Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Százmilliós bankgarancia sem volt elég!

2016/12. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  814 |

Százmilliós bankgarancia sem volt elég!

Nagy volumenű, állami beruházásról szól e havi tanulságos történetünk, ahol Bokor András igazságügyi szakértőnek és építész szakértő társának azt kellett eldöntenie, esett-e akkora kár, ami miatt lehívható a generálkivitelező 100 milliós bankgaranciája. Sajnos a hibák összköltsége ezen az összegen jóval túlmutatott; nem működött megfelelően a légkezelés, a hmv csőhálózatot horganyzott acélból készítették el, ezért lyukacsossá vált a rendszer, ócskák voltak a csaptelepek, és még sorolhatnánk.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Összetett rendszerek

Tanulságos történetünk helyszíne egy a budapesti agglomerációban felépített közintézmény, ahol számos gépészeti rendszert kellett kialakítani. A beruházáshoz méltón egy nagy és ismert céget bíztak meg a kivitelezéssel, amely jelentős banki garanciával a háta mögött vállalta el az építést. Az építtetőnek kellett eldöntenie, hogy lehívja-e a 100 milliós összeget a nem megfelelő minőségű kivitelezés miatt. A szakértők véleménye után ez nem volt kérdés.

Az épülethez tartozik uszoda, konyha-étterem, fitneszterem, előadótermek, színházterem és tornacsarnok is. Az építkezés az öko, az energiatudatosság jegyében folyt, számos talajszondás hőszivattyú gazdagította a beruházást. Napkollektoros rendszert is telepítettek, de gázkazánok is beépítésre kerültek a biztonságos energiaellátás érdekében.

Nem csak a hőtermelői részről, de a fogyasztói oldalról is rendkívül összetett a rendszer, igazi csemege egy épületgépész szakember számára, aki próbára akarja tenni képességeit. Ilyen komoly létesítmény esetén könnyen előfordulhatnak hibák, nemcsak a tervezői, hanem kivitelezői oldalról is. A kivitelező leginkább akkor hibázik, amikor megpróbál „kiváltani” egy-egy betervezett készüléket az extraprofit, illetve az „ügyeskedés” reményében.

A közintézmény épületét 1-2 éve adták át, és az üzemeltetés során hamar napvilágra kerültek az előre nem látott hibák.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bokor András