Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Elektromos padlófűtés

2016/12. lapszám | Lantos Tivadar |  1100 |

Elektromos padlófűtés

Az elektromos fűtőkábel ma már nem csak a hó- és fagymentesítésben, a szabadban játszik fontos szerepet, hanem a beltéri fűtés megfelelő és gazdaságos alternatívájaként is egyre inkább előtérbe kerül. Könnyű telepíteni, időtálló megoldás, a felfűtési idő gyors, nem igényel karbantartást, és egyre inkább megfizethető. Összeállításunkban a padlófűtésként alkalmazott fűtőkábelekről ejtünk néhány szót.

Állandó és önszabályzó rendszerek

Fűtőkábelek esetén alapvetően két típust kell megkülönböztetnünk, az önszabályozó és az állandó teljesítményű fűtőkábeleket. Az állandó teljesítményűek „ohmikus” kábelek, ellenállásfűtésként működnek. Az önszabályozó kábelek a félvezetők hővezető képességét használják fel. Felépítésüket tekintve, két hagyományos rézvezeték fut egymástól egyenlő távolságra, közöttük valamilyen félvezető anyagot helyeztek el. A környezeti hőmérséklet hatására a félvezető anyag melegszik, illetve hűl, ennek megfelelően az ellenállása is változik, így a fűtőteljesítménye is.

A ’70-es évektől egészen a 2000-es évek elejéig ezek az eszközök nagyon népszerűek voltak, magas áruk ellenére is sokat építettek be, elsősorban a fejlettebb országokban (meg ahol az áram olcsóbb, illetve hagyományosabb volt). Később a technológiai fejlődésnek köszönhetően az állandó teljesítményű kábelek árai csökkentek, és ezekkel a szakma ki tudta váltani az önszabályozó rendszereket. Egy adott melegítési, fűtési feladat végrehajtásánál úgyis a bevitt fűtési, villamos teljesítmény a lényeg, amelynek minden körülmények között meg kell lennie, függetlenül a külső környezeti hatásoktól, hőmérséklettől stb. Természetesen körítettek az önszabályozó fűtőkábelek köré egy eladást segítő „marketingszöveget”, amely szerint a hullámzásánál fogva (melegszik-hűl) kevesebbet fogyaszt, kisebb teljesítménnyel dolgozik. Tudjuk, hogy ez nem igaz, a hó nem olvad el attól, hogy csak „fűtögetem”, be kell vinni az olvadáshoz szükséges hőmennyiséget, villamos teljesítményt.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Elektromos fűtés