Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hrobár Balázs

 480 | |

Hrobár Balázs cikkei

Hrobár Balázs

Gyűjtőkémény-alternatívák

2016. december 10. |  524

A termofor gyűjtőkémények sanyarú helyzete már régóta ismert Magyarországon. A közel félmillió háztartást érintő probléma hosszú idő óta témát és feladatot szolgáltat a szakemberek számára. Sajnos évtizedek alatt sem sikerült teljes körűen a gáztüzelésre történő átállással járó problémákat orvosolni, és máris itt az ErP rendeletek bevezetése kapcsán kialakulni látszó feladatok halmaza, melyeknek megoldása már biztosan nem odázható tovább.

Hrobár Balázs

Itt az új szabályozás – C6 előnyben!

2016. június 2. |  5179
1 5 (1)

Az MBSZ módosításait figyelembe véve a FŐGÁZ ez év július 1. után a gázkészülékek és CE jelzettel ellátott égéstermék-elvezető rendszerek összeépíthetőségét igazoló Alkalmazástechnikai Bizonyítványokat (ATB) nem fogja elfogadni.

Gyűjtőkémény, avagy meddig ketyeg még az időzített bomba

2008. június 10. |  7864
Társszerző: Kocsis Krisztián
1

Magyarországon a 30-as években honosodott meg az ún. egycsatornás gyűjtőkémény. Az egyszerűbbnek vélt építési mód, a takarékosabb megoldásokra, illetve gazdaságosabb helykihasználásra való törekvés érdekében a többszintes lakóépületekben egyre szélesebb körben kezdték alkalmazni cserépkályhák és fürdőhengerek égéstermék-elvezeté-sére. A mai szóhasználattal élve ez a megoldás háromhéjúnak nevezhető, hiszen a beton anyagú köpenyhéj és a kürtő közötti légrést hőszigetelésként kovafölddel töltötték ki. Ezeket a gyűjtőkéményeket még - tekintettel a szerkezetre és hőtechnikai adottságokra - ún. termofor kéményeknek nevezték.