Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tóth István

 450 | |

Tóth István cikkei

Tóth István

Közös kiállás a komfortszellőzésért

2021. február 3. |  135
Társszerző: Chappon Ákos Király Tamás

Közös állásfoglalásban hívja fel a figyelmet három nagy, Magyarországon is jelen lévő légtechnikai vállalat a gépi szellőzés kedvező energetikai és egészségügyi hatásaira, ezzel párhuzamosan pedig javaslatokat fogalmaz meg egyebek mellett a vonatkozó szabályozási környezet átalakítására, illetve a támogatott lakásfelújítási beruházások körének bővítésére. A dokumentumot, melyet az Aereco Légtechnika Kft., a Kamleithner- Budapest Kft. és a Zehnder Group Deutschland GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselet vezetői írtak alá, mint lapunk felfogásával megegyező állásfoglalást, változtatás nélkül, teljes terjedelmében közöljük.

Tóth István

Hővisszanyerők: becsapós adatok

Egyáltalán nem mindegy, hogy a reklámszövegnek, vagy a teljesítménynyilatkozatnak hiszünk

2020. július 3. |  1264
6 4.67 (6)

A marketinganyagokban csaknem minden hővisszanyerős szellőztető berendezés 90% feletti hatásfokú. Vajon igaz ez? Tényleg „magas hatásfokúak”, „nagyon csendesek” és „nagyon energiatakarékosak” az olcsó gépek is? Természetesen nem. Az EU energiahatékonyságot és klímavédelmet szem előtt tartó előírásrendszere (ErP) pontosan szabályozza ezeket a kérdéseket. 2016 körül az ErP bevezetésekor a gázkazánokkal kapcsolatban hónapokig csak erről lehetett hallani. A hővisszanyerős szellőztetőkre ugyanilyen szigorú szabályok vonatkoznak, mégis nagy a hallgatás. Vajon miért?

Tóth István

Új szabványú szűrők a légtechnikában

2020. március 5. |  845
2 4 (2)

A légtechnikában dolgozók számára jól ismert az EN 779 szabvány, évtizedeken keresztül használta a szakma. A „G4” és „F7” és a többi általánosan használt szűrőosztály megnevezés és definíció szintén e szabvány része volt. E szabvány évtizedekig volt érvényben, utolsó frissítése 2012-ben történt. Hosszabb átmeneti idő után, 2018 júniusától új szabvány lépett életbe, ennek neve MSZ EN ISO 16890:2017

Tóth István

Központi hővisszanyerők kiválasztása: a légszállítás

2019. április 1. |  926

Az energetikai előírások folyamatos szigorodásával a tervezők és kivitelezők egyre gyakrabban szembesülnek a hővisszanyerés fontosságával, enélkül ugyanis igen nehéz magas energetikai besorolású épületet építeni. A lakótér komfortcélú szellőztetése azonban még mindig újdonság sok épületgépész számára. Ebben a cikkben szeretném bemutatni, hogy a központi hővisszanyerő gép kiválasztási folyamata milyen buktatókat rejthet magában.

Tóth István

Hővisszanyerős szellőztetők

2016. december 10. |  631

Örömteli módon január 1-től az energiacímke és a teljesítménynyilatkozat bevezetésével a szakembereknek és az építkezőknek sokkal könnyebb dolguk van a szellőztető gépek kiválasztásánál. Ezeknek a dokumentumoknak a célja ugyanis az összehasonlíthatóság megkönnyítése.

Tóth István

Energiacímke és teljesítménynyilatkozat

a hővisszanyerős szellőztetőknél

2016. szeptember 10. |  562

Örömteli módon január 1-től az energiacímke és a teljesítménynyilatkozat bevezetésével a szakembereknek és az építkezőknek sokkal könnyebb dolguk van a szellőztető gépek kiválasztásánál. Ezeknek a dokumentumoknak a célja ugyanis az összehasonlíthatóság megkönnyítése.

Hőszivattyúk nyitott kútpáras hőnyeréssel

2008. augusztus 29. |  6533
1 5 (1)

Magyarország vizekben gazdag terület, ez az adottság arra indítja az építtetőket, hogy tervezett hőszivattyújuk hőbeszerzését ilyen felszíni, felszín közeli vízkészletből oldják meg. Nem városias környezetben akár egy régi ásott kút formájában, akár tó, patak formájában ezek a vizek sokszor elérhető közelségben vannak. Cikkemben a felszín közeli vízbázisok tipikus hőhasznosítási módjával, a kútpáras kialakításról szólok.

Szobatermosztátok

2002. december 10. |  20 490
1 5 (1)

„Egyedileg szabályozható fűtés” -szól a varázsige a mai magyar lakáspiacon. A házak, lakások üzemben tartásának költségét legnagyobb részt általában a fűtési költségek teszik ki. Jogos tehát az igény, hogy a lakó saját igényeinek megfelelően, mégis takarékosan fűtsön. Eltekintve a fűtési rendszer kiválasztásának, kialakításának kérdéseitől, ebben a cikkben most az egyedi fűtésű lakások helyiséghőmérséklet-szabályozásával, foglakozunk, kiemelten a szobatermosztátokkal.