Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2016. szeptember

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ErP

A tájékoztatás nem jog, hanem kötelezettség!

Veresegyházi Béla |  8335

Ismert mindenki előtt, hogy 2016. július 1-jétől 30 kW-ig lényegében csak a kondenzációs kazánok felelnek meg a hatásfok-követelményeknek, nyílt égésterű készüléket csak kivételesen, gyűjtőkéményes épületben lehet beépíteni. E célra az egyes gyártók 1-1 típust még gyárthatnak, a kereskedők pedig forgalmazhatják ezeket. Viszont információink szerint július 1. óta is boldog-boldogtalan vásárolhat, és vásárol is nyílt égésterű gázkészüléket, mert a kereskedőknek (egyesek szerint) nincs kötelezettségük arra, hogy ne adhassák el azt bárkinek.

Szavak nélkül

Szerelési útmutatók – lépésről lépésre

Támogatott cikk |  8490

Amikor egy kivitelező Geberit termék beépítésére kap megbízást, a munkát akkor is komolyabb gond nélkül el tudja végezni, ha korábban még nem találkozott az adott termékkel. Különösen új termékek esetén nem kikerülhető, hogy a beépítés megkezdése előtt a szerelési útmutatót áttanulmányozza. Minden Geberit termék kiszállítása szerelési útmutatóval együtt történik.

Az EPH rejtelmei

Villamosság vs. gépészet

Rátai Attila |  7552
1 4 (1)

Áll a kisfiú a sarkon, és zokog… — Miért bőgsz, kisfiú, itt a sarkon, he? — kérdezi az arika bácsika. — Nem tudom, hogy mit mondott az anyukám; Csabikám, hozz egy kiló PE-vezetőt, vagy Gyuszikám, hozz egy kiló földelővezetőt — bömböl tovább a kis husimusi. — Nagyon egyszerű, hát hogy hívnak? — EPH-nak… — De idióta neved van!

Északi mustra

Lantos Tivadar |  7510

Immár a július 1-jei ErP határnap után legelőször Esztergomban és környékén látogattuk meg az épületgépész kereskedőket. Az eredmény nem túl fényes, tisztelet a kivételnek, az üzletek nem igazán hozták a szakmailag elvárható színvonalat. A négy kereskedésből talán egy mondható olyannak, ahová máskor is szívesen visszamennénk.

GAD vagy CPR?

Szabó Tamás |  7467

Évek óta éles vita folyik arról, hogy ki is ellenőrizze a túlnyomásos égéstermék-elvezető rendszereket, különös tekintettel a készülékkel együtt tanúsított elvezetőkre. A gázos szakma szerint ehhez semmi köze sincsen a kéményseprőnek, a kéményseprők szerint a gázosnak. Ez a vita az elmúlt hónapokban felerősödött, köszönhetően annak, hogy megjelent az MBSZ módosítása.

Lehet-e egy lapon írni az ISO 9001 és az ISO 50001 szabványokról?

Czelleng Arnold |  1115

A kérdés megválaszolása előtt újabb kérdést teszünk fel: mi az oka, hogy a nagyvállalatok hatósági felügyelet alatt álló kötelező energetikai auditját kiválthatja a piaci szereplők között létrejövő ISO 50001 tanúsítási eljárás?

Miként szolgálhatja önt a legjobban tanúsított irányítási rendszere?

Szabó Mirtill |  954

Bizonyára sokak számára ismert az „ISO” kifejezés, amelyet a hétköznapokban hallhatunk akár pályázatok kapcsán, akár beszállítói státuszok megszerzése, megtartása vonatkozásában.

Több árbevétel az alapszerelésben

Szebellédi Tamás |  1021

Sok megrendelő nem ismeri az alapszerelés lehetőségeit. Ebből kell az épületgépész szerelőnek kiindulnia.

Őszintén az energiahatékonyságról

Támogatott cikk |  7406

Szakmai Nap a VGF, az e-gépész és az MMK Épületgépészeti Tagozata szervezésében, a helyi gázszolgáltató és kéményseprő képviselőjével, fórummal.

Épített zuhanyzók

|  7443

Miért éri meg épített zuhanyzót kialakítani a megszokott zuhanykabinokkal szemben? Sokan nem mernek belevágni, talán mert csupán a bevált és hagyományos módszereket helyezik előtérbe.

Románia szénhidrogénkészletei

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XX.

Dobai Gábor |  7645

Korábban már láttuk, hogy a száz évvel ezelőtti fölfedezések hatására milyen szakszerű és felelősségtudattól áthatott szerepet szántak tudós eleink Magyarország gazdaságában az erdélyi földgáznak. A 159 éve kitermelés alatt álló olajkészletek mennyisége Romániában is folyamatosan csökken, de az akkor még felfutóban lévő román olajmezők folyékony aranyához való hozzáférés mindkét világháborúban sorsdöntő volt.

Kondenzációs kazánok és füstgáz-elvezetéseik

|  863

E címmel már jelent meg táblázatunk idén áprilisban. Akkor a képen látható terv alapján, álnéven kértünk árajánlatokat épületgépészeti kereskedésektől adott kazánmárkára és füstgázelvezetésére. Most másképp csináltuk.

Árajánlatok a VGF által küldött tervre, magyarországi gyártóktól

Áttekintő táblázat

|  1155

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Kondenzációs gázüzemű tüzelőberendezések polipropilén béléscsöves égéstermék-elvezetői

Áttekintő táblázat

|  962
1 5 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Képviseletet nyitott a BIASI Magyarországon

Támogatott cikk |  1495

A hazai építőipar fejlődése lehetővé teszi azt, hogy új gázkészüléktechnológiával rendelkező cégek is leányvállalatot alapítsanak hazánkban. Ritka manapság, hogy egy olyan szereplő érkezzen a piacra, amely már több mint 20 éve itt van, de eddig képviselettel még nem rendelkezett. Eddig.

A IX. Országos Kéménykonferencia határozatai

|  892

A Kéménykonferencia határozatai remekül összefoglalják kémény- és kazánügyben a teendőket. Reméljük, mindez a döntéshozók figyelmét sem kerüli el.

Már tesztelési fázisban van a Planpipe legújabb verziója

avagy készül a Winwatt-Planpipe kommunikáció

Támogatott cikk |  1463
1

A Pipelife AutoCAD alapú tervezőszoftvere – a Planpipe – eddig is alkalmas volt épületek téli hőszükségletének meghatározására az MSZ EN12831 szabvány szerint, de a nyári hőterhelés-számítást nem lehetett vele elvégezni. A tavaly tavasszal elkészült Planpipe-verzióval már elvégezhető a Radopress Watt fal- és mennyezetfűtési, -hűtési rendszerek megrajzolása és hidraulikai méretezése is, de a hőterhelés-értékek bevitelére eddig csak manuálisan, helyiségenként volt lehetőség.

REHAU szaniterbox, RSB és RSB+

A nyereség maximalizálása, a reklamáció veszélyének minimalizálása

Támogatott cikk |  1392

A higiénikus ivóvízhálózat létesítése során kiemelt szerepe van az átgondolt kiviteli tervnek, méretezésnek és a választott szerelési anyagoknak. De mit ér a jó terv, a minőségi anyagok, ha a beépítés nem a megfelelő színvonalon készül el?

Nők a VGF szakmában

Támogatott cikk |  1009

Szeptember 30-ig tartó akciónkban azon hölgyek jelentkezését várjuk, akik szakképesítéssel rendelkeznek a víz, csatorna, gáz, fűtés, klíma, hűtéstechnika szakterületen, vagy kéményseprő szakmai végzettségük van.

Kérdések válaszok nélkül

|  7496

Újabb HR-I-es (korábbi nevén HLH I-es) cég vezetőjével beszélgettünk. az Eszkimó Magyarország zrt. csaknem 20 éve van a hűtés- és klímatechnikai piacon, a kereskedés, a kivitelezés mellett az oktatásban is letették névjegyüket.

Energiacímke és teljesítménynyilatkozat

a hővisszanyerős szellőztetőknél

Tóth István |  7507

Örömteli módon január 1-től az energiacímke és a teljesítménynyilatkozat bevezetésével a szakembereknek és az építkezőknek sokkal könnyebb dolguk van a szellőztető gépek kiválasztásánál. Ezeknek a dokumentumoknak a célja ugyanis az összehasonlíthatóság megkönnyítése.

Mennyezetre szerelhető termoventilátorok

Összehasonlító táblázat

|  7580

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

A termoventilátorokról

Halász Csaba |  7903

Ipari fűtéstechnikai rendszerek gyakorta használatos hőleadó berendezése a termoventilátor. A berendezés fő alkotóelemei a hőcserélő, a ventilátor és a burkolat, kifúvó zsaluzattal. A hőhordozó közeg által melegített keresztáramú hőcserélőn a ventilátor fújja át a felmelegítendő levegőt, amely a burkolat megfelelően kiképzett nyílásain át lép be a fűtendő térbe.

Konténerhűtő elpárologtató jegesedési problémája

|  1539

A használt konténerből kialakított hűtőkamra jó megoldás azoknak, akik nem tudnak, akarnak nagy épületeket bérelni hűtési célra. A hőcserélő jegesedése ebben az esetben nagyobb probléma, így a leolvasztást is gyakrabban kell elvégezni. De mi van, ha a leolvasztás-véghőmérséklet érzékelő szonda elmozdul? Egy ilyen történetnek jártunk utána Jakucs Tiborral és Faludy Gáborral, a Soós és Társa Hűtőtechnikai Zrt. két szakemberével.

Szellőztetés vezérlése

laptopról, tabletről vagy akár okostelefonról

Támogatott cikk |  7758

A szellőztetés könnyű és kényelmes kezelése határok nélkül. Használja saját megszokott eszközeit a vezérlésre! Nincs szükség programok telepítésére, applikációk letöltésére.

Hőszivattyút terveztek, de a villanykazán működött

Lantos Tivadar Bokor András |  1327
2 4 (2)

Elektromos kazánnal fűteni egy irodaépületet nem éppen energiatakarékos vagy költséghatékony megoldás, főleg akkor, ha a kiegészítő fűtésnek szánt berendezés a hibás tervezői gondolkodás miatt átveszi a főszerepet. Történetünk ez alkalommal egy építészeti nívódíjjal is kitüntetett, impozáns irodaház rossz, és az „olcsósítás” áldozatává vált gépészetét mutatja be. Bokor András igazságügyi szakértői rovata.

A klímaberendezések szereléséhez szükséges segédanyagok

Csizmazia Gábor |  1150

Jó klímakészülékhez megfelelő minőségű segédanyagok dukálnak, ezeket vesszük cikkünkben sorra.

Olcsó, legális pénz a cégkasszából

Lantos Tivadar |  965

Akinek cége van, és nem egyéni vállalkozó, annak komoly fejtörést okoz, hogyan vegyen ki plusz pénzt kevesebb teherrel cégéből akár a saját, akár a munkavállalói számára. Erre az egyik legjobb megoldás a cafeteria rendszere.