VGF&HKL szaklap

Az EPH rejtelmei

Villamosság vs. gépészet

2016/9. lapszám | Rátai Attila |  791 | |

Az EPH rejtelmei

Áll a kisfiú a sarkon, és zokog… — Miért bőgsz, kisfiú, itt a sarkon, he? — kérdezi az arika bácsika. — Nem tudom, hogy mit mondott az anyukám; Csabikám, hozz egy kiló PE-vezetőt, vagy Gyuszikám, hozz egy kiló földelővezetőt — bömböl tovább a kis husimusi. — Nagyon egyszerű, hát hogy hívnak? — EPH-nak… — De idióta neved van!

Tűz és víz, mondhatnánk, de már a hasonlat is igazságtalan lenne. Hiszen például egy kazánban tűz is és víz is van – és persze villamosság is. Tehát a csodálatos hasonlatomat így kellett volna kezdenem: tűz-víz és villamosság. De így is igazságtalan, mivel ezzel azt sugallnám, hogy a villamosság csak ⅓ annyira értékes, mint a többi.

Kedves olvasók, ha eddig nem találták volna ki – amit nem csodálnék –, egy olyan témát boncolgatunk, amely egyaránt érinti a gépészeket és a villamossági szakembereket is.

Sokszor halljuk, hogy a gázos nem veszi át a villamos szakemberek által kivitelezett madzagolást, sőt, az ügyfél előtt osztja a tudományságot, hogy mennyire vacak, hiányos stb. a kivitelezés. Ez több okból is gáz.

  1. Nem ért hozzá.
  2. Eddig akárhány ilyen átvételt láttam, a szolgáltató emberének csak azért adtak több ezer forintot, hogy ne legyen szemét. De azért is fizetnünk kell, hogy ne legyen hülye?

Egy eset…

Egyik alkalommal pont a barátomnak segítettem a lakásában, amikor jött a szolgáltató meósa átvételre. Iszonyat unszimpatikus volt; gondolom, annak, aki naponta öt-hat alkalommal megzsarolja az ügyfelet, egy idő múlva átértékelődik a lelkiismerete.

Ahogy ott teszek-veszek, fél füllel hallom – valójában két füllel, ez csak egy szólás –, amint az átadó gázos mondja: „ő az érintésvédelmis, iderendeltük”. Mikor elment a meós, a gázos elmondta, hogy ő is kapott pénzt, hogy átvegye. (Kedves szerkesztőmnek mondanám, hogy két tanú előtt mondta – bár nem hiszem, hogy bármelyik is perelne.)

Felmerül a kérdés, miért kell egyáltalán hazudni, hogy elnyerjék a kegyét? Miért kell egyáltalán elnyerni a kegyét? De ne ijedjenek meg a kedves, jó értelemben gázos olvasók, nem fogjuk itt a szakma nürnbergi perét lefolytatni – elvégre egy diktátornak sem azt kell először megtanítani, hogy adja át a helyét az „alacsonyabb” rassz képviselőjének a helyet a buszon, hanem azt, hogy ne gyilkolássza őket.

Éppen ezért most átrágjuk az EPH kérdését – noha azt nem tudom garantálni, hogy nem kell azért fizetni, hogy átvegyék az egyébként hibátlan munkát, de azt igen, hogy innentől kezdve nem fogja tudni a villamos szakembereket a hátuk mögött ez a pár jó képességű lejáratni.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EPH