Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2008. június

Napenergia: a tömegek eszköze vagy a gazdagok luxusa?

Nyárády-Berzsenyi Győző |  2327

A panelházak felújításának korát éljük. Mára már tisztában vagyunk azzal, hogy ezek az épületszerkezetek hosszú távon velünk maradnak. Tehát valamit kezdenünk kell velük: nem maradhatnak tovább elavult, energiafaló monstrumok, hanem a mai kor igényeinek és követelményeinek megfelelő lakóépü-letekké kell válniuk. Az egyre több helyen látható homlokzati felújításon, hőszigetelésen és nyílászárócserén túlmutató, és gyorsabban megtérülő beruházás a fűtési rendszer korszerűsítése. De vajon itt is felhasználhatjuk a manapság annyit emlegetett megújuló energiákat?

A jövő útja: integrált oktatás

Ilonka Mária |  3298

A Szily Kálmán Kéttannyelvű Műszaki Középiskola, Szakiskola és Kollégium Budapest egykori ferencvárosi iparnegyedében, a Timót utcában található. A szakközépiskolák integrációja során központosított oktatási intézménnyé alakul. 2007 szeptembere óta 600 tanulóval bővült a létszámuk, jelenleg 1533 tanulójuk van. A szakképzés központi átalakítása miatt az elkövetkező években további hat fővárosi szakiskola szakképzését veszi át az intézmény. 180 fős tantestület gondoskodik a szakmai oktató- és nevelőmunkáról. Jelenleg négy szakmacsoportban (gépész, informatikus, elektrotechnikai és elektronikai, nyomdaipari) képeznek diákokat. Kérdéseinkre Márkusné Gábor Ildikó igazgató, gépészmérnök, mérnöktanár és acélszerkezetes szakmérnök, Németh László-díjas pedagógus válaszolt.

Törölközőszárítós radiátor - dizájn vagy praktikum?

Kerekes Róbert |  9394
1 5 (1)

Az elmúlt években a törölközőszárítós radiátorok a fürdőszobákban alkalmazott fűtőtestek piacán a legelfogadottabb, és mondhatjuk, a legpraktikusabb fűtési megoldássá váltak. A fürdőszobai dizájn az épületgépészet azon része, amire - mondjuk ki bátran - sok pénz el lehet költeni, ha megfelelően van kivitelezve (még többet, ha nem), és mégis egy tisztességesen kivitelezett épületgépészeti és azon belül fűtési rendszerből nem sok minden látszik egy modern épületben.

Radiátorcserék nagyban

Meyer József |  3420
1

Dr. Csoknyai István "Soklakásos házak fűtéskorszerűsítése" című publikációja az Interneten elérhető. E konkrét hivatkozásunk apropójául szolgál a tény, hogy kétkezi fűtésszerelőkként mi is a legnagyobb megdöbbenéssel olvashatjuk ennek az alapvető műnek minden sorát. Újólag föltételezhetjük ugyanis, hogy a múlt században megvalósított tömeges lakásépítési programoknak köszönhetően az egyébként egyre élhetetlenebb panelgettók gépészeti felújítási feladatai kimeríthetetlen munkalehetőségeket jelenthetnének nekünk is.

Hibrid koncepció a kassai fűtőerőműben I.

Dr. Böszörményi László |  2421

Szlovákia fosszilis energiahordozókban rendkívül szegény. Szükségletének kb. 90%-át importból kénytelen fedezni. Ennek hatását súlyosbítja a szlovák nemzetgazdaság magas energiaigénye, amely az EU átlagának közel háromszorosa. Ezt nagyrészt az energiaigényes ipari ágazatok, mint pl. a kohóipar, gépipar és vegyipar magas részaránya okozza. Mivel a GDP döntő részét éppen ezek az ágazatok termelik, ezen jelentősen változtatni nem lehet. Növelhető viszont a hatékonyság az energiatermelés, -szállítás és -fogyasztás terén, valamint a hazai megújuló energiaforrások kihasználásának mértéke. Ennek fokozott ösztönzése az EU irányelveinek megfelelően a mindenkori szlovák kormány energiapolitikájának alapvető feladata.

Talán lehetne egy kicsit másként?!

Horváth Gábor |  4050

Egy korábbi számban (VGF, 2008. január-február) "Bakik és hibák a hőmennyiségmérésben" címmel adtam közre a hazai tervezők, kivitelezők, üzemeltetők által elkövethető (és el is követett), a fogyasztó előtt szakmailag védhetetlen tévedések egy kicsiny részét. Sajnos, a példák sora kiapadhatatlan. Akár egy egész különszámot is meg lehetne tölteni a "szakembereink" által "létrehozott" hibás megoldásokból. Tévedni, hibázni, ha nem is szükségszerű, lehet. Ám ennek esetlegesen anyagi, szakmai, morális következményei vannak, ami kellemetlen következményekkel is járhat. Ebben a cikkben a hibák megelőzésének lehetőségeire szeretném a figyelmet felhívni. Részletek "A hőfogyasztásmérés elmélete és gyakorlata" címmel megjelent szakkönyvből.

Konyhai mosogató kiválasztása

Ebergényiné D. Anikó |  5612
1 4 (1)

Egy konyha akkor lesz tökéletes, ha minden részletében teljes összhangot tudunk kialakítani. Könnyen elronthatjuk az összképet, ha ragaszkodunk elképzeléseinkhez. Már több neves mosogatógyártó cég is sok jó minőségű és széles anyag-, stílus-, szín- és méretválasztékú termékeivel könnyíti (?) meg döntésünket. Új mosogatót nem csak akkor választunk, amikor új bútort veszünk, hanem akkor is, ha felújítunk. Ilyenkor általában megpróbáljuk ugyanazt a típust beszerezni, de ez problémákba ütközhet. A sok továbbfejlesztés, típus és szín változása miatt több terméket kivonnak a forgalomból, ezért időnként nagyon nehéz beszerezni a régi megszokott mosogatónkat. Ha esetleg az adott kivágási méret miatt aggódnánk, már többféle munkalap közül választhatunk, és elfogadható áron hozzájuthatunk. Merjünk változtatni! Mire figyeljünk a mosogatónál, amikor változtatásra adjuk a fejünket?

Fatüzelés I.

Ifj. Jakus István |  5472
1 5 (1)

A fa megújuló energiaforrás, hiszen a természetben újratermelődik. Égésekor csak annyi szén-dioxid keletkezik, amennyit a fa élete során lekötött. A faelgázosító kazánok segítségével pedig igen hatékonyan lehet őket elégetni. Folytatásokban ismertetjük a fa - égési szempontból - legfontosabb tulajdonságait.

A csaptelep, mint formatervezési kihívás

Császár Zoltán |  2849

A mai (magyar és nemzetközi) közbeszédben a dizájn szó számos (szinte minden) vonatkozásban feltűnik. Minden iparág igyekszik meglovagolni a dizájn-vonalat, és manapság gyakorlatilag már minden termék dizájn-tárgynak minősül. Ez végtére igaz is, hiszen minden gyártásba kerülő tárgy egy formatervezési szakaszon is átesik, de azért még a laikusok többsége is "megérzi", hogy egy adott tárgy dizájn-termék-e a szó "klasszikus" értelmében véve vagy sem. (Gondoljunk csak "a világ legismertebb dizájn-tárgya" titulust viselő, Philippe Starck által fémjelzett, háromlábú citromfacsaróra.) A fentiek igazak a szaniterszakmára is, legyen szó kerámiákról, szifonokról vagy éppen csaptelepekről, zuhanyfejekről.

Acéllemez lapradiátorok Magyarországon

Csorba Tamás |  7214
1

Az acéllemez lapradiátorok népszerűsége, keresettsége és elterjedtsége immár vitathatatlan tény. A gyártóknak a műszaki fejlesztések során lépést kell tartani a vevők és a szerelők (végső soron a piac) diktálta igényekkel. Fontos ez a témakör azért is, mert hazánkban az évente eladott acéllemez lapradiátorok száma mintegy 600 000 darabra tehető. Ez rendkívül magas szám, nagyon sok szerelő és végfelhasználó találkozik ezekkel a termékekkel nap mint nap. Írásomban gyakorlati tanácsokkal is el kívánom látni az olvasót, hiszen az élet a legnagyobb tanítómester, és a leírtakat jórészét onnan merítettem. Minek is köszönheti - immáron három évtizede - egyre növekvő népszerűségét ez a termékcsalád?

Kompakt acéllemez lapradiátorok

|  2616

Kompakt acéllemez lapradiátorok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Gyűjtőkémény, avagy meddig ketyeg még az időzített bomba

Hrobár Balázs Kocsis Krisztián |  9425
1

Magyarországon a 30-as években honosodott meg az ún. egycsatornás gyűjtőkémény. Az egyszerűbbnek vélt építési mód, a takarékosabb megoldásokra, illetve gazdaságosabb helykihasználásra való törekvés érdekében a többszintes lakóépületekben egyre szélesebb körben kezdték alkalmazni cserépkályhák és fürdőhengerek égéstermék-elvezeté-sére. A mai szóhasználattal élve ez a megoldás háromhéjúnak nevezhető, hiszen a beton anyagú köpenyhéj és a kürtő közötti légrést hőszigetelésként kovafölddel töltötték ki. Ezeket a gyűjtőkéményeket még - tekintettel a szerkezetre és hőtechnikai adottságokra - ún. termofor kéményeknek nevezték.