Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2017. november

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Megtérülnek az energiahatékonysági fejlesztések

Kiss István |  1039

Komoly piaci átrendeződés várható a 2015 szeptemberétől több lépésben bevezetésre került európai uniós, a környezettudatos tervezésre vonatkozó szabályozás miatt, ami 2017. szeptember 26-tól újabb energiahatékonysági korlátozásokat ír elő. Két termékcsoportot érint a szeptemberben életbe lépett módosítás, a vízmelegítőket és a melegvíztárolókat.

Gyakorlati gázszerelési tapasztalatok konvektorcserék előtt

Lantos Tivadar |  1677
1 4 (1)

Elindultak az országban a gázkészülékek, gőzerővel folyik a karbantartás, a tisztítás, a lakosság nagy része csak most eszmélt rá, hogy fűteni kell. Közben a konvektorokat is cserélni fogják. Nézzünk bele a gázszerelők mindennapjaiba!

Kamerák

az épületgépészetben és azon túl

Rácz Zoltán |  7451

Ma már nincs olyan szakma, melyben a munkavégzést ne segítené nagymértékben a technika, így az újdonságok ismerete, alkalmazása nélkülözhetetlen, de legalábbis ajánlott, ha elégedett megrendelőket szeretnénk. Miben tudják segíteni egy épületgépész munkáját a kamerák?

Épületgépészeti csővezetékek szerelése

Rácz László |  10 235

A csővezetékek feladata, hogy valamilyen közeget (folyadékot, gázt, gőzt vagy szilárd anyagot) továbbítsanak, illetve vezessenek. A csöveket rendeltetésszerű használatukhoz különböző csővezetéki elemekkel, illetve csőszerelvényekkel építik össze.

Vészjelzők

vezeték nélküli helyi hálózatba kötése

Bognár Gábor |  8294

Nem telik el úgy hét, sokszor nap sem, hogy ne értesülnénk lakástűzről vagy szén-monoxid-mérgezésről. Ha belegondolunk abba, hogy jellemzően sajnos tragédiának kell történnie ahhoz, hogy az esetből hír legyen a médiában, elképzelhetjük, hogy milyen mértékű probléma ez valójában. Ahhoz, hogy minél kevesebb tragikus kimenetelű tűzeset és szén-monoxid-mérgezés legyen, fontos, hogy az ingatlanban tartózkodók a veszélyről időben értesüljenek, és az ingatlant minél gyorsabban elhagyják.

Mielőtt perre mennénk

Lantos Tivadar |  7219

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv bő négy éve működik, ez idő alatt több száz esetben kérték ki az elszámolási vitába bonyolódott felek a társaság véleményét. Jellemzően kisvállalkozók adták be a kérelmeket néhány millió forintos összegekről, de nagyobb ügyek is előfordulnak.

Dizájnkazánok

Forradalom a fűtéstechnika területén

Czire Attila |  7494

Az elmúlt évtizedekben a fűtéstechnika (is) hihetetlen fejlődésen ment keresztül, eljutva a vegyes tüzelésű kazánoktól a kondenzációs gázkészülékekig. A fejlődés nemcsak a hatékonyság területén volt rendkívüli, hanem a formavilág tekintetében is: megjelentek a dizájnkazánok. Utánajártunk, hogy ezek árazása csak a futurisztikus megjelenésnek szól-e, vagy minőségükben, technikai tudásukban is felső kategóriás termékre számíthat a vásárló.

Hideg-e a hideglevegő-csatorna?

Malinoczki Judit |  884

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap szerkesztése során sok olyan helyesírási kérdésbe botlottunk, amelyek megválaszolása közel sem egyértelmű. Számos olyan példa hozható, amelyet tradicionálisan helytelen írásmóddal vagy éppen többféle módon használ a szakma. A jövőben egy-egy rövid cikk erejéig kitérőt teszünk a szakmai helyesírás területére, néhány példát kiragadva – a rájuk vonatkozó szabályok ismertetésével – próbáljuk érthetővé, egyértelművé tenni a helyes írásmódot.

Sugárözönben élünk

Tények és tévhitek a padlófűtésről 2.

Kardos Ferenc |  22 386
1 4 (1)

Az elektromos fűtőfólia, fűtőfilm erős gerillamarketinggel, fizikát meghazudtoló szlogenekkel reklámozza önnön jóságát. Vajon mi igaz mindebből? Műszaki szakembereknél a mérés dönt, mert a műszer nem hazudik.

Leágazások létesítése meglévő csővezetékekben

Czire Attila |  1153
2 5 (2)

A felújítási munkák során rengeteg idő takarítható meg a leágazások létesítésének alapos végiggondolásával és korszerű technológiák választásával. A rendszer leürítésével járó hagyományos módszerrel szemben már eddig is léteztek alternatívák, ezek mellé sorakozott fel, valóban korszerű megoldásként a gyújtótöltetes T-elem, amely továbbfejlesztett aktiválót is kapott. Cikkünkben megvizsgáljuk a különböző technológiák előnyeit és hátrányait.

Elektronikus, infrás csaptelepek

Áttekintő táblázat

|  7090

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Víztakarékosság elektronikus szerelvényekkel

Gyurcsovics Lajos |  8499

A szeptemberi számban olvasható „Víztakarékos csaptelepek” című cikk folytatásaként indítom a következő gondolatmenetet, amelyben az elektronikus vezérlésű szerelvényekkel fogok foglalkozni.

A gázszolgáltatás kezdete Magyarországon

Dobai Gábor |  2131

Mint ahogy a világ közelebbi és távolabbi tájain, úgy Magyarországon is a gázszolgáltatást a világítás iránti igény hívta életre. A földgázt, vagy ahol nem volt, ott a mesterségesen előállított világítógázt (községi gázt, városi gázt) kezdetben majdnem kizárólag világításra használták.

Ex-es termékek forgalmazása

a jogszabályok tükrében II.

Rátai Attila |  1194

Röviden összefoglalva az eddigieket: ahhoz, hogy robbanásveszélyes környezetben alkalmazott termékeket gyártsunk és forgalmazzunk, a terméknek meg kell felelnie a rá vonatkozó követelményeknek. Az, hogy milyen követelmények vonatkoznak rá, és hogyan kell az ezeknek való megfelelőséget ellenőrizni, kiderül a 35/2016. (IX. 27.) NGM rendelet, a potenciálisan robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazásra szánt berendezések és védelmi rendszerek vizsgálatáról és tanúsításáról szóló jogszabályból.

HKVSZ konferencia

Szenior Szakmai Baráti Kör

Várkonyi Nándor HKVSZ főtitkár |  7374

Izgatottan vártuk a szeptember tizenharmadikát. Tévedés ne essék, nem azért, mintha babonásak lennénk, hanem mert erre a napra hívtuk meg egy vacsorával egybekötött baráti beszélgetésre a hűtős-klímás szakma „nagy öregjeit” egy angyalföldi étterembe. Felfokozott várakozásunk nem volt hiába, hiszen a meghívott vendégek közül szinte mindenki megjelent a találkozón.

Hűtőházak létesítése, működése

Csizmazia Gábor |  8290
1 5 (1)

Hazánkban a multi kereskedőcégek meghonosodásával megjelent az igény a nagy méretű hűtőházakra és logisztikai központokra. Ezekben a logisztikai központokban szükség van hűtetlen, normál és mélyhűtő terekre is. Miután az áruk mennyisége miatt ezekben a raktárakban targoncákat és egyéb szállítóeszközöket is alkalmaznak, ezért a hűtőkamráknak is extrém nagy méretűnek kell lenniük, ami viszont speciális gépészetet és egyéb speciális kisegítő berendezéseket igényel.

Kb. 3 kg-os, akkumulátoros fúró-, vésőkalapácsok

Összehasonlító táblázat

|  1034

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adat-lapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Fúrás, vésés: ez is klímaszerelés!

Lantos Tivadar |  1616

A klímaszerelők számára elengedhetetlen a jó minőségű szerszám, mellyel hatékonyan és célirányosan lehet dolgozni. A faláttörések kialakítása, a hornyok vésése, a fúrás nem a legkellemesebb elfoglaltság a klímaszerelés során, de a szép szerelésnél elengedhetetlen a pontos kialakítás. Összehasonlító táblázatunkban a kisebb akkus fúró-, vésőkalapácsokkal foglalkozunk.

A lélegző otthonokért tenni kell!

Szűcs Róbert |  1020

A napjainkban épült házakban, lakásokban, irodákban már elengedhetetlen a szellőztetőrendszer. Nem a falazat hőszigetelése miatt van erre szükség, hanem a jól záródó nyílászáróknak köszönhetően, mert az épületek légtömörekké váltak.

Zseniális újításként adta el a gagyi légkezelőt

Nem vetett szelet, mégis vihart aratott

Bokor András |  1344

Nagy bátorságra vall, ha valaki olyan berendezést ad el, épít be egy lakásba, amely a saját kútfejéből pattant ki, és egymaga – akár a szakma ellen is –, sokkal kiválóbbnak gondol, mint a konkurens termékeket. A nagy gyártók éveket és eurómilliókat fektetnek kutatásba, fejlesztésbe, kiváló mérnökök és kutatók egész hada dolgozik egy-egy új készüléken, mire az kereskedelmi forgalomba kerülhet. A szabadalmi oltalom alatt álló ellenáramú légkezelő – amely egy építőmérnök-feltaláló agyszüleménye – rövid úton lett közjegyzői eljárás tárgya, nem kis bosszúságot okozva a laikus felhasználónak.