Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hőszivattyút terveztek, de a villanykazán működött

2016/9. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  810 |

Hőszivattyút terveztek, de a villanykazán működött

Elektromos kazánnal fűteni egy irodaépületet nem éppen energiatakarékos vagy költséghatékony megoldás, főleg akkor, ha a kiegészítő fűtésnek szánt berendezés a hibás tervezői gondolkodás miatt átveszi a főszerepet. Történetünk ez alkalommal egy építészeti nívódíjjal is kitüntetett, impozáns irodaház rossz, és az „olcsósítás” áldozatává vált gépészetét mutatja be. Bokor András igazságügyi szakértői rovata.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Magas villanyszámla ütötte ki a biztosítékot

Az épülettel sajnos több probléma is volt, sőt már felszámoló biztos vette át a ház tulajdonjogát, és vele együtt az üzemeltetést is. Feltűnt, hogy az irodaháznak indokolatlanul nagyok a fűtési számlái, amelyek már tarthatatlanok. Más, kisebb hibákat is észrevettek, de ebben részletesen cikkünkben most nem térünk ki. Nem peres eljárásban, békés úton, közjegyző előtt szeretnék a felek a ház körüli gépészeti problémákat tisztázni, megoldani.

Az elképzelésnek megfelelően a beruházók környezetbarát irodaházat szerettek volna megépíteni, amelyben még a gázkazán ötletét is elvetették, mondván, az se „szennyezze” a környezetet. A megoldást a hőszivattyúban látták, viszont ha a hőszivattyús üzem leáll a hideg időjárás miatt, akkor kiegészítő fűtésként átállnak elektromos fűtésre. Az elképzeléssel még egyet is lehetne érteni, azonban az építtetőnek, generálkivitelezőnek olyan szakági tervezőt kellett volna megbíznia, aki ezt a műszaki feladatot képes értelmezni, átlátni, és megfelelő, költséghatékony megoldással előállni. Nem így történt, ismét az olcsó tervező lett a nyerő, és hibás műszaki elképzeléseknek áldozatává vált a kivitelezés.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bokor András