Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Elektromos padlófűtés

2016/12. lapszám | Lantos Tivadar |  9241 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Elektromos padlófűtés

Az elektromos fűtőkábel ma már nem csak a hó- és fagymentesítésben, a szabadban játszik fontos szerepet, hanem a beltéri fűtés megfelelő és gazdaságos alternatívájaként is egyre inkább előtérbe kerül. Könnyű telepíteni, időtálló megoldás, a felfűtési idő gyors, nem igényel karbantartást, és egyre inkább megfizethető. Összeállításunkban a padlófűtésként alkalmazott fűtőkábelekről ejtünk néhány szót.

Állandó és önszabályzó rendszerek

Fűtőkábelek esetén alapvetően két típust kell megkülönböztetnünk, az önszabályozó és az állandó teljesítményű fűtőkábeleket. Az állandó teljesítményűek „ohmikus” kábelek, ellenállásfűtésként működnek. Az önszabályozó kábelek a félvezetők hővezető képességét használják fel. Felépítésüket tekintve, két hagyományos rézvezeték fut egymástól egyenlő távolságra, közöttük valamilyen félvezető anyagot helyeztek el. A környezeti hőmérséklet hatására a félvezető anyag melegszik, illetve hűl, ennek megfelelően az ellenállása is változik, így a fűtőteljesítménye is.

A ’70-es évektől egészen a 2000-es évek elejéig ezek az eszközök nagyon népszerűek voltak, magas áruk ellenére is sokat építettek be, elsősorban a fejlettebb országokban (meg ahol az áram olcsóbb, illetve hagyományosabb volt). Később a technológiai fejlődésnek köszönhetően az állandó teljesítményű kábelek árai csökkentek, és ezekkel a szakma ki tudta váltani az önszabályozó rendszereket. Egy adott melegítési, fűtési feladat végrehajtásánál úgyis a bevitt fűtési, villamos teljesítmény a lényeg, amelynek minden körülmények között meg kell lennie, függetlenül a külső környezeti hatásoktól, hőmérséklettől stb. Természetesen körítettek az önszabályozó fűtőkábelek köré egy eladást segítő „marketingszöveget”, amely szerint a hullámzásánál fogva (melegszik-hűl) kevesebbet fogyaszt, kisebb teljesítménnyel dolgozik. Tudjuk, hogy ez nem igaz, a hó nem olvad el attól, hogy csak „fűtögetem”, be kell vinni az olvadáshoz szükséges hőmennyiséget, villamos teljesítményt.

A cikk még 6 834 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Elektromos fűtés