Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Energiatakarékosság, környezetvédelem, wellness

2008/5. lapszám | Petró Gyula |  3103 |

Figylem! Ez a cikk 16 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Bolygónk vízkészleteinek 97,5%-a sós tengervíz, a fennmaradó 2,5% édesvíz, melynek csak körülbelül 0,5-1%-a az a víz, amely emberi fogyasztásra felhasználható. A tiszta víz Földünk egyik legértékesebb kincse, szervezetünk számára nélkülözhetetlen alkotóelem. Mégis több mint egymilliárd ember számára az egészséges és tiszta ivóvíz egyáltalán nem vagy csak részben elérhető, és ez többé-kevésbé a manapság tapasztalható gondatlan bánásmódnak, pazarlásnak és szennyezésnek köszönhető. Napjainkban egyre többet hallunk a vizek szennyezettségéről, a vízkő okozta problémákról és az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról.

Köztudott, hogy a víz egy kitűnő, univerzális oldószer, ezért a szüntelen körforgása során szinte minden anyagból, amivel találkozik, kiold valamennyit, és ezeket oldott vagy szilárd állapotban szállítja tovább. Mivel Magyarországon területenként különböző a talaj összetétele, a víz minősége is változik. Vannak olyan települések az országban, ahol például nagyon kemény a víz, vagy magas az arzén- és a vastartalom. A vízkezelői piac rendkívül széles választékot kínál a különböző minőségű vizek tisztítására, kezelésére. Az országban vannak olyan települések (számuk 300 feletti), ahol az ivóvíz arzéntartalma meghaladja az európai uniós hátértéket (10 μg/L). Pár éven belül meg kell oldani ezt a problémát, amelyre az Európai Unió pénzügyi támogatást nyújt. A megfelelő vízkezelő berendezések kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni, hogy milyen a nyersvíz.

A XX. század robbanásszerű ipari fejlődése, a korszerű és egyre bonyolultabb, kifinomultabb gyártási technológiák megkövetelték a kiszolgáló iparágak hasonló mérvű fejlődését. Ilyen szakág a vízkezelés is, ami az elmúlt 50 évben indult fejlődésnek. Az első korszerű vízkezeléssel foglalkozó cégek Magyarországon a rendszerváltás éveiben jelentek meg. Az élet minden területén, bárhova is tekintünk, találkozunk vízkezeléssel, úgy az energetikában, mikroelektronikában, mint az élelmiszeriparban, gyógyszeriparban, vagy az ivóvízellátásban. A modern ipari technológiák, kazánok, fűtési rendszerek élettartamát, valamint hatékonyságát nagyban befolyásolja a víz minősége. Mára már Magyarországon is elterjedt és széles körben ismert a vízlágyító berendezések alkalmazása és fontossága a kazántáp- és póttápvíz-előállítás területén. Segítségükkel megvédhetjük a vízkőlerakódás okozta károktól a fűtési rendszereket, és meggátolhatjuk a többlet energia-felhasználást, így környezetünket is óvjuk. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően néhány vízkezelő cég a vízlágyító berendezéseit már olyan vezérlőszelepekkel is szállítja, amelyek központi PLC-je méri a pillanatnyi lágyvízfogyasztást, az összes lágyított víz mennyiségét, visszakereshetők a regenerálási időpontok, regisztrálja a lágyvíz-csúcsfogyasztást, valamint ellenőrzi a regeneráló só mennyiségét is, ezzel segítve az üzemeltetők munkáját.

Az elmúlt évtizedben az energiatakarékosság és a környezetvédelem növekvő szerepének következtében olyan ipari és háztartási vízkezelő berendezések jelentek meg, amelyek nem csak a korszerű rendszereket védik meg, hanem környezetbarát technológiákat is alkalmaznak. Már több mint tíz éve hazánkban is jelen vannak olyan fejlett ipari vízkezelő rendszerek, amelyek lehetőséget adnak környezetszennyező technológiák helyettesítésére. Ilyen rendszer például a fordított ozmózis elvén működő membrán-szeparációs berendezés, amely a napi több ezer liter savat és lúgot használó, magas üzemeltetési költségű, környezetszennyező kation-anioncserélő sótalanító berendezéseket válthatja fel egy környezetbarát, költséghatékonyabb automatizált technológia alkalmazásával.

Manapság a magyar vízkezelés piacán is egyre nagyobb teret hódít az ultraszűrő membránkészülékek használata. Az oldott sókon kívül ezek a berendezések szinte minden mást kiszűrnek a vízből (akár 0,001 μm-ig is), ezért rendkívül jól alkalmazhatók azokon a területeken, ahol problémát jelent a magas lebegőanyag- illetve szervesanyag-tartalom. (Például a felszíni, kút- vagy talajvíz kezelés esetleg a víz vírus- és baktériumtartalma esetén.)

A piacvezető cégek segítségével hazánkba is eljutottak azok az új vízkezelő technológiák, melyek lehetővé teszik, hogy nagy tisztaságú, ún. ultratiszta vizet állítsunk elő, melynek elsősorban az elektronikai iparban és az energetikában van fontos szerepe. Ilyen technológia például az EDI (Elektromos Ionmentesítő), mely képes folyamatosan (regenerálási állásidő nélkül) rendkívül alacsony, akár 0,2-0,5 μS/cm alatti vezetőképességű víz előállítására környezetkárosító vegyszerek nélkül.

A lakossági felhasználók körében egyre többen szembesülnek azokkal a vízkő okozta problémákkal, melyekkel otthonukban találkoznak: eldugult csaptelepek, a csempéken, mosdókon és edényeken megjelenő vízkőlerakódások, romló hatékonysággal működő fűtőrendszer, a megszokottnál magasabb energiafelhasználás és magasabb havi költségek. A legtöbb cég termékpalettáján szerepelnek olyan vízlágyító berendezések is, amelyeket a lakosság számára fejlesztettek ki (központilag beépíthető, kompakt, esztétikus kivitel), ezért az ipari felhasználás mellett egyre elterjedtebb a különböző vízkezelési technológiák alkalmazása a háztartások körében is. Elsősorban a központilag beépíthető vízlágyító berendezések alkalmazása mutat növekvő tendenciát az elmúlt 5-10 évben, de emellett egyre jobban elterjedt az ivóvíz szűrésére használt készülékek alkalmazása is. Az aktívszénszűrők, ultraszűrők, UV-csírátlanítók és fordított ozmózisos szűrők térhódítása elsősorban azzal magyarázható, hogy az emberek egyre környezettudatosabban szeretnének élni, és előtérbe kerülnek a kényelmi szempontok is.

A háztartások számára gyártott központi vízlágyító berendezések terén a legfontosabb szempont az, hogy kompaktak és esztétikus megjelenésűek legyenek, ezért a gyantatartó oszlop integrált a sóoldó-tartállyal egy közös kabinetben, ami akár színes műanyagból is lehet. Néhány gyártó a kisebb, ipari, szakaszos üzemű berendezéseket is hasonló módon gyártja annak érdekében, hogy kevesebb helyet foglaljanak el a készülékek. Az ipari design tehát megjelent a vízkezelő berendezéseket gyártó iparágban.

A berendezések élettartalmának meghoszszabbításának igényén kívül megjelentek az emberi egészség védelmét és az életminőséget javító vízkezelő berendezések. Egy 80 kg-os felnőtt ember testtömegének 60-70%-a víz, ez kb. 54 liter. Egy ember évente 1000 liter folyadékot iszik meg. A veséinken naponta 180 liter testnedv áramlik át. Nem mindegy tehát, milyen minőségű vizet iszunk meg. Megjelentek a vízkezelő piacon azok a készülékek, amelyek nem csak szűrik, hanem vitalizálják is a vizet. Van olyan egyszerű háztartási vízkezelő készülék például, hogy ha a kávéfőzőben az ezzel kezelt vizet használjuk, akkor a kávé zamata és illata nagyságrendekkel jobb lesz. Gondoljunk csak bele, régen a sörgyárakat olyan forrásra telepítették, ahol a víz minősége, zamata kitűnő volt. Találhatunk már olyan vízkezelő készülékeket, melyeket wellness-szalonokban, sportközpontokban használnak, mivel magnéziummal vagy oxigénnel dúsított vizet állítanak elő.

Nem csak a vezetékes víz ízének, minőségének javítására van mód. Fúrt kutak esetében is lehetőség van vízkezelésre, hiszen az iparban használt technológiákat az elmúlt évtizedekben történt fejlesztéseknek köszönhetően sikerült úgy átalakítani, hogy a lakosság számára is felhasználható legyen. Magyarországon is egyre több olyan cég jelenik meg a piacon, amely vízkezeléssel foglalkozik, ezért a vásárlók oldaláról is egyre nehezebb döntés, hogy melyik céget válasszák egy-egy kivitelezésre. Az ár mellett fontos szempont, hogy az adott cég milyen kutatás-fejlesztési, milyen szervizháttérrel rendelkezik, valamint milyen alapanyagokból szereli össze a berendezéseit, és milyen engedélyekkel rendelkeznek a készülékek. Egy cégről sokat elárul beszállítóinak listája, valamint hogy a kapcsolattartás keretében milyen szolgáltatást biztosítanak az ügyfelek számára. Ezek közül a legfontosabbak: a karbantartás, a megfelelő szerviz-szolgáltatás, a szaktanácsadás, a folyamatos alkatrészellátás, illetve a berendezések működésének folyamatos felügyelete. Fontos, hogy az adott cég nagy figyelmet fordítson a készülékek gyártásához felhasznált alapanyagok kiváló minőségére (CE-minősítés, ISO szerinti gyártás), valamint a legkorszerűbb technológiákat alkalmazza a gyártás során, hiszen a vízkezelő berendezések megbízható működése elengedhetetlenül fontos, mivel az üzemeltetőknél egy esetleges pár órás termeléskiesés is nagy veszteséget jelenthet. Ha pedig még az egészségünkkel is komolyan akarunk törődni, akkor csak olyan vízkezelő készüléket vásároljunk, amelyet tekintélyes európai és magyar minősítő intézetek engedélyeztek, illetve gyártásuk is itt történik.