Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hővisszanyerős szellőztetők

2016/12. lapszám | Tóth István |  7207 |

Hővisszanyerős szellőztetők

Örömteli módon január 1-től az energiacímke és a teljesítménynyilatkozat bevezetésével a szakembereknek és az építkezőknek sokkal könnyebb dolguk van a szellőztető gépek kiválasztásánál. Ezeknek a dokumentumoknak a célja ugyanis az összehasonlíthatóság megkönnyítése.

Eligazodás a választásban: az energiacímke

2016. január 1-től a gyártóknak fel kell tüntetniük a hővisszanyerő gép energiaosztályát, a háztartási gépeknél már megszokott formátumban. (A leghatékonyabb gépek A+ jelölést kapnak, a legrosszabbak G -t.) Lényeges különbség viszont, hogy az energiacímke nem a gép villlamos fogyasztását hivatott kifejezini, hanem energiamegtakarítási képességét. Emiatt a besorolás nem egy mért, hanem egy kalkulált érték szerint történik, ennek neve SEC (Specific Energy Consumption), mértékegysége kWh/m2a. Az energiaosztály meghatározása a gép által felhasznált villamos energia és a megtakarított hőenergia különbsége, egy négyzetméterre vetítve (negatív érték).

A besorolás jelentősen függ a hővisszanyerő szabályozási módjától is. Egy hővisszanyerő például lehet A+ besorolású, ha CO2-érzékelőkkel működtetett, és A besorolású, ha időprogram szerint használják.

A+ besorolást az a készülék kaphat, amelynek SEC értéke kevesebb, mint –42 kWh/m2a. A mínusz értéknek komoly jelentéstartalma van, hiszen ez pontosan azt hangsúlyozza, hogy a berendezés energiát takarít meg, nem pedig csupán fogyasztja azt.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés