Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Rátai Attila

villamosmérnök, műszaki felügyelő

 34 015 | |

Rátai Attila cikkei

Rátai Attila

Mielőtt a gépész villanyszerelésbe kezdene

2018. április 10. |  2443
1 5 (1)

Azt hihetik, kedves olvasóim, hogy el akarom venni a kedvüket a villanyszereléstől, pedig igen. Nézzük rögtön, hogy milyen alapvető szabványoknak kell megfelelni a gépész-villanyszerelőknek.

Rátai Attila

A villanyszerelésről gépészeknek

2018. február 2. |  9327

Gyakran találkozunk olyan épületgépészeti kivitelezőkkel, akik villanyszerelést is végeznek – villanyszerelői végzettség nélkül. Most azt fogjuk megvizsgálni, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki villanyszerelői tevékenységet végezzen, illetve milyen dokumentumokkal kell rendelkezni a munka elvégzése után.

Rátai Attila

Ex-es termékek forgalmazása

a jogszabályok tükrében II.

2017. november 3. |  1209

Röviden összefoglalva az eddigieket: ahhoz, hogy robbanásveszélyes környezetben alkalmazott termékeket gyártsunk és forgalmazzunk, a terméknek meg kell felelnie a rá vonatkozó követelményeknek. Az, hogy milyen követelmények vonatkoznak rá, és hogyan kell az ezeknek való megfelelőséget ellenőrizni, kiderül a 35/2016. (IX. 27.) NGM rendelet, a potenciálisan robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazásra szánt berendezések és védelmi rendszerek vizsgálatáról és tanúsításáról szóló jogszabályból.

Rátai Attila

Ex-es termékek forgalmazása

A jogszabályok tükrében

2017. október 3. |  1462

Amikor a robbanásveszélyes környezetben használt termékek szóba kerülnek, csak annyit szoktam kérdezni beszélgetőpartneremtől, örül-e annak, hogy van valahol egy köbméternyi irat, amely azt bizonyítja, hogy a gyermek tápszerét kellőképpen bevizsgálták, ellenőrizték és azóta is folyamatosan górcső alatt tartják?

Rátai Attila

MSZ EN 60079-0

Berobbanunk a köztudatba VII.

2017. szeptember 4. |  2024

Folytatjuk az MSZ EN 60079-0 szabvány ismertetését, ezúttal a fényforrások által okozott robbanásveszély kiküszöbölésével fogunk foglalkozni. Mondhatnánk úgy is, a cél az, hogy egy fényforrás csak az előre eltervezett módon töltse be fénnyel a teret, ha lehet hő és hanghatás nélkül. Folytassuk tehát cikkünket a lámpatestekre vonatkozó kiegészítő követelmények ismertetésével.

Rátai Attila

MSZ EN 60079 – Robbanóképes közegek

Berobbanunk a köztudatba VI.

2017. július 7. |  1217

Ahogy megígértük, folytatjuk az MSZ EN 60079-0 ismertetését. Most a kúszóáramutak, légközök, névleges áramok, hőmérséklet és egyéb villamos jellemzők által okozott robbanásveszély kiküszöbölésével fogunk foglalkozni.

Rátai Attila

Berobbanunk a köztudatba VI.

MSZ EN 60079-0 Robbanóképes közegek, gyártmányokra vonatkozó általános követelmények

2017. június 2. |  779

Tovább folytatjuk az MSZ EN 60079-0 elemzését. Most sok apróságból fogunk szemezgetni. Természetesen, mint ahogyan egy apró szikra nagyot tud szólni, ezek a kis bekezdések is igen nagy jelentőséggel bírnak a robbanásbiztosság tekintetében.

Rátai Attila

Alapvetések

Berobbanunk a köztudatba V.

2017. május 3. |  7071

Fejmosást kaptam, megérdemeltem, szánom bánom bűnömet. Ha már robbanásveszélyes terek, jó lett volna egy kis alapozás. Ezért arra gondoltam, hogy a mostani cikket az égés, robbanás és egyéb ellenőrizetlen formában kellemetlen dolgok alapvető ismertetésének szánom.

Rátai Attila

Berobbanunk a köztudatba

MSZ EN 60079-0-Robbanóképes közegek: Gyártmányokra vonatkozó általános követelmények II.

2017. április 3. |  8486

Igen áldásos számomra ez a cikksorozat. Azzal foglalkozhatok, amit szeretek, és az a munkám, hogy jobban megtanuljam. Ebben a szellemben folytatom az MSZ 60079-0 szabvány ismertetését. Eddig is sok érdekes dolgot ismerhettünk meg, és még csak a szabványnak körülbelül a harmadánál járunk. Fejtegetésünket a nemfémes tokozásokkal és tokozásrészekre vonatkozó szabványi követelményekkel folytatjuk.

Rátai Attila

Berobbanunk a köztudatba III.

MSZ EN 60079-0-Robbanóképes közegek: Gyártmányokra vonatkozó általános követelmények

2017. március 5. |  1328

Ahogy ígértem, folytatjuk az MSZ EN 60079-0 ismertetését. Sok érdekes dologgal fogunk találkozni, többek között azzal, hogy rádióhullámmal nem csak távirányítót használva lehet robbantani.

Rátai Attila

Berobbanunk a köztudatba II.

MSZ EN 60079-0-Robbanóképes közegek, gyártmányokra vonatkozó általános követelmények

2017. január 27. |  1436

Amikor jelentkeztem a robbanásbiztos berendezések kezelője tanfolyamra, kicsit aggódtam, hogy száraz lesz az anyag, de tévedtem. Érdekes volt az égésről, robbanásról tanulni, ebből a sajátos szemszögből. Itt tényleg minden órán és egyéni felkészülés alkalmával csak a felismerés nőtt, hogy mennyi mindent kéne erről tudni.

Rátai Attila

Berobbanunk a köztudatba

2016. december 10. |  7316

Amíg ezt átvitt értelemben tesszük, semmi baj, azonban ha szó szerint történik, az már némi kellemetlenséget is magában foglal. Kevés olyan terület van, ahol annyira egymásra vannak utalva a gépész és a villamos kollégák, mint a potenciálisan robbanásveszélyes közegekben végzett munka során.

Rátai Attila

Az EPH rejtelmei II.

Villamosság vs. gépészet

2016. november 12. |  1377

Persze el lehet viccelődni azzal, hogy egyik szakma fontosabb, hogy a festő az építkezési tápláléklánc legalja, hogy a kőműves azért van, hogy újra megcsináljuk, amit szétvésett – de ennek semmi értelme. (Szeretnék egyszer villanyszerelőként annyi megbecsülésben részesülni, mint egy burkoló, asztalos vagy festő – mert ugyebár ki hallott már olyat, hogy az ügyfél megkapta álmai vezetékezését vagy alternatív kapcsolóját?) A lényeg, hogy van a villamos szakma, és van a többi.

Rátai Attila

Az EPH rejtelmei

Villamosság vs. gépészet

2016. szeptember 10. |  7566
1 4 (1)

Áll a kisfiú a sarkon, és zokog… — Miért bőgsz, kisfiú, itt a sarkon, he? — kérdezi az arika bácsika. — Nem tudom, hogy mit mondott az anyukám; Csabikám, hozz egy kiló PE-vezetőt, vagy Gyuszikám, hozz egy kiló földelővezetőt — bömböl tovább a kis husimusi. — Nagyon egyszerű, hát hogy hívnak? — EPH-nak… — De idióta neved van!

A fürdőhelyiségek szabványai

2013. március 10. |  26 967
2 4 (1)

Villamos oldalról a tapasztalat szerint a fürdőhelyiségekkel kapcsolatos kivitelezések vonatkozásában történnek a legnagyobb melléfogások. Nézzünk szét ezen a területen.