Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

AERMEC polivalens hőszivattyúk/folyadékhűtők

Hűtés és fűtés egy időben, szabályozottan

2016/12. lapszám | támogatott cikk |  7549 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

AERMEC polivalens hőszivattyúk/folyadékhűtők

Egy épület üzemeltetése során rengeteg hőt dobhatunk el, kezelhetünk hulladékként. A hagyományos, legelterjedtebb rendszerek esetén (pl. a hővisszanyerés nélküli folyadékhűtős rendszerek) az épületből hűtéskor elvont hőt egyszerűen kidobjuk, elengedjük a környezetbe.

Mindeközben pedig, ha fűtési igény keletkezik, akkor ezen igénynek a kielégítésére egy különálló fűtési rendszerrel áll rendelkezésre. Ilyen üzem lehet például a használati meleg víz termelése, egy medence vizének melegítése, a négycsöves fan-coil rendszereknél a fűtési oldal hőszükségletének biztosítása, a konyhai, kórházi, illetve gyártási technológia ellátása ipari üzemekben.

Praktikus megoldás, hogy a folyadékhűtővel az épület hűtése során „megtermelt” hőmennyiséget az „utolsó cseppig” felhasználjuk, úgy hideg, mint meleg oldalon is. Ezt olyan hőszivattyúval lehet megoldani, mely hűtési és fűtési oldalon is szabályoz, és amennyiben nincs összhangban a két oldalon a fogyasztás, akkor a különbözetet leadja a szondahálózatba, vagy felveszi onnan, illetve a környezetből.

Egy ilyen 4-csöves hőszivattyú alkalmazásával, jól méretezett rendszernél egyáltalán nincs szükség kazános rendszerre, tehát nem csak az üzemeltetési költségek csökkennek jelentősen, hanem a beruházás bekerülési költsége is. Az Aermec által fejlesztett levegő-víz NRP és víz-víz NXP hőszivattyú-sorozattal a fent említett rendszer kialakítható, a szabályozott egyidejű hűtés-fűtés megoldható.

A berendezés hőszivattyús üzemmódban is tud 55 °C-os hőmérsékletű meleg vizet termelni, tehát fan-coilos vagy sugárzó fűtéses hőleadókkal kombinálva egész télen képes fűteni.

A sorozat teljesítménytartománya:

  • NRP (levegő-víz): 50-500 kW-ig, 20 teljesítménylépcsőben,
  • NXP (víz-víz): 120-500 kW-ig, 13 teljesítménylépcsőben.

 A CO2-kibocsátás drasztikus csökkenése, az egy rendszerből adódó karbantartási költségek csökkenése és fenntarthatósága további gazdasági és elvi előnyöket jelent. A HMV termelése vízoldali előnykapcsolással, direkt termeléssel megoldható.

A berendezés automatikusan vezérli a fűtés-hűtés üzemmódokat, akár külön-külön vagy egyidejűleg is, a mindenkori felhasználói igényekhez alkalmazkodva.

Kisebb beruházási költség, olcsóbb üzemeltetés, kevesebb CO2-emisszió!

Főbb hazai referenciák

  • Thermal Hotel BALANCE, Lenti
    Idén épült 94 szobás szálloda, 250 fős konferenciateremmel, közvetlen összeköttetésben a Lenti fürdővel. Az épület hűtését-fűtését 2 db Aermec NRP0750A4 hőszivattyú látja el.
  • ALCOA
    A hőszivattyúk a technológia-gyártósor egyidejű hűtését és fűtését látják el, a legkisebb elektromos energiafelhasználás mellett. (2 db Aermec NXP14004 (Qfűt = 434 kW, Qhűt = 392 kW.)

Forgalmazó: Oktoklíma Kft. www.oktoklima.hu


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem