Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Már tesztelési fázisban van a Planpipe legújabb verziója

avagy készül a Winwatt-Planpipe kommunikáció

2016/9. lapszám | támogatott cikk |  819 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Már tesztelési fázisban van a Planpipe legújabb verziója

A Pipelife AutoCAD alapú tervezőszoftvere – a Planpipe – eddig is alkalmas volt épületek téli hőszükségletének meghatározására az MSZ EN12831 szabvány szerint, de a nyári hőterhelés-számítást nem lehetett vele elvégezni. A tavaly tavasszal elkészült Planpipe-verzióval már elvégezhető a Radopress Watt fal- és mennyezetfűtési, -hűtési rendszerek megrajzolása és hidraulikai méretezése is, de a hőterhelés-értékek bevitelére eddig csak manuálisan, helyiségenként volt lehetőség.

Számos esetben kaptunk olyan visszajelzést felhasználóinktól, hogy már régen elkészítették az adott épület energetikai tervezését Winwattal, és nem igazán szeretnék újra – a rétegrendek bevitelétől – elölről elkezdeni és duplán elvégezni az egész munkát, ahhoz, hogy a továbbiakban szoftverünkkel, AutoCAD alapokon folytathassák a tervezést. A most kifejlesztett új modul segítségével a Winwatt- és a Planpipe-felhasználók örömére közvetlenül az AutoCAD-be, egy Planpipe projektbe beolvashatók a Winwatt „helyiségek”, tehát a fűtési és hűtési rendszereink méretezéséhez szükséges paraméterek, a hőszükséglettel és a hőterheléssel együtt. A beolvasás előtt a Winwatt programban elkészült projektet XML formátumba ki kell exportálni.

Természetesen a Winwatt épületenergetikai számítása sokkal több és részletesebb kimeneti adatot tartalmaz, mint ami a fűtési és hűtési rendszerek méretezéséhez szükséges, ezért nem használjuk fel a teljes állományt. A beolvasáshoz a Planpipe programban az új ikonra kattintva egy könyvtárkezelő ablak segítségével ki kell választani a betöltendő XML fájlt, ami egy szűrt táblázat formájában jeleníti meg a szükséges helyiség adatokat. A táblázatból a kiválasztott helyiségek egyenként lehelyezhetők az alapterület (belső kontúrvonal) megadásával, tehát az alaprajzon történő kijelölésével – amivel elérhetővé válik a Planpipe felhasználók körében jól ismert automatikus padlófűtés-letekerés funkció –, vagy egyszerűen helyiségpecsétként is. A kiválasztott helyiség pecsétjének lehelyezése után a táblázat automatikusan újra felugrik. A lehelyezett helyiségek sorai zöld színnel kiemelésre kerülnek, és az utolsó oszlop „lehelyez” gombja „frissít”-re vált. Amennyiben az XML állományban módosítás történik, újra betöltés után a lehelyezett helyiségek frissíthetők. Ezután egy Planpipe helyiséghez hasonló módon 3D-ben felületfűtési, -hűtési vagy akár radiátoros rendszereket tervezhetünk az új helyiségek adatai alapján.

A legújabb Planpipe verzió elérhetőségével és az oktatásokkal kapcsolatosan keressék kollégánkat:
Szarka-Páger Lajos
mobil: 06 30 967 9571
e-mail: lajos.szarka-pager@pipelife.com

Szoftver


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem