Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtő split mustra

2016/12. lapszám | Lantos Tivadar |  7349 |

Fűtő split mustra

Rendhagyó mustránkon a budapesti klímás kereskedéseket vesszük górcső alá. A téma továbbra is a fűtés, csak most gázkazán helyett inverteres klímák után érdeklődtünk. A nagy klímaáruházakban okosabbak lettünk, azonban a multi barkácsüzleteknek még van hova felzárkózniuk szakértelemben.

Átmeneti fűtés?

Ma már egyre többen használják a klímát fűtésre, különösen az őszi, tavaszi átmeneti időben. A tapasztalatok mind a fogyasztásban, mind a működésben jók, bár a hűtő-fűtő splitek viszonylag érzékeny szerkezetek, karbantartásukra időt, pénzt kell szánni. Ha azonban évente egyszer-kétszer ránéz egy szerelő, és megfelelően van telepítve, akkor akár évtizedekig is hasznos szolgálatot tehet egy-egy berendezés.

A jogszabályi háttér megnehezítette a klímák telepítését is – ami egyesek szerint örvendetes, hiszen eltűnnek a piacról a fekete és felelősséget nem vállaló szerelők –, egy-két felesleges és kivitelezhetetlen elemet is becsempészett a jogalkotó. Például klímák esetén is kellene szivárgásvizsgálat, hiszen olyan töltetmennyiségekkel dolgoznak a készülékek, amelyek ezt kötelezővé teszik.

Arra voltunk kíváncsiak, vajon a klímával foglalkozó kereskedők mindezzel mennyire vannak tisztában, illetve tájékoztatni tudják-e megfelelően a megrendelőt a készülék működéséről, használatáról, telepítéséről. Három üzletet jártunk be, egy profi klímást (A Klíma Áruház Kft. üzletét a Reitter Ferenc utcában) illetve két barkácsáruházba is ellátogattunk (a Bécsi úti Praktikerbe, valamint a maglódi Bauhausba). Mondanunk sem kell, hogy igen éles volt a kontraszt szaküzlet és nem szaküzlet között.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Kereskedelem