VGF szaklap

FűtéstechnikaSzerviz

Az előző 30 évig jó volt!

Most vettem alig 5 éve! Hogyhogy elromlott?

2016. december 10. | VGF online |  2969 | |

Az előző 30 évig jó volt!

Gyakori mondatok ezek, amiket egy gázkészülék-szervizesnek hallania kell. Magyarországon bizony nincs meg a népességnek az az alap épületgépész-kultúrszínvonala, ami lakóterének üzemeltetéséhez szükséges lenne. Újabb példa erre az épületgépészeti kereskedések július 1. előtti megnövekedett nyílt égésterű kazánforgalma, amelytől nagyságrenddel elmarad a lejelentett és beüzemelt készülékek száma.

Így hát két következtetés adódik: vagy feketén szereltették fel a készülékeket, vagy feketén fogják, azaz úgymond betárazták és elvermelték a nyílt égésterűt, hogy évek múlva tudják cserélni – de addig a műanyag alkatrészek, a tömszelencék tönkremennek az állásban (hidegben, udvaron tárolva), a váltószelep beáll stb.! A fém alkatrészeket, belső részeket a pára és az oxigén jelenléte rozsdásodásra készteti! Ezt megint nem tudják a végfelhasználók, a fekete szerelő pedig nem valószínű, hogy tájékoztatást fog adni. (Repasszálás tömören: ha a kereskedőnél sokáig áll a kazán, visszaviszik a szervizbe, ahol ellenőrzik tetőtől talpig, hogy minden eredeti állapotú-e, és szükség esetén cserélik a cserélendőket).

Lássuk olvasóink véleményét

P. A.

A ma gyártott drága kondenzációs gázkazánok – nagyon gondos és drága éves szervizelés mellett – 3-6 évet bírnak ki. Az új, csili-vili, 106%-os elméleti hatásfokú berendezések élettartamra tervezett, alulméretezett alkatrészei, a bonyolult technológia és lehetne sorolni a nem kifejezetten vevő- vagy felhasználó barát megoldásokat, teszik keresetté a hagyományos nyílt égésterű, megbízható műszaki színvonalú kazánokat.

Senki sem ellensége saját pénztárcájának. Amennyiben a felhasználók nagy többsége megtapasztalja a kondenzációs kazánok okozta többletköltségeket, szépen csöndben vagy előveszi a régi, lebontott, de megbízható gázkazánját, vagy más fűtési megoldást keres, amelynek fenntartási és üzemeltetési költségei elfogadhatóbbak. Ez egyértelműen a földgázfelhasználás lassú, de eredményes visszaszorulásához vezet már ma is. Csak így tovább!

Senki sem ellensége saját pénztárcájának. Amennyiben a felhasználók nagy többsége megtapasztalja a kondenzációs kazánok okozta többletköltségeket, szépen csöndben vagy előveszi a régi, lebontott, de megbízható gázkazánját, vagy más fűtési megoldást keres.

A fölgázt azok még sokáig fogják fizetni a szolgáltatóknak, akiknek nincs más választásuk, de akik ki tudnak lépni ebből a senkinek sem jó körből, azok lépnek és nem tétováznak. A fentieken lehet vitatkozni, elméleteket farigcsálni, sőt gonoszkodni is, de nincs értelme, mert a napi gyakorlat a fentieket támasztja alá.

N. G.

Rengeteg tévhit övezi a kondenzációs kazánokat, és ezek egy részét ráadásul „szakemberek” terjesztik. Kezdve attól, hogy „radiátoros rendszerhez nem érdemes kondenzációs kazánt beépíteni, mert nem hoz megtakarítást”, egészen a kondenzációs kazánok rövid élettartamáig. Saját kondenzációs kazánom most kezdi meg 14. éves működését, a korábbi Termotéka kazánom fogyasztásának kb. 40%-át takarította meg évente, és még csak nem is „márkás” készülék, ráadásul radiátoros fűtési rendszerem van.

A kazáncserénél viszont szigorúan betartottam a gyártó ajánlásait, átmosattam vegyszerrel a meglévő fűtési rendszert, feltöltettem inhibitorral, beépítettem a visszatérőbe az iszapfogót, az előremenőbe pedig a mikro-buborékleválasztót, a füstgáz–levegő rendszerbe pedig a gyári kondenzvíz-leválasztókat.

Az éves karbantartásokban viszont nem voltam túl pedáns, volt néhányszor, hogy bizony elmaradt. Kétszer kellett a HMV hőcserélőt savazni (tárolóra nem volt lehetőség), és egyszer a ventilátort kellett cserélni csapágyhiba miatt.

Szerintem a kazánoktól min. 12-15 év élettartam elvárható, de csak abban az esetben, ha a fűtési rendszer jellemzőinek figyelembevételével történik a kazán kiválasztása (és ez nem csak a teljesítményre, hanem az anyagválasztásra is vonatkozik), továbbá meglévő fűtési rendszerbe új kazánt csak átmosás és iszapfogó beépítése után szabad felszerelni. Ha ezeket – a gyártók által ráadásul elő is írt – módosításokat nem végzik el a fűtési rendszereken, akkor áll elő az a helyzet, hogy a néhány tízezer forintos spórolás miatt idő előtt tönkremegy a többszázezres kazán. Az iszapfogó hiánya miatt például a legtöbb kazángyártó a garanciát is felmondja.

A régi, rossz hatásfokú, gázzabáló és CO-mérgezésveszélyes nyílt égésterű kazán spájzolása (visszaszerelése) ugyanolyan butaság, mintha valaki azért akarna 40 évvel ezelőtti, benzinzabáló autókonstrukciót vásárolni, mert azt még otthon sufnituningolni lehet, szemben a korszerű elektronikával ellátott mai konstrukciókkal.

Annyit még hozzá kell tennem, hogy sokszor ugyancsak rosszul értelmezett „takarékosságból” kihagyják a „tervezőt” a kazáncseréből, ami aztán többszörösen bosszulja meg magát az elfuserált kazánfűtési rendszerkonstrukcióban. Persze nem mindenki alkalmas tervező, aki tervezői jogosultsággal rendelkezik. Talán a tervezőkre lenne leginkább igaz, hogy nem a tervezői díjat, hanem a várható produktumot, vagyis a referenciamunkáit kéne mérlegre tenni!

M. Z.

Első kondenzációs kazán tervezésem 18 éve üzemel, de tudok olyan mérnökirodát, ahol akkor már 3 éve üzemelt ilyen kazán, és öt évvel ezelőtt, amikor átalakult az épület, még mindig üzemképes volt.

Közelebbi ismeretségi körömben 35-45%-os megtakarítások jöttek ki.

Eddig még csak olyan esetben volt komoly probléma, ahol a régi, nagy rendszer hőcserélő nélkül került csatlakozásra, vagy egy másik esetben oda nem figyelésből több száz köbméter pótvizet sikerül beledolgozni a rendszerbe, úgy, hogy még a vízkezelés üzemeltetése sem volt megfelelő.

Összességében nagyon-nagyon pozitív az eredmény. Saját lakásomban 35%-ra jött ki a megtakarítás. Egy készülékkel volt baj – sajnos itt a kivitelező kiváltotta az általunk tervezett kazánt –, és ott valóban konstrukciós hiba volt, van. Az alumínium kazántestbe egy vörösrézcső köt be, kazánon belül. Az alumínium-vörösrézcső csatlakozás pedig 3-4 évente megeszi a kazánt. Ez a történet megérne egy külön misét, itt, most nem is folytatom, mert a tulajdonos nem akarta perre vinni.

P. A.

Az előző két hozzászóló kolléga 10 éves vagy annál korábban gyártott készülékekről ír, amivel egyet lehet érteni. A 3-6 évvel ezelőtt gyártott berendezéseket kellene igazán vizsgálat alá venni! A B. típusú kombi kazánom 2,5 szezont teljesített. A garanciából természetesen kifutott. Az elektromos vezérlés tápegysége hibásodott meg. A szerviz 72 000 Ft + munkadíj (kiszerelés + visszaszerelés + kétszeri kiszállás), összesen 98-99 ezer forint értékben vállalta volna a reparálást. A kazán bekerülési értéke 235 000 Ft volt!

Itt semmiféle fűtéstechnikai vagy tervezési, üzemeltetési hibáról nincs szó, pusztán arról, hogy alultervezett alkatrészeket bezsúfoltak egy zárt és hőszigetelt térbe, ahol semmiféle hőelvezetés vagy szellőzés nem volt, így a tápegység alkatrészei az üzemi elektromos hőterhelést nem bírták.

A szerviz még véletlenül sem fordít figyelmet arra, hogy az ilyen paneleket kiszerelés után megjavítsa és a hibás gyártásból adódó konstrukciót kompenzálja, csökkentve ezzel az üzemeltető felesleges kiadásait.

A kondenzációs gázkazánok vezérlőegységeinek javítására szakosodott kollégák 37 perc alatt kijavították a hibát, és tették üzemképessé az elektronikát. A cserealkatrész és a munkadíj alig haladta meg a 12 000 Ft-ot.

Az előző kondenzációs kazánomat gyöngyösi gyártó szerelte össze, szlovákok és más nációk által gyártott alkatrészekből. Amikor megvásároltam, érdeklődtem különféle gyártóknál és forgalmazóknál. A gyöngyösi gyártó kijelentette, hogy ez az EU legstabilabb és leghosszabb élettartammal rendelkező berendezése. A második szezonban ki kellett cserélni az öntvényhibás kazántestet, ezt még garanciában, majd a harmadik szezonban elfolydogált a víz a primer fűtési oldalról. A tél kellős közepén kellett kazánt cserélni.

Ennyit a jó minőségű, hosszú élettartamú, üzembiztos gázkazánokról!

Talán megoldás lehetne, ha hazai tervezésű és gyártású készülékek lennének forgalomban, elérhető áron, és nem a „nagynevű” külföldi gyártók bóvlijai. Ha az autóbuszgyártást volt ereje feltámasztani az illetékeseknek, jó lenne, ha ezt a köznapi terméket is itthon gyártanánk, legalább 15-20 év élettartamot szavatolva. Ez csak akarat és hozzáállás kérdése.

C. GY.

Van egy kazánszervizes ismerősöm. Tőle kérdeztem, hogy miért nem foglalkoznak a meghibásodott elektronikus részegységek javításával. Azt mondta, a felelősség miatt. Ha a javított készülék hibája miatt a kazánban nagy kár keletkezne, az sokba kerülne nekik. (A kazánbiztonsági funkciókra gondolt.) Hozzáteszem, elsősorban nem kis, lakás vagy ház fűtését szolgáló kazánokról van szó. Ahol szervizelnek, a megrendelő elfogadja a csere jelentős összegét.

J. I.

Az eredeti gondolat zárómondatára („ha a kereskedőnél sokáig áll a kazán, visszaviszik a szervizbe, ahol ellenőrzik tetőtől talpig, hogy minden eredeti állapotú-e, és szükség esetén cserélik a cserélendőket”) szeretnék reagálni:

Ezt melyik gyártó termékeinél végzik el? Mert a jövőben csak azt a gyártót fogom ajánlani! Az én tapasztalatom az, hogy leárazzák inkább a régóta beragadt terméket, és megpróbálják kiszórni, hogy ne foglalja a helyet, mert hasznot nem hoz. Aki nagyobb akciót fog ki, az erősen kockáztat egy ilyen kazánnal!

Másik gondolat a hozzászólásokhoz: A gyártási költségeket leszorítják a gyártók, élettartam-mérnököket alkalmaznak, hogy 5 vagy 10 évet tervezetten működjenek a berendezések, majd az összes alkatrész közel egy időben hibásodjon meg, tehát cserélni kelljen kompletten. 10 év alatt szerencsés esetben a fejlesztések is haladnak, és megéri cserélni a berendezéseket (fogyasztás, környezet terhelés). Erről szól manapság az innováció!

P. A.

Kedves J.I.! Talán újra kellene gondolnod a innovációról leírt tézisedet. Én 35 év óta foglalkozom innovációval, de az élettartam-tervezés csak a multik igénye. Normális ember ilyet nem csinál, mert az nem innováció!

C. GY.

Nem helyes általánosítani. Vannak termékek, ahol valóban tényleges és érdemi a műszaki tartalom fejlődése. Jellegzetes példa a telefon. Más terméknél már inkább csak azért változtatnak valamit, hogy újdonságként reklámozhassák. Véleményem szerint a gázkazánok inkább ez utóbbi kategóriához tartoznak. A kondenzációs technika nem új. Fődarabja a hőcserélő. Mennyi egy hőcserélő tervezett élettartama?

Vannak termékek, ahol valóban tényleges és érdemi a műszaki tartalom fejlődése.

F. M.

Valóban nem helyes általánosítani. Régen is voltak gagyi termékek és tartós használtra tervezett készülékek, és így van ez ma is. Ahogy több hozzászóló is írta, vannak 10-15 éve jól működő kondenzációs kazánok. Mi szerencsések voltunk, hogy 1990 előtt, amikor a hazai gyártók még szinte kizárólagos helyzetben voltak a magyar piacion, olyan termékekkel találkoztunk, amelyek 30-40 évig is jól működtek, ha rendszeres volt a karbantartás. Ezeket a készülékeket többnyire csak akkor cserélik ki, amikor már nem lehet alkatrészt kapni hozzájuk. Ugyanakkor ezzel az előzménnyel a kazánfronton felkészületlenek vagyunk, voltunk arra, hogy vannak gyenge minőségű termékek is.

Egy igazi klasszikus: az ÉTI gázkazán. 1 huzatmegszakító, 2 burkolat, 3 égéstermék-gyűjtő, 4 kazántermosztát, 5 gázcső, 6 gázcsap, 7 automatika, 8 termoelem, 9 főégő, 10 gyújtólángégő, 11 kazántest, 12 elektromos csatlakozás, 13 hőmérő, 14 kiegyenlítő vezeték, 15 háromjáratú csap, 16 hőcserélő, 17 keringtető szivattyú, 18 fűtővízvezeték, 19 szikragyújtó, 20 helyiségtermosztát.

Nálunk az elektromos rendszerek védelme érdekében célszerű túlfeszültség-védőt beépíteni a kazánok elé. Ez minden értékes, félvezetőket tartalmazó elektromos szerkezet estén ajánlott, viharok utáni napokban ugyanis gyakoriak az olyan azonos jellegű elektronikus meghibásodásokkal kapcsolatos bejelentések, amelyek télen elő sem fordulnak, amelyeket kisebb-nagyobb túlfeszültség okozhatott. Azt nem tudom, hogy nyugaton jobban védettek-e az elektromos hálózatok vagy sem, de az biztos, hogy ahol bántja az emberek szemét a sok légkábel, ott sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy a földben vezetett kábelekbe belevág a villám, mint nálunk.