VGF&HKL szaklap

Kémény nélküli, kondenzációs fatüzelésű kazán

2016. december 10. | VGF&HKL online |  1034 | |

Kémény nélküli, kondenzációs fatüzelésű kazán

Füst nélkül ég el benne a farönk, nincs szükség kéményre. A tüzelőberendezés hatásfoka közel 100 százalékos, és a füstgázmosó rendszerének köszönhetően nem bocsát ki üvegházhatású gázokat sem. Kondenzációs képessége teszi különlegessé a többi kályhához képest. Érdekes angol nyelvű cikket találtunk, amit mindenképpen kellő kritikával kell kezelnünk. Íme a cikk.

Kísérleti kandalló Nagy-Britanniából

A kandallókályha egyenlőre még csak kísérleti jelleggel működik az Egyesült Királyságban, de a közeljövőben akár praktikus termékké is válhat a háztartások számára is. A fa amúgy is az üvegházhatás tekintetében semleges tüzelőanyagnak számít, hiszen elégetése során soha nem bocsát ki annál nagyobb tömegű káros gázt, mint amekkora maga a fa tömege volt. Ezen felül az európai lakosság csaknem 14 százaléka számára ma is népszerű a fatüzelés.

A kísérleti kandalló hatásfoka eléri a 97 százalékot, míg a legjobb, kereskedelmi forgalomban kapható fatüzelésű kályhák mindössze 70 százalékra képesek. Ennél is kedvezőbb az összehasonlítás, ha mondjuk a széntüzelésű erőműveket vesszük alapul a maguk 35 százalékával, vagy egy autó belsőégésű motorjának 27 százalékos hatásfokát tekintjük. Ez azt jelenti tehát, hogy ugyanazt a hőmennyiséget fele, harmada mennyiségű üzemanyagból képes előállítani.

A füst kicsit leegyszerűsítve nem más, mint a tökéletlen égés következménye. Mivel a kísérleti kandallóban az égés csaknem tökéletes, így szinte alig képződik füst. Ami viszont jelentkezik, azt egy speciális technológiával kötik meg, ezáltal nincs szükség drága vagy akár nehezen kivitelezhető kéményre, így a készülék helytakarékos és egyben tiszta is. Nem beszélve arról, hogy biztonságos is, hiszen köztudott, a füstgáz-visszaáramlás évente negyedmillió ember halálát okozza csak Európában.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés