolyamokon részt venniük. Ezt sokan még nem tudják, hiszen az MMK nem küldött külön értesítést a tagoknak.

Pozicionálás

Veresegyházi Béla |  2662

Az idei tavasz szakmánkban szokás szerint a konferenciáké, kiállításoké. Kéménykonferencia, Gázkonferencia, Megújulós Konferencia, Construma, Renexpo, céges rendezvények – a választék széles. Az alábbiakban a kiállítások közös tanulságát próbáljuk megfogalmazni.

Biodízel, biogáz a gyakorlatban

Sas János |  3726

Az egyszerű állampolgár évtizedek óta mást sem hall, mint hogy a hagyományos fosszilis energiák kifogyóban vannak, és azok helyettesítésére új energiaféleségeket kell keresni. Kézenfekvő lenne az atomenergia fokozott kihasználása, mivel az a leggazdaságosabb, de a vele szembeni ellenállás miatt ez lehetetlennek tűnik. Persze vannak még lehetőségek: víz-, szél-, napenergia stb. Mindegyik megér egy misét, de vagy a lobbik, vagy a környezetvédők erős támadása miatt nehezen fejleszthetők. A megújuló energiák közül a mezőgazdaság számára már régóta a biodízel, biogáz és esetleg a bioetanol előállítása, valamint melléktermékek, az erre a célra telepített fás és lágyszárú növények termesztése jöhet számításba. Ezek közül a biodízellel és a biogázzal kapcsolatos, üzemvezetőként szerzett tapasztalataimat kívánom ismertetni.

Energiatakarékosság, környezetvédelem, wellness

Petró Gyula |  3107

Bolygónk vízkészleteinek 97,5%-a sós tengervíz, a fennmaradó 2,5% édesvíz, melynek csak körülbelül 0,5-1%-a az a víz, amely emberi fogyasztásra felhasználható. A tiszta víz Földünk egyik legértékesebb kincse, szervezetünk számára nélkülözhetetlen alkotóelem. Mégis több mint egymilliárd ember számára az egészséges és tiszta ivóvíz egyáltalán nem vagy csak részben elérhető, és ez többé-kevésbé a manapság tapasztalható gondatlan bánásmódnak, pazarlásnak és szennyezésnek köszönhető. Napjainkban egyre többet hallunk a vizek szennyezettségéről, a vízkő okozta problémákról és az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról.

Hogyan takarékoskodjunk a gázzal?

Szilágyi Zsombor |  5766

Az Interneten egy új eljárást található. A hirdető szerint ezzel az eljárással a szokásos háztartási és kommunális gázkészülékeknél jelentős, akár kétszámjegyű százaléknyi földgázmegtakarítást garantálnak. Az ajánlott technológia minden apró részletét nem lehet megismerni a hirdetésből, de a leírások és a hivatkozások azt sejtetik, hogy a vezetékben áramló földgáz mágneses erőtéren átvezetve olyan átváltozásokon megy keresztül, hogy az elégetéskor a gázkészülék termikus hatásfoka megnő, és a kilépő égéstermék károsanyag-tartalma lecsökken. A technológia bármilyen háztartási és kommunális gázkészüléknél alkalmazható, sőt egyes ipari berendezéseknél is szép eredményeket hozott. A technológia könnyen beszerelhető az adott gázkészülék vezetékére, és hosszú időn keresztül biztosítja a használat előnyét. A nem jelentéktelen beszerelési díj hamar megtérül.

Csináljunk csodagázt!

|  3373

Sokan gyógyulást várunk egy a televízióból kitekintő, szuggesztívnek gondolt szempártól; vagy hiszünk abban, hogy kanalak hajlítgatása bármiféle fizikai behatás nélkül természetes dolog. Porokat veszünk be, hogy fogyjunk, sport és diéta helyett. Vagy megveszünk egy terméket, amely hatékonyságát eddig semmilyen hivatalos mérés nem bizonyította. Igaz-e, nem-e? Ezt próbáljuk kideríteni.

Fűtéstechnikai és HMV-előállító hőcserélők

Lendvay Szabolcs |  7767
1 5 (1)

A lemezes hőcserélők az épületgépészetben az elmúlt évek során egyre nagyobb területet hódítottak meg, és mára szinte teljesen visszaszorították a csőköteges vagy más néven az építőelemes hőcserélőket. Forgalomban van még ma is spirálcsöves hőcserélő, mely jellemzően kisebb teljesítmények átvitelére alkalmas.

Mozgásukban korlátozottak fürdőszobai berendezései

Gyurcsovics Lajos |  2798

Régóta problémát jelent a mozgáskorlátozottak akadálymentes közlekedése az épületekben, bár napjainkban ez a kérdés egyre jobban az előtérbe kerül. Ez a mozgáskorlátozottak számára végre reményt mutat.

Külsőhőmérséklet-függő fűtési szabályzók bekötése

Bognár Gábor |  29 268
1

A külsőhőmérséklet-függő fűtési szabályzók beállításakor számos tényezőt kell figyelembe venni. Az alábbi cikkünkben ezeket kívánjuk bemutatni.

Tágulási tartályok méretezése

Cséki István |  58 171
2

Ebben a cikkben be szeretnénk mutatni, hogy mire kell odafigyelni a tágulási tartályok méretezésekor, milyen paramétereket kell figyelembe venni beépítésük előtt, hogy a megfelelő hatásfokot el tudjuk érni. Nyitott tartályokat egyre kevésbé használunk, mert már alig van szilárd tüzelésű fűtés, de a gáz árának emelkedése ismét ebbe az irányba fordította a szereléseket. Vidéken pedig sok helyen tartalékkazánt építenek be a gázkazán mellé, mert így a kertben keletkezett hulladékokat el tudják benne tüzelni.

Csapot, papot

Meyer József |  3911

Megáll az a vélekedés, miszerint egy armatúra karrierjének élettartamgörbéjét ugyanúgy megrajzolhatjuk, mint bármely más piacra dobott divatos termékét, amennyiben műszaki színvonalában, felhasználhatóságának egyszerűségében, formatervezettségében és univerzalitásában magára irányítja a felhasználók megkülönböztetett figyelmét. Ilyen rendkívül sikeres termékünk a golyóscsap.

3/4" BB golyóscsapok

|  2764

3/4" BB golyóscsapok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Újszerű megoldások a házi vízellátásban

G |  6050
1

Ma már Magyarországon a lakóépületek közműves vízellátása 80% feletti arányban megoldott. Emellett nem elhanyagolható azoknak az épületeknek (lakások, családi házak, mezőgazdasági épületek, gazdaságok) az igénye sem a gazdaságos ivóvíz-ellátására, amelyek nem kapcsolhatók be a közműrendszerbe. Valamint napjainkban a közüzemi díjak emelkedése miatt sokan fúratnak kutat, hogy így saját vízbázissal oldják meg vízellátásukat részben vagy egészben. Az ilyen épületek vízellátására szolgálnak azok a nyomásfokozók, amelyeket gyűjtőnéven házi vízellátó berendezéseknek nevezünk.

A Kéménykonferencia margójára

Veresegyházi Béla |  3799

Újabb konfliktus borzolja az épületgépész szakma kedélyeit, ezúttal újra egy kiállítás-konferencia kapcsán. Tavaly ilyenkor a Hungarotherm - Comfort Budapest verseny osztotta meg a gépészeket, és keserítette őket, most az épületgépész-kéményseprő ellentét tört felszínre a Kéménykonferencia kapcsán. Alábbi cikkeinkben ezt a problémakört járjuk körül.