Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Színes, ütős hűtős hírek a nagyvilágból

2016/12. lapszám | VGF&HKL online |  824 |

Színes, ütős hűtős hírek a nagyvilágból

Folytatjuk kitekintőnket a hűtősök nagyvilágába. Ez alkalommal színes riportsorozatot állítottunk össze a különböző újdonságokból, szabályozásokból, hogy ennek fényében nézzünk a hazai hűtős élet „szépségeire”.

Az ENSZ idei közgyűlésén több mint 100 nemzet, köztük az Egyesült Államok és az EU valamennyi tagországa elfogadták a Montreali Jegyzőkönyv azon módosítását, hogy fokozatosan meg kell szüntetni a HFC-k használatát világszerte. Számos ipari ország és magánszemély több mint 80 millió dolláros adományával is kifejezte, hogy segíteni szeretné a fejlődő országokat ennek a célnak a megvalósításában. Sok nemzetközi nagyvállalat és szakmai egyesület közösen kiadott egy támogató nyilatkozatot is a szándék megerősítése céljából. Az akció azt mutatja, hogy széles körű nemzetközi konszenzus van a Montreali Jegyzőkönyv HFC-szabályozásra vonatkozó módosításai mögött.

Az eseményt megelőzően az amerikai Oak Ridge National Laboratory (ORNL) égisze alatt Brazília, Kína, Egyiptom, India, Olaszország, Japán, Kuvait, Peru, Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok, az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi programja (UNEP) és az Egyesült Nemzetek Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO) bevonásával számos tesztet elvégeztek a HFC-ket kiváltó hűtőközegeket illetően. Elsősorban a rendkívül forró éghajlaton kell a HCFC22 és HFC410A hűtőközegek helyett új alternatívákat találni. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a ma használatos potenciális helyettesítő hűtőközegek magas hőmérsékleti viszonyok között közel azonos színvonalon teljesítenek a régi HFC-kkel.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés