Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Berobbanunk a köztudatba

2016/12. lapszám | Rátai Attila |  673 |

Berobbanunk a köztudatba

Amíg ezt átvitt értelemben tesszük, semmi baj, azonban ha szó szerint történik, az már némi kellemetlenséget is magában foglal. Kevés olyan terület van, ahol annyira egymásra vannak utalva a gépész és a villamos kollégák, mint a potenciálisan robbanásveszélyes közegekben végzett munka során.

Van egy szabványsorozat, amelynek egyes lapjai a robbanóképes közegekben történt munkát szabályozzák. Ezen szabványsorozat 0. lapjával fogunk most foglalkozni. A szabvány neve: MSZ EN 60079 – robbanóképes közegek 0. rész Gyártmányok. Általános követelmények.

A szabványsorozat felépítése

De mielőtt belefognánk, nézzük meg a szabványsorozat felépítését. Célom nem az olvasók életfogytig tartó unalombörtönnel való terhelése – tényleg érdemes rászánni pár percet a szabványsorozat áttekintésére. Megjegyzem, tévhit az a nézet, hogy ha egy szabvány nincs meg magyarul, akkor lehet a régebbi szabványt alkalmazni. A szabvány alkalmazásának szempontjából teljesen lényegtelen az, hogy lefordították-e magyarra, a kulcs az, hogy hazánkban érvényben van-e.

Itt hadd tegyek egy kis kitérőt. Érdemes rápillantani a szabványok alkalmazásával foglalkozó törvényre. Nézzük, mit mond erről a 1995. évi XXVIII. törvény a nemzeti szabványosításról.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés