Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2016. december

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Mi a megoldás a gyűjtőkéményekre?

Veresegyházi Béla |  1311
1

Az ErP rendelet hazai bevezetése sokáig húzódott, és hullámai még mindig nem ültek el. Kérdéses volt, hogy mikor, milyen határidőkkel lép életbe, és volt bizonytalanság az értelmezésével kapcsolatban is. És amikor már azt hittük, hogy minden tiszta, kiderült, hogy például a turbós gyűjtőkéményre csatlakoztatott kazánok cseréjét lényegében ellehetetlenítette.

Kazáncsere, gyűjtőkémény, patthelyzet?

Szűcs Zsolt |  9283

A gyűjtőkémények problémájáról, helyzetéről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről két független kéménygyártó írta le véleményét (cikkünkben, illetve a Gyűjtőkémény-alternatívák című cikkben).

Az előző 30 évig jó volt!

Most vettem alig 5 éve! Hogyhogy elromlott?

|  6165

Gyakori mondatok ezek, amiket egy gázkészülék-szervizesnek hallania kell. Magyarországon bizony nincs meg a népességnek az az alap épületgépész-kultúrszínvonala, ami lakóterének üzemeltetéséhez szükséges lenne. Újabb példa erre az épületgépészeti kereskedések július 1. előtti megnövekedett nyílt égésterű kazánforgalma, amelytől nagyságrenddel elmarad a lejelentett és beüzemelt készülékek száma.

Gyűjtőkémény-alternatívák

Hrobár Balázs |  7575

A termofor gyűjtőkémények sanyarú helyzete már régóta ismert Magyarországon. A közel félmillió háztartást érintő probléma hosszú idő óta témát és feladatot szolgáltat a szakemberek számára. Sajnos évtizedek alatt sem sikerült teljes körűen a gáztüzelésre történő átállással járó problémákat orvosolni, és máris itt az ErP rendeletek bevezetése kapcsán kialakulni látszó feladatok halmaza, melyeknek megoldása már biztosan nem odázható tovább.

Innovatív stadionrendszerek Budapesten

|  7104

A megújuló, 5014 férőhelyes Hidegkuti Nándor Stadion még a régi UEFA 3 szabvány szerint létesült (azóta már újabb szabvány lépett életbe). A stadionban egy keleti és egy nyugati lelátót alakítottak ki, északon és délen nincs a nézők számára hely, itt az elhíresült betonfalak határolják a pályát.

ErP 2.0

Fördős Norbert |  7714

Alig telt el valamivel több, mint egy év az ErP első fokozatának hatályba lépéséből, hamarosan újabb szigorításokkal kell – elsősorban a végfelhasználóknak – szembesülni. Szerencsére a hazai szakma ennek – meglátásom szerint – most nagyobb hangsúlyt és figyelmet szentel, mint az első fokozat előtti 2 évben. Idő tehát van a felkészülésre, de ehhez természetesen ismerni kell az újabb fokozat műszaki kritériumait és lehetőségeit is.

Kémény nélküli, kondenzációs fatüzelésű kazán

|  2555

Füst nélkül ég el benne a farönk, nincs szükség kéményre. A tüzelőberendezés hatásfoka közel 100 százalékos, és a füstgázmosó rendszerének köszönhetően nem bocsát ki üvegházhatású gázokat sem. Kondenzációs képessége teszi különlegessé a többi kályhához képest. Érdekes angol nyelvű cikket találtunk, amit mindenképpen kellő kritikával kell kezelnünk. Íme a cikk.

Elektromos padlófűtés

Lantos Tivadar |  9292

Az elektromos fűtőkábel ma már nem csak a hó- és fagymentesítésben, a szabadban játszik fontos szerepet, hanem a beltéri fűtés megfelelő és gazdaságos alternatívájaként is egyre inkább előtérbe kerül. Könnyű telepíteni, időtálló megoldás, a felfűtési idő gyors, nem igényel karbantartást, és egyre inkább megfizethető. Összeállításunkban a padlófűtésként alkalmazott fűtőkábelekről ejtünk néhány szót.

Berobbanunk a köztudatba

Rátai Attila |  7316

Amíg ezt átvitt értelemben tesszük, semmi baj, azonban ha szó szerint történik, az már némi kellemetlenséget is magában foglal. Kevés olyan terület van, ahol annyira egymásra vannak utalva a gépész és a villamos kollégák, mint a potenciálisan robbanásveszélyes közegekben végzett munka során.

Röviden a fatüzelésről

Szilágyi Zsombor |  7959

Nincs is kellemesebb érzés talán, mint hideg téli estén a kandallóban lobogó fahasáb lángját nézni, vagy nekidőlni a meleg cserépkályhának. Egyre többen választják ezt a fűtéskiegészítést a földgázos központi fűtés mellett. Cikkünkben a fatüzelés gazdasági, környezetvédelmi kérdéseit tekintjük át.

Bevételnövelés vagy sopánkodás?

Új technológiák, innovációk

Kaszab Gergely |  7100

Az újságok, a tévéműsorok, az internet napi rendszerességgel közvetíti felénk a hasonló híreket: „Hiába a lakásboom, nem jöttek haza szakembereink” (HVG, 2016. október). „Már alkoholista vízvezeték-szerelőt is nehéz találni” (24.hu, 2016. október). „Egyre kevesebb a jó szakember az építőiparban” (Magyar Nemzet, 2016. március). Ebben a valós problémát tükröző helyzetben a hazai vállalkozók két mentalitás közül választhatnak.

A Mennyei Birodalom és a folyékony arany

avagy Kína kőolaj- és földgáz-gazdálkodása. Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XXII.

Dobai Gábor |  1485

Kína, amely az XX. század utolsó évtizedében „mászott a nyakunkra”, nem olyan jelentős kőolaj- és földgáztermelő a világgazdaságban, tehát nem ezért kell szót ejtenünk róla; éppen ellenkezőleg: bár maga is folytat szénhidrogén-kitermelést, az ezredfordulóra a második legnagyobb importőrként lépett fel az Egyesült Államok után, ezzel jelentős kőolaj- és földgázforrásokat vonva el Európától. Magyarországi fogalmak szerint távol van, mégis egyre képtelenebb dolog nem törődni vele.

Értelmezés és MBSZ

Fazakas Miklós |  7395

A gázkészülék-szerelő és a kéményseprő-ipari szakterületek egyértelmű és egyszerű szétválasztása a GAD, illetve a CPR hatálya alá való tartozás elve alapján.

Szénacél csőrendszerek

Áttekintő táblázat

|  7437

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Elektroakusztikus mérések a csőhálózaton

Lantos Tivadar |  942

A csőtörés, vagy a még alattomosabb apró repedések helyének pontos kimutatására a vízvezetékeken több módszer is létezik. Ez alkalommal az elektroakusztikus hibahely-vizsgálatot vesszük górcső alá. A módszernek van előnye, hátránya, azonban a lakossági csőtörések egyszerű felderítésében egyre nagyobb szerepet játszik.

Hová tart a távhő?

|  1064

A távhő megítélése hazánkban ma bizony nem a legjobb, dacára vitathatatlan előnyeinek országos energetikai és környezetvédelmi szempontból. Cikkünkben a miskolci távhő fejlesztéseinek tükrében mutatjuk be, hogy miként lehet újra vonzóvá, eladhatóvá tenni a távhőt, mint koncepciót.

Családi ház állókazán-csere

azaz hogy kerül a falikészülék a padlóra

Versits Tamás |  1254

A ’90-es évek végén épült önálló családi házban – az akkori elfogadott szokásnak megfelelően – öntöttvas atmoszférikus állókazán került beépítésre használati melegvíztárolóval. A tulajdonos nyugdíjba vonulásával úgy határozott, hogy a fűtési rezsiköltséget mindenképpen szeretné lefaragni, ezért energetikai felújításra határozta el magát, és kondenzációs kazánra szándékozott cserélni a meglévő, hagyományos kazánját.

Hővisszanyerős szellőztetők

Tóth István |  7603

Örömteli módon január 1-től az energiacímke és a teljesítménynyilatkozat bevezetésével a szakembereknek és az építkezőknek sokkal könnyebb dolguk van a szellőztető gépek kiválasztásánál. Ezeknek a dokumentumoknak a célja ugyanis az összehasonlíthatóság megkönnyítése.

Hővisszanyerő szellőztető gépek

350-400 m³/h maximum légszállítással – áttekintő táblázat

|  7575

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Színes, ütős hűtős hírek a nagyvilágból

|  1200

Folytatjuk kitekintőnket a hűtősök nagyvilágába. Ez alkalommal színes riportsorozatot állítottunk össze a különböző újdonságokból, szabályozásokból, hogy ennek fényében nézzünk a hazai hűtős élet „szépségeire”.

Trükközés a glikollal

Veresegyházi Béla |  7647

Magyarországon jellemző az elvtelen avagy tudatlanságból elkövetett, mindenestre káros hatású olcsósítás. Ennek egyik példájáról hallottunk egy budapesti kereskedésben, ahol hiába ajánlja ki az üzlet a propilénglikolt napkollektorokhoz, fűtési rendszerekhez, mert a kivitelezők szerint van olcsóbb: az autóban használatos fagyálló, azaz az etilénglikol, ami kevesebb, mint a harmadába kerül a propilénglikolnak.

AERMEC polivalens hőszivattyúk/folyadékhűtők

Hűtés és fűtés egy időben, szabályozottan

Támogatott cikk |  8340
1

Egy épület üzemeltetése során rengeteg hőt dobhatunk el, kezelhetünk hulladékként. A hagyományos, legelterjedtebb rendszerek esetén (pl. a hővisszanyerés nélküli folyadékhűtős rendszerek) az épületből hűtéskor elvont hőt egyszerűen kidobjuk, elengedjük a környezetbe.

Kompresszorok klímákból a szervizekbe

Lantos Tivadar |  1199

A klímakészülékek egyik fontos alkotóeleme, részegysége a klímakompresszor. Beszéltünk lapunk hasábjain már a fajtáiról, az elektromos bekötésekről, ez alkalommal azonban vizsgáljuk meg őket szerelői szemmel. Karda István, a Colombus Klíma szervizes csoportvezetője volt a segítségünkre.

Százmilliós bankgarancia sem volt elég!

Lantos Tivadar Bokor András |  1179

Nagy volumenű, állami beruházásról szól e havi tanulságos történetünk, ahol Bokor András igazságügyi szakértőnek és építész szakértő társának azt kellett eldöntenie, esett-e akkora kár, ami miatt lehívható a generálkivitelező 100 milliós bankgaranciája. Sajnos a hibák összköltsége ezen az összegen jóval túlmutatott; nem működött megfelelően a légkezelés, a hmv csőhálózatot horganyzott acélból készítették el, ezért lyukacsossá vált a rendszer, ócskák voltak a csaptelepek, és még sorolhatnánk.

Felelősség az alvállalkozókért

|  7642

A mai, bonyolult, többszintű vállalkozási hierarchiában egy hiba esetén bizony nem egyszerű kideríteni, hogy ki a felelős. ezt példázza alábbi történetünk, és az ítélet.

Nem mind gagyi, ami kínai

Különbség a márkás és a „gagyi” között II.

Csizmazia Gábor |  1362

Az ember mindig csak viszonyrendszerben tudja értékelni önmagát, illetve a körülötte lévő dolgokat. Nincs ez másként az épületgépészetben sem. Először volt a német és a japán (esetleg amerikai) minőség, akkor az olasz termékek voltak a „másolók”, a gagyik. Aztán az olaszok is minőségivé váltak (sőt), és a távol-keleti, kínai számított bóvlinak. Hogyan is állunk ezzel manapság?

Fűtő split mustra

Lantos Tivadar |  7771

Rendhagyó mustránkon a budapesti klímás kereskedéseket vesszük górcső alá. A téma továbbra is a fűtés, csak most gázkazán helyett inverteres klímák után érdeklődtünk. A nagy klímaáruházakban okosabbak lettünk, azonban a multi barkácsüzleteknek még van hova felzárkózniuk szakértelemben.