VGF&HKL szaklap

Horváth Gábor

 202 | |

Horváth Gábor cikkei

Horváth Gábor

Precíziós klimatizálás

2015. december 12. |  2209

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a precíziós klímaszekrényeket IT, telefon- és Internet-központok, különféle adatfeldolgozók szervertermeinek légkondicionálásánál (szándékosan nem csak hűtést írtam) használjuk, melyekre a hőterhelés igen nagy koncentrációja jellemező, de előfordul más jellegű technológiai felhasználás, pl. mérőszobák, laboratóriumok, ipari csarnokok, transzformátor- és kapcsolószekrény-termek stb. kondicionálása is.

Horváth Gábor

A helyzet változatlan...

2010. június 14. |  3672

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap 2008/1-2. és 2008/6. számaiban hosszasan, példákkal alátámasztva írtam a hőfogyasztásmérők beépítését követő ellenőrzések tapasztalatairól, kiemelve a tervezői, kivitelezői hibákat. Természetesen nem vártam azt, hogy ezt követően minden azonnal megváltozik, de arra sem számítottam, hogy minden marad a „régiben”, sőt, a helyzet, ha lehet, még rosszabb, mint korábban volt.

Talán lehetne egy kicsit másként?!

2008. június 10. |  3219

Egy korábbi számban (VGF, 2008. január-február) "Bakik és hibák a hőmennyiségmérésben" címmel adtam közre a hazai tervezők, kivitelezők, üzemeltetők által elkövethető (és el is követett), a fogyasztó előtt szakmailag védhetetlen tévedések egy kicsiny részét. Sajnos, a példák sora kiapadhatatlan. Akár egy egész különszámot is meg lehetne tölteni a "szakembereink" által "létrehozott" hibás megoldásokból. Tévedni, hibázni, ha nem is szükségszerű, lehet. Ám ennek esetlegesen anyagi, szakmai, morális következményei vannak, ami kellemetlen következményekkel is járhat. Ebben a cikkben a hibák megelőzésének lehetőségeire szeretném a figyelmet felhívni. Részletek "A hőfogyasztásmérés elmélete és gyakorlata" címmel megjelent szakkönyvből.

Bakik és hibák a hőmennyiségmérésben

2008. január 10. |  2689

mit egy kivitelezés (tervezés, üzemeltetés) során el lehet rontani, azt a hazai szakemberek el is rontják! (Tisztelet az elenyésző kisebbségnek.) Az alábbiakban részleteket olvashatnak egy közeljövőben megjelenő szakkönyvből. Sokszor leírtam, még többször elmondtam: a hőfogyasztásmérőnél brutálisabb műszert az épületgépész szakma részére nem találtak fel az utóbbi tizenöt évben. Minden tervezői, kivitelezői, üzemeltetői hibára azonnal rámutat. Tizenhét hőfogyasztásméréssel eltöltött év, több mint 60 000 darab eladott mérő beépítésének ellenőrzése során szerzett tapasztalat mondatta velem az előző mondatokat. Például az egyik bevásárló központ műszaki átadása előtt egy nappal a műszaki ellenőr észlelte, hogy a több száz darab hőmennyiségmérőből szinte alig működik néhány.