Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ErP

A tájékoztatás nem jog, hanem kötelezettség!

2016/9. lapszám | Veresegyházi Béla |  1118 |

ErP

Ismert mindenki előtt, hogy 2016. július 1-jétől 30 kW-ig lényegében csak a kondenzációs kazánok felelnek meg a hatásfok-követelményeknek, nyílt égésterű készüléket csak kivételesen, gyűjtőkéményes épületben lehet beépíteni. E célra az egyes gyártók 1-1 típust még gyárthatnak, a kereskedők pedig forgalmazhatják ezeket. Viszont információink szerint július 1. óta is boldog-boldogtalan vásárolhat, és vásárol is nyílt égésterű gázkészüléket, mert a kereskedőknek (egyesek szerint) nincs kötelezettségük arra, hogy ne adhassák el azt bárkinek.

Van-e törvényi kötelezettsége a kereskedőnek, hogy tájékoztassa a vevőt arról, hogy csak kivételes esetben szeretethet fel magánál nyílt égésterű gáztüzelő berendezést? Van-e szankció, ha nem teszi? Ha a vásárló a tájékoztatás ellenére is ragaszkodik a vásárláshoz, akkor el kell neki adni a berendezést? Ilyen esetben értesítendő valamilyen hatóság?

Ezeket a kérdéseket tettük fel a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnak, akik gyorsan válaszoltak is nekünk. Íme a levelük.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

ErPKereskedelem