Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Lehet-e egy lapon írni az ISO 9001 és az ISO 50001 szabványokról?

2016/9. lapszám | Czelleng Arnold |  584 |

Lehet-e egy lapon írni az ISO 9001 és az ISO 50001 szabványokról?

A kérdés megválaszolása előtt újabb kérdést teszünk fel: mi az oka, hogy a nagyvállalatok hatósági felügyelet alatt álló kötelező energetikai auditját kiválthatja a piaci szereplők között létrejövő ISO 50001 tanúsítási eljárás?

Habár számos érv szól amellett, hogy az MSZ EN ISO 50001:2012 (energiairányítási rendszer) bevezetése az energiahatékonyság területén több előnnyel jár, mint az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényben előírt kötelező energetikai audit, mégis figyelemreméltó a hatóság és atanúsítási piac szereplői közötti kvázi egyenlőség lehetősége. Az állami bürokrácia helyett az irányítási rendszerek alkalmazásának évtizedekre visszanyúló hagyománya, a szabványokban rögzített megbízható követelmények és azok tanúsításának átláthatósága együttesen eredményezte e lehetőséget. Nem is beszélve arról a makacs tényről, hogy az EU valódi eredményeket akar, nevezetesen Magyarországnak 2020-ig összesen 8,3 PJ energiamegtakarítást kell elérni a nagyvállalatok energiahatékonysági intézkedései, beruházásai révén.

Az energiahatékonysági célok elérése tehát abszolút értékű, amit irányítási rendszerbe foglalva, az irányok kijelölésével, afolyamatok kézben tartásával és folyamatos figyelemmel kísérésével lehet biztosítani. Az MSZ EN ISO 50001:2012 – mint irányítási rendszerszabvány – erre hivatott.

Mint látjuk, az ISO 50001kifejezetten a szervezetek energiával kapcsolatos tevékenységeinek irányításával foglalkozik, nemzetközi és hazai szintéren elfogadottan, a piaci szereplők, a jogalkotók és a hatóságok elismerése mellett. Ezzel szemben az MSZ EN ISO 9001:2015 jelzésű (minőség)irányítási rendszerszabvány olyan általános irányelveket tartalmaz, amelyeklehetővé teszik, hogy bármely méretű és tevékenységű szervezet alkalmazza tevékenységének irányításához. A legújabb kiadás ráadásul nem is „centiméterben” méri az eredményeket, vagyis nem műszaki, sokkal inkább szervezetfejlesztési oldalról közelíti meg a gyakorlatot.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szabványok